Agenda Constructiilor
Luni, 25 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA: Constructorii pot modifica preturile din contracte publice prin acte aditionale
MDLPA: Constructorii pot modifica preturile din contracte publice prin acte aditionale
Actualitatea interna Publicat de AG&F 30 Aug 2021 16:42
Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de astazi, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, un proiect de act normativ care ofera o solutie la problema cresterii preturilor materialelor de constructii din cauza careia proiectele de investitii ar putea fi blocate.
Romania se afla intre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza o solutie, pe termen lung, privind cresterea preturilor materialelor de constructii, a anuntat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Dupa cum este cunoscut, in ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul constructiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar pretul materialelor a crescut vertiginos. Astfel, terminarea unor investitii publice este periclitata.
Ordonanta vine in sprijinul proiectelor construite cu finantare din bani publici. ”Fara aceasta solutie, multe dintre constructiile incepute (scoli, spitale, sisteme de apa si canalizare, biserici reabilitate) ar risca sa nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante si au fost investiti bani publici in constructia lor. Fara suplimentarea de buget, necesara pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de constructii, investitiile nu pot fi terminate”, a spus ministrul.
Acesta a subliniat: solutia propusa este una pe termen lung, care poate fi aplicata foarte usor in cazul cresterilor si, eventual, al scaderii preturilor materialelor de constructii, pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica.
Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin incheierea unui act aditional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, in cazul contractelor aflate in executie, sa modifice pretul materialelor de constructii stabilite in contractul initial, in functie de statisticile oficiale ale INS. In conditiile aparitiei unor costuri suplimentare, in cazul proiectelor cu finantare nationala, autoritatile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanteaza proiectul, pentru acoperirea acestora – a conchis Cseke Attila.
In cazul contractelor de finantare semnate dupa intrarea in vigoare a actului normativ adoptat astazi, masura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractantilor, si se va aplica la toate contractele de finantare, exceptandu-le pe cele care au si in prezent clauza de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetara, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.
 
jungheinrichAUTODESKALLBIMVideoConfAC-iulgamma_2021TERAPLAST
ROCKWOOL 196
In curand editia
OCTOMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
Acvatot 2019
hilti
leviatan
rigips
leviatan
strabag nivel 1
CELCO 2020
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
AHK 2018
bienala
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere