Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANRE: Noile reglementari vor impune investitii de 16 miliarde lei in energie
ANRE: Noile reglementari vor impune investitii de 16 miliarde lei in energie
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 08 Oct 2019 08:30
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a adoptat recent o serie de noi reglementari, astfel incat companiile din sectorul energetic si de gaze naturale sa realizeze investitii de 16 miliarde de lei in urmatorii cinci ani, a declarat, in cadrul unei conferinte pe teme energetice, sustinute la data de 7 octombrie 2019, Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
„In ultimul timp, am adoptat o serie de reglementari in domeniul energiei electrice si al gazelor naturale, care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport si distributie, atat pentru gaze naturale, cat si pentru energie electrica, precum si pentru cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale. Suma totala pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depaseste 16 miliarde lei, pentru urmatoarea perioada, pana la cinci ani. Suma respectiva o regasim in tarifele reglementate, pentru activitatile respective. Aceste sume vor contribui la cresterea sigurantei in alimentare si continuitate in aprovizionare cu gaze naturale si energie electrica”, a spus Dumitru Chirita.
Presedintele ANRE a afirmat ca institutia pe care o conduce are in vedere cresterea capacitatii de inmagazinare, care se ridica in prezent la 3,1 miliarde metri cubi normali (Nmc).
„Apreciez ca in perioada urmatoare, in cel mult doi-trei ani, capacitatea de imagazinare ar trebui sa se dubleze. Cel putin sa se dubleze, pentru a avea o securitate in aprovizionare cu gaze naturale cu mult peste ceea ce este astazi. La aceasta data exista inmagazinate 2,8 miliarde metri cubi normali, cu 0,6 miliarde Nmc peste obligatia cumulata a tuturor operatorilor din sectorul gazelor naturale, de 2,2 miliarde Nmc. Pana la 31 octombrie 2019, consider ca inmagazinarea va ajunge la capacitatea maxima a depozitelor. In acelasi sens, al fluentei in aprovizionare, Transgaz a facut eforturi deosebite pentru a creste capacitatea de interconectare la granita, atat cu Bulgaria, cat si cu Ungaria, ia in continuare speram ca va creste capacitatea de interconectare cu Republica Moldova si cu Serbia”, a adaugat Dumitru Chirita.
Ca exemple de ordine si reglementari, pe portalul institutiei, pot fi vizualizate, de pilda, ordinul de aprobare a metodologiei de stabilire a venitului reglementat aferent activitatii reglementate desfasurate de catre operatorul pietei de energie electrica, diverse ordine privind aprobarea preturilor reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale in regim reglementat, ordinul privind modificarea ordinului presedintelui ANRE nr. 36/2016 privind stabilirea modalitatii de determinare anuala a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licentelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale si altele. O alta reglementare importanta, de real interes, este si ordinul de aprobare a regulamentului de emitere a avizelor tehnice privind eficienta energetica in cadrul programului multianual de finantare a investitiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea si extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica a localitatilor.
Cu acelasi prilej, presedintele institutiei a anuntat si ca ANRE a declansat controale la producatorii de energie electrica, pentru a vedea diferentele dintre puterea instalata si cea disponibila, urmand ca unor companii sa le fie reduse licentele. „Am declansat controale la toti operatorii de producere a energiei electrice, pentru a lamuri pe deplin care este puterea instalata si disponibila in Romania, astfel incat sa incurajam investitiile in capacitati de producere. Deja avem producatori care s-au oferit voluntar sa-si reduca licentele si in curand o sa avem noi producatori carora noi o sa le reducem licentele, pentru ca au capacitati care nu mai sunt demult disponibile”, a avertizat Dumitru Chirita.
Oficialul ANRE a precizat ca asteapta cu interes ceea ce se va intampla in discutiile si negocierile dintre Romania si Comisia Europena in privinta dezvoltarii de noi capacitati de producere pe baza de surse regenerabile si a mentionat ca majorarea la 34% a ponderii energiei din surse regenerabile este o provocare pentru Romania, nu numai pentru cei care investesc, dar si pentru stabilitatea Sistemului Energetic National, din perspectiva echilibrarii acestuia.
De asemenea, Dumitru Chirita a afirmat ca Transelectrica ar trebui sa creasca capacitatea de interconectare.
„Cred ca e bine de luat in calcul un efort investitional si pentru Transelectrica, astfel incat acest operator sa aiba in vedere si sa creasca capacitarea de interconectare la granitele cu Romania de la 2.000 si ceva de megawati la 5.000 si ceva de megawati, fapt care si pentru zona de energie electrica, daca se ajunge la o crestere a capacitatii de interconectare, practic diversificam sursele de aprovizionare in beneficiul clientului final. Nu in ultimul rand, in aceasta zona investitionala, partea de energie electrica, cred ca se impune sa luam in calcul investitii urgente de cel putin 3.000 de megawati, care sa suplineasca deficitul actual de productie interna si sa ia in calcul ceea ce inseamna capacitati de producere care vor iesi din functiune in perioada urmatoare”, a mai spus presedintele ANRE.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
viarom
leviatan
concelex
strabag nivel 1
EDIT-Structural
siniat
CDS
Acvatot 2019
ness project
noark
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Ubitech
quadratum
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander