Agenda Constructiilor
Marti, 04 August 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - CRESTERE la 8% a cotei forfetare aplicate de CNI la devizul general al investitiilor
CRESTERE la 8% a cotei forfetare aplicate de CNI la devizul general al investitiilor
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 05 Aug 2019 07:55
La data de 2 august 2019, timp de 10 zile calendaristice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) supune dezbaterii noul proiect de act normativ sub forma de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii CNI – SA.
Mai precis, prin noua ordonanta ce va fi aprobata de Executiv, se urmareste, potrivit notei de fundamentare a specialistilor MDRAP, evitarea actualei „supraincarcari a personalului CNI, ce poate conduce la intarzieri in implementarea proiectelor”.
„Avand in vedere serviciile de interes economic general in domeniul constructiilor realizate, apare necesitatea ca acestea sa fie prestate pe baza unor principii si in conditii care sa permita societatii CNI sa isi indeplineasca atributiile, luand in considerare faptul ca schimbarile legislative intervenite in ultimii ani in domeniul achizitiilor publice, prin adoptarea Hotararii Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea conditiilor generale si specifice pentru anumite categorii de contracte de achizitie aferente obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, precum si in domeniul contributiilor fiscal-bugetare, au generat costuri suplimentare. Sursa de finantare a societatii o constituie cota forfetara de 5%, conform prevederilor art. 8 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii CNI - S.A., aprobata cu modificari prin Legea nr. 117/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, perceputa de CNI din valoarea devizului si destinata acoperirii cheltuielilor efectuate doar pentru realizarea obiectivelor de investitii din cadrul programului derulat, cu respectarea legislatiei in vigoare (...). Insa, in vederea unei bune desfasurari a activitatii, pentru a se asigura in conditii optime asistenta tehnica in pregatirea si derularea programelor de investitii, avand in vedere complexitatea investitiilor si marirea numarului de personal al CNI SA, se propune cresterea de la 5% la 8% a cotei forfetare CNI din valoarea devizului general al investitiilor (...)”, se arata in nota de fundamentare.
Expertii MDRAP, care au conceput proiectul de ordonanta, mai sustin si ca, „avand in vedere faptul ca modificarile care fac obiectul proiectului de ordonanta nu stabilesc obligatii suplimentare autoritatilor administratiei publice locale care au calitatea de beneficiari ai obiectivelor de investitii derulate de catre CNI SA, contributiile financiare ale acestora din bugetele locale nefiind afectate de perceperea cotei forfetare de catre CNI SA, nu este necesara parcurgerea etapei de consultare prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, cu modificarile ulterioare, la elaborarea proiectelor de acte normative. In plus, in ceea ce priveste majorarea cu 3 puncte procentuale a cotei forfetare actuale, aceasta nu implica automat o majorare a cheltuielilor bugetare aprobate prin Legea bugetului de stat si evidentiate in fisa obiectivului/ proiectului/ categoriei de investitii, anexa la buget”.
In final, specialistii ministerului de resort arata, in nota obisnuita consultarilor publice, ca „propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti sau la adresa de e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , in termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anuntului (acest termen a inceput din data de 2 august 2019). Pentru a descarca proiectul de OG si nota de fundamentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulallbimAUTODESKTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere