AHK: Reducerea cheltuielilor bugetare afecteaza si sectorul de constructii |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 15 Nov 2023 10:39 |
Companiile din domeniul constructiilor, membre ale Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania), atrag atentia asupra implicatiilor masurilor fiscal-bugetare adoptate recent de guvern, cu privire la lichiditatea firmelor din bransa si implicit, la viitoarele investitii.
Reglementarile in cauza se refera la modificarile legislative ale Codului Fiscal - Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung si Ordonanta 90/2023 pentru aprobarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023.
Potrivit reprezentantilor companiilor, toate proiectele de constructii si investitii publice necesita o implementare accelerata pentru a fi incheiate la timp, motiv pentru care lichiditatea companiilor ce au in portofoliu asemenea proiecte este esentiala.
"Majoritatea companiilor angrenate, precum si subcontractorii si furnizorii acestora activeaza de regula pe mai multe tipuri de contracte. Chiar daca intentia reducerii ritmului si volumului platilor nu prevede sa afecteze proiectele finantate din fonduri europene, consideram ca masurile impuse prin OUG 90/2023 pot crea serioase dezechilibre si posibile insolvente in randul acestora, cu impact asupra intregii branse, dar mai ales asupra companiilor mici, care executa proiecte de mica amploare si care vor fi in mod evident sistate. Efectele se vor manifesta in lant si in alte domenii din economia nationala”, spun antreprenorii din constructii.
Celor de mai sus li se adauga eliminarea unor facilitati fiscale cu efect imediat, in urma modificarii Codului Fiscal. Aceasta masura pune presiune suplimentara pe antreprenori, prin faptul ca sporeste instabilitatea pietei fortei de munca in domeniul constructiilor. Astfel, companiile care vor decide sa nu compenseze din fonduri proprii scaderea salariului tuturor angajatilor sau care nu au posibilitatea reala de a proceda astfel (exceptand obligatia cresterii salariului minim) risca sa piarda forta de munca. Cei care vor decide sa o faca, vor cunoaste in mod real pe termen mediu o crestere de pana la 14,5% a costurilor cu salariile si nu conform „sintagmei de doar 10% CASS”.
"Toate aceste efecte si cresteri ale costurilor se vor resimti in perioada urmatoare. Profiturile vor scadea, investitiile vor scadea, dar si cresterile salariale pentru combaterea efectelor inflationiste vor fi limitate. Nu in ultimul rand lipsa de predictibilitate determina scaderea interesului sau slabirea capacitatii unor companii de a activa pe piata. „O piata care nu este competitiva duce la preturi nesustenabile sau la proiecte care risca sa nu fie duse pana la capat”, mai explica ei.
|