Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Majorarile de preturi din constructii continua si la inceputul anului 2023
INS: Majorarile de preturi din constructii continua si la inceputul anului 2023
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2022 11:12
Potrivit estimarilor de la finalul lunii decembrie 2022, activitatea de constructii se va mentine pe un trend descrescator in primele luni ale anului 2023, marcat de reducerea volumului productiei (sold conjunctural -24%) si numarului de salariati din sector (sold conjunctural -11%). Totodata, managerii din domeniu estimeaza ca preturile din constructii isi vor mentine tendinta de crestere. Perspectivele nefavorabile activitatii din sectorul de constructii se vor mentine cel putin pana in luna februarie 2023, conform previziunilor Institutului National de Statistica (INS) pentru perioada decembrie 2022 - februarie 2023.
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, precizeaza analistii.
Documentul statistic indica o relativa stabilitate a activitatii si a numarului de salariati in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii.
 
 
Stabilitate in industria prelucratoare, comert si servicii
In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%) si a numarul de salariati (sold conjunctural -1%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +34%).
In sectorul comertului cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%) si a volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural -3%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +43%).
Conform estimarilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimeaza relativa stabilitate si in cazul numarului de salariati (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%).
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
ness project
CDS
MAKITA
Acvatot 2019
siniat
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
noark
rigips
EDIT-Structural
viarom
theda mar
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander