Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Numai 6 proiecte cu 129.000 mp de birouri vor fi livrate in 2023
C&W Echinox: Numai 6 proiecte cu 129.000 mp de birouri vor fi livrate in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 10 Nov 2022 13:10
Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti sunt printre cele mai reduse atat la nivel regional cat si continental, lucru ce reprezinta un punct major de atractie pentru companiile din domeniul IT&C, alaturi de forta de munca disponibila si nivelul salariilor pentru specialistii din acest sector, asa cum arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Astfel, chiar daca nivelul chiriilor prime din Bucuresti a continuat sa creasca in trimestrul al treilea ajungand la 19,5 euro/mp/luna, fata de 18,5 euro/mp/luna la inceputul anului, Capitala ramane printre cele mai ieftine destinatii din Europa in ceea ce priveste acest segment imobiliar. Prin comparatie, in Budapesta si Varsovia chiriile prime se situeaza la 24,5 si respectiv 24 euro/mp/luna, iar in Praga se inregistreaza un nivel chiar mai ridicat de 27 euro/mp/luna. In capitala Bulgariei, birourile se inchiriaza cu un maxim de 15 euro/mp/luna.
De asemenea, un studiu regional efectuat de Cushman & Wakefield releva faptul ca venitul anual mediu al specialistilor din domeniul IT&C din Bucuresti este mai redus cu 40% decat cel din Varsovia si la jumatatea celui din Praga.
Madalina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Bucurestiul este fara indoiala unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrala si de Est, daca ne uitam la investitiile pe care companiile din acest sector le-au facut aici in ultimii ani. Din perspectiva imobiliara, in ultimii zece ani, aceasta industrie a cumulat peste 1 milion de metri patrati de birouri inchiriati doar in Bucuresti, reprezentand aproximativ 40% din volumul tranzactionat in acest interval. Chiar daca anul acesta a venit cu multe provocari, companiile din domeniul IT&C au continuat sa fie active pe piata inchirierilor de spatii de birouri, cu circa 80.000 de metri patrati inchiriati in primele noua luni ale anului, reprezentand 35% din totalul suprafetei contractate in Bucuresti”.
Suprafata de spatii de birouri inchiriate in Bucuresti in perioada Ianuarie – Septembrie a totalizat 222.600 metri patrati, in crestere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut. Peste 60% din acest volum, respectiv 137.000 metri patrati a fost reprezentat de cerere noua, excluzand renegocierile contractelor existente.
Mai mult, trebuie mentionat faptul ca cererea noua a depasit suprafata proiectelor livrate in perioada in primele 3 trimestre ale lui 2022 in Bucuresti, proiecte ce au totalizat 105.500 metri patrati, astfel ca rata de neocupare a spatiilor de birouri a inregistrat o scadere in trimestrul al treilea, pana la nivelul de 14,4%.
Activitatea de dezvoltare se mentine la niveluri extrem de reduse, astfel ca pana la finalul anului viitor este programata livrarea a doar 6 proiecte, cu o suprafata cumulata de 129.000 de metri patrati.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
siniat
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Acvatot 2019
theda mar
EDIT-Structural
CDS
concelex
rigips
quadratum
Ubitech
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander