Agenda Constructiilor
Vineri, 05 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - Daniel Daianu propune aplicarea temporara a unei taxe de solidaritate
Daniel Daianu propune aplicarea temporara a unei taxe de solidaritate
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 26 Mar 2020 21:02
Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, propune crearea unei taxe de solidaritate care sa nu se aplice numai salariilor si sa fie temporara, urmand ca banii sa fie destinati primului front de lupta impotriva coronavirusului.
 
"Rectificarea bugetara este pusa de aceasta stare de urgenta. Si a doua dimensiune a rectificarii bugetare deriva din necesitatea absoluta de a aloca mai mult primului front de lupta, si anume protectia vietii sau apararea vietii oamenilor. Ce inseamna acest lucru? Ca trebuie sa facem, chiar in conditiile extrem de vitrege ale bugetului romanesc, un buget foarte sarac in ceea ce priveste veniturile, sa cream spatiu fiscal sectorial, adica sa realocam resurse pentru spitale si cand spun spitale ma refer la medici, la asistenti si asistente, la toti cei care deservesc ambulantele. Aici nu este vorba numai de efectul financiar. Realocam resurse, adica bani pentru sanatatea publica, pentru acest front. Trebuie sa avem si forta care nu tine numai de finanta, de a obtine echipamentul necesar pentru ca in Europa statele membre in momentul de fata au uitat de solidaritate si fiecare se lupta pentru a obtine cat mai mult echipament medical. Este o lupta pe viata si pe moarte pentru echipamente", a spus Daniel Daianu, la Digi 24, citat de Agerpres.
 
Intrebat daca la aceasta rectificare bugetara conteaza de unde sunt luati banii, el a raspuns afirmativ.
 
"Nu poti sa iei de peste tot la fel. Eu cred, si totdeauna am avut aceasta credinta, ca in bugetul nostru exista redundanta, exista ineficienta. Deci daca am cartografia bine si de fapt exista aceasta harta a ineficientelor in sector bugetar, de acolo lesne s-ar putea reorienta resurse. De la salarii, de pilda, nu ai cum sa reorientezi. Eu am facut o propunere, nu sunt singurul. Am facut o propunere de pilda ca sa se aplice, cel putin temporar o taxa de solidaritate. Am avut o taxa pentru a achizitiona ceea ce face parte din patrimoniul romanesc, cand a fost vorba despre Brancusi. De ce sa nu facem cu atat mai mult acum, cand este vorba de patrimoniul uman al Romaniei, sa salvam vieti omenesti, o taxa? De fapt aici am testa sentimentul de solidaritate. O taxa de solidaritate care sa fie acceptata de societatea romaneasca, de la un anumit nivel al veniturilor. Nu ma refer numai la salarii. Sa se aplice aceasta taxa temporar care sa suplimenteze resursele alocate pentru primul front de lupta. Ar avea si o incarcatura simbolica mare. Am putea sa cream un fond de solidaritate", a afirmat Daniel Daianu.
 
Referitor la somajul tehnic, oficialul a spus ca este obligatoriu. Acesta se poate face prin redistribuirea de resurse si este un alt mod in care testam solidaritatea.
 
"Ar fi imoral sa lasam aceste persoane de izbeliste. Noi avem si la Consiliu Fiscal unele calcule. Luni de zile pot fi acoperite cheltuieli dedicate somajului tehnic", a precizat Daniel Daianu.
 
De asemenea, acesta a explicat ca putem sa avem o crestere a deficitului bugetar in acest an de doua - trei procente din PIB, dar sa fie o cheltuiala rationala, care este dedicata luptei contra coronavirus, acoperirii cheltuielilor de somaj.
 
Daniel Daianu a facut refere la facilitatea de amanare a ratelor la credite si a spus ca ar introduce o nuanta, sa fie destinata pentru persoanele fizice si firmele care au nevoie.
 
TeraSteelC4E FORUMACADbluebeamCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere