Agenda Constructiilor
Joi, 21 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA stabileste standarde de cost pentru investitiile din programul Anghel Saligny
MDLPA stabileste standarde de cost pentru investitiile din programul Anghel Saligny
Actualitatea interna Publicat de AG&F 09 Sep 2021 06:25
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a supus consultarii publice proiectul de act normativ care urmeaza sa reglementeze standardele de cost pe locuitor si pe kilometru, pentru dezvoltarea si modernizarea retelelor de apa, canalizare si drumuri finantate prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny” - anunta ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
„Propunerea Ministerului Dezvoltarii, dupa trei ani de lipsa de reglementare in acest domeniu, este de a prelua standardele de cost utilizate in cazul proiectelor finantate din fonduri europene, pentru tipurile de investitii unde au fost stabilite astfel de standarde” - subliniaza ministrul.
Astfel, pentru retelele de apa si canalizare, proiectul de act normativ prevede standardele de cost utilizate pentru proiectele finantate din fonduri europene. Costul standard al retelelor de apa este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al retelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor.
In cazul drumurilor, unde nu exista standarde de cost utilizate pentru proiectele finantate din fonduri europene, costul standard este calculat pe baza celor stabilite in 2010 si abrogate in 2018, ajustate cu cresterile de pret la nivel mondial al materialelor de constructii, stabilite de Institutul National de Statistica - explica ministrul. Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro. Pretul unui kilometru de drum judetean nu poate depasi 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, in functie de numarul de benzi si tipul carosabilului pot avea preturi standard intre maxim 2,12 si maxim 6,34 milioane de euro.
Ministrul a adaugat: actul normativ prin care s-a adoptat programul „Anghel Saligny” prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard si 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind retelele de gaze, care urmeaza a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei si al ministrului energiei.
Actul normativ poate fi consultat aici.
 
AUTODESKgamma_2021ALLBIMjungheinrichVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
leviatan
CELCO 2020
rigips
cv water 2021
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
hidroplasto
strabag nivel 1
leviatan
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
bienala
AICPS_30
AHK 2018
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere