Agenda Constructiilor
Luni, 20 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Radulescu, BT: S-a investit in Romania pentru ca este granita Blocului Euro-Atlantic
Radulescu, BT: S-a investit in Romania pentru ca este granita Blocului Euro-Atlantic
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 27 Ian 2023 13:39
In Romania s-a investit, in pofida pandemiei si a situatiei din Ucraina, pentru ca se afla la granita de Est a Blocului Euro-Atlantic si pentru ca nimeni nu vrea instabilitate la granita, considera Andrei Radulescu, director Analiza macroeconomica, Banca Transilvania.
In ceea ce priveste dinamica PIB, Radulescu a aratat ca a existat o scadere de peste 6% in zona euro in anul 2020, comparativ cu o ajustare de 3,7% in Romania. In 2021, economia Romaniei a crescut cu 5,9% iar economia zonei euro a crescut cu putin peste 5% iar datele preliminare pentru perioada ianuarie - septembrie 2022 exprima faptul ca economia Romaniei a continuat sa prezinte o performanta superioara din perspectiva ritmului de crestere economica, din perspectiva volumului PIB.
"S-a investit in Romania. De ce? Pentru ca Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est care nu a reusit sa dezvolte infrastructura critica pe parcursul ultimilor trei decenii. S-a investit in Romania pentru ca noi suntem granita de Est a Blocului Euro-Atlantic si pentru ca nimeni din acest nucleu dur al Blocului Euro-Atlantic nu vrea instabilitate la granita, nu vrea ca pericolul, sa spunem, confruntarilor militare, sociale, cu riscuri puternice din perspectiva economica sa se apropie de Germania, de Franta si atunci trebuie ca granitele sa fie solide, vitrina trebuie sa arate foarte bine si se va investi in continuare in Romania", a declarat joi Andrei Radulescu, la conferinta "Romania si Piata Libera", organizata de Oxygen Events.
El a mentionat ca volumul investitiilor straine a depasit, in perioada ianuarie - noiembrie 2022, 10 miliarde de euro, un nivel record, ceea ce inseamna ca exista un grad ridicat de incredere in economia nationala.
De asemenea, Radulescu a subliniat ca exista o divergenta in ceea ce priveste indicatorul de incredere in economie. Astfel, in Romania s-a inregistrat o tendinta de ameliorare in ultimele luni, indicatorul fiind in noiembrie la nivelul pre-pandemie, un nivel superior comparativ cu cel din zona euro.
Potrivit economistului, contributia factorilor de productie la dinamica anuala a PIB potential este una foarte echilibrata in prezent.
Pe langa aspectele pozitive din economia nationala, el a declarat ca exista si multe provocari, Romania fiind singura tara din Europa care nu a reusit sa reformeze administratia publica pe parcursul a mai bine de trei decenii.
In cadrul conferintei, a fost prezentat un text al consilierului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, in care acesta a subliniat rolul pietei libere in economie. El a facut referire la articolele unor economisti renumiti si a subliniat faptul ca schimbul liber nu este o conditie suficienta pentru prosperitate si libertate. El sustine ca in practica vietii de zi cu zi formula succesului economic are si componente mai putin confortabile, dar indispensabile: initiativa curajoasa, ordinea, munca performanta si nu in ultimul rand legitatile economice obiective. Totodata, el a mentionat ca este nevoie de o reglementare inteleapta.
La randul sau, Leonardo Badea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca adesea conceptul de piata libera este perceput diferit de catre cercetatorii din domeniul economic prin comparatie cu cei care efectiv participa nemijlocit pe aceste piete in calitate de antreprenori, de companii, de practicieni.
 
man and machineTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
MAKITA
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
CELCO 2020
BALTIC
rigips
BMI_Icopal
theda mar
hilti
viarom
Acvatot 2019
strabag nivel 1
FRONTALE
leviatan
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023