Agenda Constructiilor
Vineri, 16 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - Agenda Constructiilor: Dinamica de crestere in constructii se va tempera in viitor
Agenda Constructiilor: Dinamica de crestere in constructii se va tempera in viitor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 25 Feb 2021 06:55
Editia Ianuarie-Februarie 2021 a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari referitoare la evolutia sectorului in 2021 si in perspectiva anilor 2022-2025, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietelor de finisaje, unde sunt incluse sectoarele de lacuri/ vopsele, placi ceramice, pardoseli/ sape, piatra naturala, adezivi/ mortare uscate, respectiv tavane casetate si placi din gips-carton. Analizele sunt realizate pe baza rapoartelor existente pentru piete in anii anteriori, studii si rapoarte specifice fiecarui segment analizat, din declaratiile principalilor operatori din domeniile respective si estimarile ce reies din declaratiile acestora, in contextul perspectivelor curente de piata si al prognozelor institutiilor specializate.

Primul material al revistei este reprezentat de analiza pietei locale de constructii, care se estimeaza ca se va tempera in anii urmatori, dupa doi ani consecutivi de cresteti record. Materialul se bazeaza pe cale mai noi prognoze elaborate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) - Varianta de iarna 2021 si include previziuni privind dezvoltarea sectorului in 2021 si in perspectiva, avand in vedere contextul general marcat de pandemie si de masurile de sprijin acordate tarilor de structurile comunitare. Datele sunt intarite de opinii ale managerilor unor asociatii si companii reprezentative pentru sectorul constructiilor, respectiv Adriana Iftime (directorul general al FPSC), Niculae Dusu (presedintele ProBCA), Sorin Felea (directorul Atu Tech), Jaroslaw Turczynski (CEO la Blachotrapez Romania), Adrian Balsanu (seful diviziei de termotehnica din cadrul grupului Bosch in Romania), Stefano Albarosa (CEO Cefin Trucks), Mihai Rosoga (director de vanzari Creaton SSE), Andrei Dumitra (directorul general al CTE Solution - Utilaje Specializate), Adrian Craioveanu, director de marketing DAAS, Daniel Farmache (CEO al E-INFRA), Laurentiu Guriencu (directorul de vanzari al Geplast), Imke Fasold (General Manager Jungheinrich Romania), Nicu Mocanu (Country Manager Kingspan Romania), Monica Grafu (director general Menatwork) si Roxana Raducanu (Head of Sales Samsung Electronics Air Conditioner Europe - SEACE - pentru Romania si Bulgaria).

Cea de-a doua analiza a editiei trateaza tematica industriei de finisaje, piata evaluata la circa 1,5 miliarde euro anual. Cercetarea porneste de la perspectivele de dezvoltare a acestui sector si trateaza, apoi, foecare segment in parte: adezivi si mortare uscate, lacuri si vopsele, placi ceramice si placi din gips-carton. Datele din deschiderea articolului sunt completate cu opinii ale reprezentantilor unor furnizori de marca de materiale si produse utilizate la finisaje, precum: Wojciech Lada (directorul general al filialelor din Romania ale Grupului Selena - Euro MGA Product si Selena Romania), Cristina Budu (directorul general al Lindec Romania), Daniel Olaeru (directorul national de vanzari pentru Divizia Consumers Markets, din cadrul Policolor SA), Alexandra Chirica (director de strategie si marketing la Fabryo Corporation), Mugurel-Horia Rusu (director general al Hornbach Romania), Andreea Bodola (director de marketing Lasselsberger Ceramics Romania), Dragos Bonea (proprietarul si directorul general al Delta Studio), Andrei Popa (directorul comercial al Etex Building Performance) si Ovidiu Pascutiu (directorul general al grupului Saint-Gobain in Romania).
 
Rubrica Cover Story acopera si descopera povestea biroului de arhitectura si proiectare Dico si Tiganas, din Cluj-Napoca, o companie care face istorie pe piata romaneasca de arhitectura. In cele peste doua decenii de activitate, specialistii biroului, coordonat de ing. Florin Dico si arh. Serban Tiganas, a semnat proiecte emblematice, precum Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, stadioanele Cluj Arena si Ion Oblemenco din Craiova, cladirea de birouri Binarium, spitalul Monza Ares din Cluj-Napoca si multe altele. In total, peste 2,8 milioane de metri patrati de constructii proiectate, din care s-au realizat 1,5 milioane mp, prin 350 de proiecte pentru mai mult de 140 de clienti publici si privati, fara compromisuri. Pe langa povestea biroului de arhitectura, materialul mai acopera si proiectul spitalului Monza Ares din Cluj-Napoca, precum si un interviu cu arh. Serban Tiganas ce include perspectiva specialistului asupra arhitecturii, a mediului construit si directiei in care se indreapta societatea romaneasca dupa criza de coronavirus.
Sectiunea de opinii a editiei include interviuri cu Sinziana Pardhan (Managing Director Romania, P3 Logistic Parks), Alexandra Chirica (Director de strategie si marketing, Fabryo Corporation), Frédéric Lamy (CEO, Leroy Merlin Romania), Dragos Popa (Senior Project Manager, Roland Berger), Sorin Cristea (director general, Masterplast Romania, Dorin Aschilean (Presedintele Consiliului de Administratie, Nord Conforest SA), Costel Moise (director general, Chryso Romania), George Joitoiu (National Manager, Divizia de constructii, Baltic Invest) si Alina Gheorghe (Country Lead, Grundfos Pompe Romania).
 
In continuare, materialul publicat la rubrica Piata Muncii & Resurse Umane sintetizeaza contextul in care se vor derula procesele si relatiile de munca, in noul context post-Covud-19. Adaptarea programului de lucru, acordarea somajului tehnic, munca la distanta, masurile sanitare de preventie, planurile de dezvoltare profesionala, comunicarea interna si multe altele au fost pe masa de lucru a departamentelor de resurse umane. Materialul prezinta tendintele principale care se contureaza pe piata muncii in 2021 si include opinii ale unor specialisti din domeniu, precum: Camelia Nita (Managing Director - Tax Reporting & Strategy la PwC Romania), Bogdan Badea (CEO eJobs Romania), Andrei Ionescu (Partener Coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania), Horatiu Cocheci (Director People Advisory Services, EY Romania) si Costin Tudor (fondator si CEO al Undelucram.ro).
Sectiunea dedicata digitalizarii in constructie si nu numai isi propune sa contureze principalele tendinte in tehnologie, care erau prevazute initial pentru anul 2024, dar care au inceput deja sa se manifeste, accelerate de pandemia de Covid-19. Este deja o realitate faptul ca companiile vor trebui sa se adapteze unui viitor digital, iar investitiile in IT sunt esentiale in era post-pandemica. La realizarea materialului au participat, cu opinii, Constantin Magdalina (Expert Tendinte si Tehnologii Emergente, Valoria), Catalin Paunescu (CEO al Star Storage), Alina Rafoi (Marketing and Communications Specialist, la BITSoftware), Alexandru Lapusan (CEO si co-Fondator Zitec), Radu Postolache (General Manager al Qualysoft Romania) si Ciprian Condur (Managing Partner, System Innovation Romania).
 
La sectiunea Info-Santiere sunt prezentate date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari proiecte publice si private. Materialul este centrat in jurul tendintei actuale a dezvoltatorilor de orientare catre sectoarele industrial si rezidential, in detrimentul celor de birouri si retail, afectate mai grav de masurile de restrictie luate in contextul pandemiei de coronavirus.
Sectiunea de Produse & Tehnologii se deschide cu un material centrat in jurul evenimentului BAU-Online 2021, care inlocuieste cu succes expozitia clasica de la München. La prima editie in format digital a evenimentului au participat, conform organizatorilor, 247 de expozanti din 29 de tari, care au oferit aproape 1.500 de prezentari live si au inregistrat peste 4.300 de discutii individuale. Rubrica mai include tehnologii inovatoare specifice sectorului de constructii si domeniilor complementare, promovate de companii precum Bico Industries, Bergerat Monnoyeur - Cat, Ejot, Hirsch Porozell si Lindab Ventilatii.
Revista se incheie cu TOP 500 Antreprenori de constructii ce prezinta lista celor mai mari 500 de companii specializate in executia de lucrari de constructii din tara noastra, societati ce genereaza aproape 50% din cifra de afaceri din acest domeniu.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMgamma_2021AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
Acvatot 2019
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
hilti
CELCO 2020
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere