Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Februarie 2021
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL actualizeaza PNRR si trebuie sa-l transmita Comisiei pana la 21 aprilie
GUVERNUL actualizeaza PNRR si trebuie sa-l transmita Comisiei pana la 21 aprilie
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 21 Ian 2021 10:13
Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, 20 ianuarie Memorandumul "Mecanismul pentru elaborarea pozitiei Guvernului Romaniei cu privire la Planul National de Redresare si Rezilienta" (PNRR), prin care sunt stabilite cinci etape de parcurs in vederea obtinerii unui document actualizat, tinta fiind data de 5 martie.
PNRR, actualizat, trebuie sa integreze prioritatile din Programul de Guvernare, criteriile Comisiei Europene si pentru a fi relevant si realist, trebuie implicare a tuturor institutiilor cu rol cheie in identificarea si elaborarea de proiecte.
"Avem doua prioritati majore in acest moment. Prima este aceea ca proiectele finantate prin PNRR sa corespunda nevoilor reale de dezvoltare ale Romaniei, iar a doua tine de coerenta intregului proces, astfel incat sa nu existe intarzieri sau sincope in obtinerea finantarii. Memorandumul aprobat instituie mecanismele de consultare institutionala necesare pentru ca PNRR sa demareze cu succes", a declarat viceprim-ministrul Dan Barna.
In Memorandum se precizeaza ca termenul de transmitere catre Comisia Europeana a documentului este foarte strans, respectiv sfarsitul lunii aprilie 2021, asadar este necesar un efort conjugat al tuturor ministerele de linie cu proiecte potentiale in PNRR si implicarea Presedintiei, a Guvernului, a vice-premierului coordonator precum si a Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului, un rol particular urmand sa revina Ministerului Finantelor.
"Banii din PNRR nu sunt fonduri europene obisnuite, au o flexibilitate extraordinara, Guvernul poate sa includa ce proiecte doreste cu conditia sa aiba o logica de reforma, de schimbare. Dar aceste fonduri vin cu o constrangere importanta - trebuie angajate sumele pana in 2023 si trebuie terminate proiectele pana in 2026. De aceea este foarte important sa avem consens in Guvern si sa ne concentram, in aceasta luna de foc, februarie, sa avem proiecte care sa fie finalizate iar cine le propune isi va asuma acest lucru", a precizat Cristian Ghinea (foto), ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Ministerele de linie vor trebui sa desemneze un coordonator la nivel politic, precum si un reprezentant la nivel tehnic, care vor colabora permanent cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in calitate de coordonator national al PNRR.
 
Plan de actiuni si termene
● Nominalizarea echipelor (tehnic si coordonatori din ministere): 22 ianuarie;
● Convocarea la sediul MIPE a echipelor tehnice: 25 ianuarie - 23 februarie;
● Transmiterea propunerilor de catre ministere: 24 februarie;
● Intalniri cu partenerii de dialog si centralizare propuneri: 4 martie;
● Actualizarea PNRR: 5 martie.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) va organiza dezbateri ample cu toti cei interesati, din domeniile cheie, care pot contribui la identificarea si intocmirea celor mai potrivite proiecte de inclus in PNRR.
Calendarul de dezbateri va fi anuntat in mod clar si transparent in perioada urmatoare pe site si pe pagina de Facebook ale MIPE.
Pentru a consulta proiectul (ultimul draft) memorandumului pentru actualizarea PNRR, click aici!
***
Romania are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde euro destinat instrumentului de finantare "Mecanismul de redresare si rezilienta", din care 13,7 miliarde euro sunt structurati sub forma de granturi si 16,6 miliarde euro sub forma de imprumuturi. Termenul pana la care statele membre pot transmite oficial PNRR catre Comisia Europeana este 30 aprilie 2021. Conform celor mai recente informari din partea Comisiei Europene, aprobarea regulamentului este estimata in luna februarie 2021, iar termenul de transmitere a planului poate fi decalat.
 
ALLBIMgamma_2021AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
hidroplasto
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
rigips
hilti
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere