Agenda Constructiilor
Vineri, 25 Septembrie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BT: BCE a implementat noi masuri non-standard de relaxare monetara
BT: BCE a implementat noi masuri non-standard de relaxare monetara
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 16 Mar 2020 10:46
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) s-a intrunit pe 12 martie la Frankfurt in cadrul celei de-a doua sedinte de politica monetara din acest an.
Entitatea bancara centrala din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu, a mentinut ratele de dobanda, dar a decis implementarea de noi masuri nonstandard de relaxare monetara pentru contracararea intensificarii perceptiei de risc pe pietele financiare internationale si regionale, in contextul pandemiei (generatoare de soc de partea ofertei, urmat de soc la nivel de cerere intr-un context de nivel ridicat de incertitudine in sfera financiara).
De altfel, indicatorul de volatilitate la nivelul indicelui bursier EuroStoxx 50 a atins in aceasta saptamana cel mai ridicat nivel din perioada Marii Recesiuni, dupa cum se poate observa in al doilea grafic din partea dreapta.
Astfel, conform prognozelor macroeconomice actualizate ale BCE (care incorporeaza evolutiile macro-financiare pana la data de 18 februarie) ritmul de anual de crestere economica ar putea decelera de la 1.2% in 2019 la 0.8% in 2020, pe fondul deteriorarii climatului investitional, evolutie partial contrabalansata de ameliorarea cererii externe nete.
PIB-ul regiunii ar putea accelera la 1.3% an/an in 2021 si 1.4% an/an in 2022, prin intermediul redinamizarii investitiilor productive, scenariu sustinut de nivelul redus al costurilor reale de finantare, spatiul fiscal de manevra si perspectivele de ameliorare a climatului din economia mondiala.
Previziunile BCE indica si perspectiva persistentei inflatiei la un nivel inferior tintei pe termen mediu: dinamica medie anuala de 1.1% in 2020, 1.4% in 2021, respectiv 1.6% in 2022.
In cadrul comunicatului sedintei de politica monetara BCE atrage atentia cu privire la socul determinat de pandemie, cu impact temporar semnificativ pentru evolutia activitatii economice (inclusiv in contextul implementarii de masuri de carantina).
Conform BCE riscurile pentru evolutia economiei regiunii pe termen scurt constau in: pandemia, factorii geopolitici, intensificarea protectionismului si vulnerabilitatile din pietele emergente.
In acest context, BCE a mentinut ratele de dobanda (-0.50% la facilitatea depozite, 0% de referinta si 0.25% la facilitatea creditare), dar a decis implementarea de noi masuri non-standard pentru contracararea riscurilor la adresa evolutiei economiei pe termen scurt:
1. derularea temporara de noi operatiuni de refinantare pe termen mai lung, pentru sustinerea lichiditatii in sistemul financiar din Zona Euro;
2. aplicarea unor conditii mult mai favorabile pentru operatiunile tintite de refinantare in perioada iunie 2020-iunie 2021;
3. suplimentarea programului de cumparare de active cu 120 miliarde EUR pana la finalul anului curent, cu accent pe cumpararea de titluri emise de sectorul privat (cele mai sensibile la socul actual).
In cadrul conferintei de presa Presedintele Bancii Centrale Europene (d-na Lagarde) a semnalat amanarea cu sase luni a procesului de revizuire a strategiei de politica monetara, in contextul incidentei pandemiei. De asemenea, reprezentantul BCE a atras atentia cu privire la importanta coordonarii politicii monetare cu politicile fiscal-bugetare (inclusiv prin furnizarea de garantii de credit) pentru contracararea impactului socului determinat de pandemie.
In acest context subliniem faptul ca Zona Euro dispune de spatiu fiscal de manevra, dupa procesul de consolidare din ultimii ani, aspect evidentiat in al treilea grafic din partea dreapta.
 
COVID-19Elmas 375allbimALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
hilti
strabag nivel 1
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere