Agenda Constructiilor
Marti, 03 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Ciolacu: Legislatia fiscala seamana cu o strecuratoare - nu voi tolera smecheria
Ciolacu: Legislatia fiscala seamana cu o strecuratoare - nu voi tolera smecheria
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 11:17
Premierul Marcel Ciolacu afirma ca legislatia fiscala din Romania seamana cu "o uriasa strecuratoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro".
Precizarile au fost facute, vineri, la Banca Nationala, cu ocazia evenimentului de lansare a The Tax Institute si a prezentarii studiului "Modificarile noului Cod fiscal: Inventar si impact (2015 - 2023)".
Premierul a remarcat ca una dintre concluziile studiului este ca in ultimii opt ani s-au produs peste 550 de modificari ale Codului fiscal, schimbari facute prin peste o suta de legi, ordonante si ordonante de urgenta.
"Nu se mai poate opera eficient in asemenea conditii. Este evident ca toata legislatia noastra fiscala seamana azi cu o uriasa strecuratoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de exceptii fiscale aberante. Nu putem sa ne dorim o tara europeana, ca afara, cu venituri de tip economie off shore, adica tara paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca in modelul social european. S-a ajuns la situatia absurda in care Romania are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici si familiile cu copii, in Uniunea Europeana. In acelasi timp, a fost mentinuta o impozitare foarte mica, cu uriase privilegii fiscale, pentru anumite categorii de contribuabili care castiga foarte mult. Asa ceva, din punctul meu de vedere, nu mai poate continua", a spus prim-ministrul.
Ciolacu a subliniat ca este necesara introducerea unui sistem fiscal bazat pe echitate, corectitudine si respect fata de "contribuabilul onest, care isi plateste corect taxele si de intoleranta totala" fata evazionisti.
"Imi voi asuma raspunderea pe o reforma fiscala care preia inclusiv o mare parte dintre principiile extrem de corecte ale celor care au realizat acest studiu. Scopul nostru nu este sa descurajam investitiile. Dimpotriva, venim cu prevederi care scutesc de la orice forma de taxare banii investiti de companiile din Romania. Vom sustine si proteja start-up-urile. Suntem dispusi sa ajutam prin toate mecanismele posibile productia si procesarea in Romania. Ce nu voi tolera, insa, este, simplu: smecheria, banii facuti doar din firme care au un angajat, un computer si emit facturi, pentru ca e clar ca acolo e doar un contract de munca mascat, pentru a nu plati taxele pe munca. Nu vom mai permite profiturile mascate si externalizate, optimizarile fiscale. Nu mai putem accepta ca doar cei multi si fraieri platesc si cei smecheri nu", a declarat premierul.
Marcel Ciolacu a precizat ca Guvernul isi va asuma in Parlament un pachet de reduceri de cheltuieli in sistemul bugetar, de combatere a evaziunii si de eliminare a cat mai multor exceptii.
"Va veni un timp, anul viitor, cand va trebui sa ne asumam impreuna cu dumneavoastra - de aceea felicit aceasta initiativa - o adevarata reforma fiscala a Romaniei, ca un stat care nu mai este in curs de dezvoltare. Un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE si care trebuie sa intre intr-o logica fiscala normala. Pana atunci, eu nu imi asum un singur lucru: sa las Romania fara fonduri europene, sa las Romania in afara Europei, cu toate costurile pe care le voi avea politic. Acest lucru eu nu pot sa mi-l asum. Ar insemna cel mai mare dezastru pentru Romania. Nu avem alta cale decat in interiorul Uniunii Europene", a sustinut prim-ministrul.
Ciolacu a subliniat ca despre fiscalitate trebuie discutat "responsabil", cu "studiile unor experti pe masa", intr-un cadru "riguros si respectat", precum cel de la BNR. El a mentionat ca aceste discutii nu trebuie purtate in "dezbateri televizate populiste si cu abordari meschine", in care "personaje care castiga milioane de euro anual" platesc taxe cat un angajat cu salariul minim. "Tipa ca le cresc taxele", a adaugat Ciolacu.
Pe de alta parte, el a subliniat ca va tine cont de criticile "argumentate solid", din care se desprind si solutii. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulman and machineALLBIMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
grundfos
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
theda mar
FRONTALE
MAKITA
CDS
noark
rigips
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
viarom
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
BA 2023
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica