Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Vegacomp: Piata mondiala de Smart City creste in ritm anual de 14,8%, pana in 2025
Vegacomp: Piata mondiala de Smart City creste in ritm anual de 14,8%, pana in 2025
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 09 Iun 2021 09:07
Integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting ajunge la cea de-a cincea editie a Radiografiei proiectelor Smart City din Romania, iar raportul lunii iunie 2021 radiografie-smart-city-romania-2021_final aduce pe lista 860 de initiative aflate in stadiul de proiect, in curs de implementare sau deja finalizate, in 124 de orase mari, medii si mici din tara, comparativ cu 594 de proiecte din 87 de orase, la nivelul lunii iunie 2020 – evolutie substantiala, echivalenta cu aproape dublarea numarului acestora.
“Vedem, in acest raport, un aspect pozitiv, in special la nivel de raspuns al administratiei la nevoile de distantare si de-birocratizare: dincolo de evolutia liderului – Smart Mobility, verticala Smart Governance, ocupanta a pozitiei secunde in clasament, numara nu mai putin de 226 de proiecte care, speram, fac viata mai usoara locuitorilor. Dar, ca in raportarile anterioare, avem si eternii perdanti – Smart Environment si Smart People, pe pozitii deja obisnuite, la coada clasamentului. Mediul si oamenii, prioritati absolute intr-o societate care isi cunoaste valorile si isi aloca din prioritati si generatiilor viitoare, sunt neglijate de industria Smart City romaneasca. Tot in acest raport vedem nu doar finantarile din fonduri europene si publice, dar si primele proiecte semnificative private si privim cu interes la componenta de finantare privata, in viitorul Smart City”, declara Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.
Topul primelor orase, in functie de numarul de proiecte in plan, in curs de implementare sau livrate, are, in continuare acelasi lider, Alba Iulia, dar cu un numar stagnant de proiecte, fara alte dezvoltari semnificative. Iasiul vine puternic din urma si reduce din ecart, in urcare pana pe pozitia a treia. Clasamentul arata astfel: Alba Iulia (106), Cluj-Napoca (58), Iasi (56), Bucuresti (39), Bucuresti – Sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea si Timisoara (26), Brasov (18).
Clasamentul oraselor medii este dominat de Alba Iulia (106), Arad (29) si Sibiu (27), in timp ce podiumul oraselor mici este ocupat de Avrig (10), Fagaras (7) si, la egalitate, Odorheiu Secuiesc, Aiud si Harsova (6).
Proiectele Smart City identificate isi pastreaza clasificarea, in aceleasi sase Verticale Smart City, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living si Smart Governance, verticale care sunt in concordanta cu raportarile Uniunii Europene.
“Daca mutam discutia din aria solutiilor alese catre geografia acestora, la nivel de orase, observam ca motorul Smart City, odata turat, pastreaza o dinamica greu de egalat. Orasele mari, care deja au gustat eficienta solutiilor Smart City si au facut pasi concreti in acest sens, isi pastreaza avansul, topul primelor 10 este compus din aproape aceleasi nume, cu unele rocade ca pozitie, dar avansul fata de urmaritori creste. Surprizele frumoase vin, insa, de la orasele medii si mici, care uneori impresioneaza prin ambitie si deschidere catre adoptia solutiilor Smart City. Iar aici, o comunitate locala ceva mai mica, dar mai bine inchegata, alaturi de o administratie mai deschisa, care se misca mai agil decat marile si poate prea birocratizatele orase, pot aduce cu mai mare usurinta solutiile inteligente, in beneficiul locuitorilor.”, adauga Barbut.
Vechiul lider este confirmat si de aceasta editie, iar pozitia este chiar intarita de contextul pandemic – verticala Smart Mobility, care se detaseaza semnificativ, in prezent, inclusiv in contextul atentiei sporite la siguranta si sanatate, lucru ce se reflecta in transporturi – acoperita de nu mai putin de 260 proiecte, cu aproape 75 mai multe decat in anterioara raportare. La distanta relativ constanta urmeaza Smart Governance, cu 226 proiecte, in crestere fata de cele 130 de proiecte ale anului trecut, verticala ce isi consolideaza a doua pozitie a clasamentului. Podiumul este completat tot de Smart Living, cu 174 de proiecte, echivalentul unui avans de 53 de initiative, fata de 2020. Si Smart Economy isi mentine locul al patrulea, cu 99 de proiecte si un usor avans de 15 initiative. Ultimele doua pozitii sunt disputate tot de Smart Environment, cu 64 de proiecte, in crestere de la cele 42 din 2020 si, respectiv, Smart People, cu doar 37 de initiative si un avans de doar 8 proiecte noi, pe parcursul ultimelor 12 luni. Raportul complet poate fi accesat aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Ubitech
ness project
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
noark
concelex
leviatan
Acvatot 2019
EDIT-Structural
viarom
theda mar
siniat
strabag nivel 1
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander