Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Evolutie sub potential a sectorului de constructii pentru a doua luna consecutiv
BT: Evolutie sub potential a sectorului de constructii pentru a doua luna consecutiv
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Oct 2020 11:43
Sectorul constructiilor a evoluat sub ritmul potential pentru a doua luna la rand in luna august 2020, potrivit unei analize a Bancii Transilvania (BT). "Consideram ca sectorul de constructii va creste cu ritmuri ridicate in acest deceniu, pe fondul persistentei costurilor reale de finantare la niveluri scazute/ accesibile pe termen mediu, programelor lansate recent de Uniunea Europeana (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027) si oportunitatilor de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice", arata analiza BT, semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul institutiei financiare.
Institutul National de Statistica (INS) a publicat astazi datele cu privire la evolutia sectorului de constructii in august si primele opt luni ale anului curent. Statisticile indica consolidarea climatului pozitiv din acest sector intensiv in capital si forta de munca, intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de majorarea investitiilor publice.
Astfel, conform INS constructiile au crescut pentru a doua luna la rand in august, cu un ritm lunar de 0,9%. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea constructiilor noi si lucrarilor de reparatii capitale cu 1,3% luna/ luna, respectiv 2% luna/ luna. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii curente s-au ajustat cu 3,4% luna/ luna in august.
Dinamica anuala a sectorului de constructii a decelerat de la 13,4% in iulie la 12,3% in august, pe fondul temperarii componentelor constructii noi (de la 1,6% an/ an in iulie la 1,2% an/ an in august) si reparatiilor curente (de la 39,7% an/ an in iulie la 26,7% an/ an in august). Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale au accelerat de la 44,2% an/ an in iulie la 67,3% an/ an in august, cea mai buna dinamica din luna martie.
Prin urmare, in perioada ianuarie-august sectorul constructiilor a consemnat un avans de 17,3% an/ an, Romania inregistrand cea mai buna evolutie din randul tarilor membre ale Uniunii Europene. Componentele constructii noi, reparatii curente si reparatii capitale au crescut cu ritmuri anuale de 5,6%, 44,3%, respectiv 51,7%. Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 21,9% an/ an, evolutie sustinuta de cresterea investitiilor publice, in contextul in care cheltuielile de capital ale statului au urcat cu 17,7% an/ an la 14,3 miliarde lei, conform datelor publicate de Ministerul de Finante. De asemenea, constructiile rezidentiale au urcat cu 17,2% an/ an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii programului Prima Casa/ Noua Casa. Nu in ultimul rand, segmentul constructiilor nerezidentiale a consemnat un avans de 10,8% an/ an, evolutie influentata de cresterea investitiilor productive in economie, in pofida incidentei pandemiei, un soc fara precedent in perioada postbelica, subliniaza analiza Bancii Transilvania.
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
noark
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
concelex
FRONTALE
quadratum
leviatan
rigips
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ness project
Acvatot 2019
viarom
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander