Agenda Constructiilor
Vineri, 05 Martie 2021
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - AmCham considera Bugetul pe 2021 un pas inainte in directia dezvoltarii Romaniei
AmCham considera Bugetul pe 2021 un pas inainte in directia dezvoltarii Romaniei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 19 Feb 2021 12:13
Camera de Comert Americana in Romania, AmCham Romania, considera ca bugetul de stat pentru anul 2021 reprezinta un pas inainte in directia dezvoltarii Romaniei prin investitii si consolidare fiscala si remarca o serie de directii pozitive, precum si cateva arii care necesita o atentie sporita in cadrul executiei bugetare.
"In primul rand, pe zona de cheltuieli, o zona in care mediul de afaceri mereu a considerat ca este necesara eficienta si prudenta, la fel ca in mediul privat, salutam faptul ca bugetul propus este unul de consolidare, prin limitarea cheltuielilor directe. Tot in zona de cheltuieli, vedem o crestere importanta la capitolul investitii, care ar urma sa ajunga in anii urmatori la un nivel dublu fata de anii pre-pandemie si ar fi o alocare fara precedent pentru Romania. Investitiile sunt destinate infrastructurii, sanatatii si educatiei, domenii pe care AmCham Romania le considera esentiale si care credem ca ar fi putut beneficia chiar de alocari suplimentare. Desigur, speram ca aceste ambitii sa fie insotite de cresterea capacitatii de executie administrativa, capitol la care Romania are potential semnificativ de ameliorare", se spune intr-un comunicat transmis de AmCham.
In al doilea rand, pe zona de venituri, AmCham Romania considera ca majorarea gradului de colectare ramane o promisiune facuta de numeroase guverne, dar care nu a fost inca realizata. "Credem ca guvernul care va reusi aceasta performanta va ramane in istoria economica a Romaniei. Consideram ca proiectul de buget ar trebui sa includa masuri concrete de crestere a gradului de colectare a veniturilor fiscale, prin modernizarea si digitalizarea administratiei fiscale, care sa permita atat apropierea acestuia de media europeana, cat si reducerea economiei informale. Intrucat fondurile europene continua sa fie principala sursa de finantare a proiectelor de investitii, este obligatorie accelerarea ratei de absorbtie incepand cu 2021 pentru executia bugetara si cresterea economica in ansamblu. Prioritatile imediate in acest sens trebuie sa fie finalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Si nu oricum, ci prin avansarea unor proiecte si reforme reale", mai precizeaza oficialii AmCham in comunicare.
Mai mult, AmCham Romania considera ca se impun masuri mai curajoase de limitare a deficitului structural pentru perioada 2022-2024, acesta ramanand deocamdata mult peste obiectivul pe termen mediu, atat prin reducerea cheltuielilor, cat si prin cresterea gradului de colectare a veniturilor fiscale si prin absorbtia semnificativ imbunatatita a banilor europeni.
"Avem convingerea ca un buget de stat coerent, care sa reflecte realitatile economice si sa raspunda provocarilor actuale, corelat cu un Plan National de Redresare si Rezilienta corect proiectat, vor fi definitorii pentru modul in care Romania va folosi fereastra de oportunitate 2021- 2023 pana la urmatoarele alegeri, pentru a realiza reformele structurale, a mentine echilibrul macroeconomic si a valorifica oportunitatile de repozitionare a economiei romanesti in lantul valoric global", se mai arata in comunicat.
***
AmCham Romania este intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania. Organizatia reuneste 450 de companii americane, multinationale si romanesti. 
 
ALLBIMTERAPLASTAUTODESKVideoConfAC-iulgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hidroplasto
rigips
hilti
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
cv water 2021
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere