Agenda Constructiilor
Luni, 19 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CCIR este institutia-partener a statului pentru valorificarea terenului Romexpo
CCIR este institutia-partener a statului pentru valorificarea terenului Romexpo
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 11 Mar 2021 09:25
Pentru a clarifica inca o data situatia terenului aferent Centrului Expozitional Romexpo, in contextul reglementarii situatiei juridice prin trecerea acestuia in proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), precizam urmatoarele:
Am luat act despre interesele si actiunile unui anumit operator economic, care tind spre ingreunarea demersului investitional propus pentru revitalizarea Romexpo si pe care le consideram ca fiind generatoare nu numai de prejudicii de imagine, ci si de limitari ale oportunitatilor de dezvoltare locala si nationala.
In primul rand, nu se poate vorbi despre o pagubire a statului. Romexpo S.A. poate fi considerata ca fiind pagubita, in conditiile in care, in anii 1990 - 1991, a fost printre putinele entitati din Romania, daca nu chiar singura, careia i s-a refuzat constituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul pe care se afla, in raport de toate celelalte societati existente si inainte de 1990, care si-au dobandit in mod gratuit dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care isi desfasurau activitatea. In acest context, adoptarea modificarilor aduse legii camerelor de comert din Romania reprezinta, mai intai de toate, o recunoastere si, totodata, o corectie istorica.
 
Pentru suprafata de teren care face obiectul actual al transferului nu exista cereri de retrocedare
Cu privire la despagubirile pe care statul ar fi obligat sa le faca ca urmare a acestui transfer, asa cum s-a transmis, in mod eronat, in spatiul public, precizam ca, in conformitate cu art. III alin. (2) din legea adoptata de Parlament, in cazul terenurilor pentru care exista cereri de restituire in curs de solutionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate catre CCIR se face numai dupa clarificarea regimului lor juridic. In concluzie, pentru suprafetele de teren care au regimul juridic clarificat, nefiind afectate de cereri de retrocedare, transmiterea dreptului de proprietate catre CCIR are loc dupa intrarea in vigoare a legii, iar pentru suprafetele de teren pentru care exista cereri de retrocedare, dupa pronuntarea de catre instantele judecatoresti investite cu solutionarea acestora a unor decizii definitive prin care sa fie clarificat regimul juridic al acestor suprafete de teren.
 
Statul va incasa 345 de milioane de euro anual
Studiile realizate de o renumita companie de analize financiare releva faptul ca in perioada de constructie vor fi achitate statului taxe si impozite de 202 milioane de euro, iar in fiecare an de functionare, proiectul va genera, exclusiv statului, 345 de milioane de euro, inclusiv prin cele peste 30.000 de locuri de munca astfel create. De asemenea, precizam ca terenul nu va fi folosit gratuit, dezvoltatorul urmand sa achite, in conditiile legii, o taxa de superficie catre CCIR, care va fi folosita pentru consolidarea institutionala, implicit pentru sustinerea mediul de afaceri din Romania.
 
Terenul nu poate fi vandut de stat
Trebuie precizat faptul ca terenul care face obiectul transferului catre CCIR, prin modificarile legislative a caror constitutionalitate a fost validata de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, se afla in administrarea si folosinta CCIR inca din anul 1972 si, totodata, ca aceasta are drept de folosinta a terenului pentru inca 32 de ani de acum inainte.
Mai mult, constructiile actuale aflate pe terenul in discutie sunt in proprietatea Romexpo S.A., societate al carei actionar majoritar este CCIR. Aceasta inseamna ca terenul, afectat de dreptul de folosinta pana in anul 2053, adica nefiind liber de sarcini, nu poate fi instrainat fara justa despagubire a Romexpo si a CCIR, iar despagubirea din partea statului in acest caz s-ar ridica la aproximativ 300 de milioane de euro, suma comparabila cu cea vehiculata in spatiul public ca fiind valoarea terenului.
„Discutia este simpla, fie ramanem la stadiul actual cu Romexpo, fie investim in modernizarea lui si il readucem la viata printr-o investitie de 2,87 miliarde de euro, cu ajutorul unui partener roman, situatie in care ne este necesara proprietatea asupra terenului. Dat fiind intregul context, dreptul de folosinta al CCIR si proprietatea pe constructiile existente, CCIR este singura institutie cu care statul poate fi partener in valorificarea acestui teren. Noi ne dorim un Romexpo simbol, asa cum a fost in perioada sa de glorie, cu sala polivalenta, centru expozitional, muzee, gradina si credem ca asta isi doresc si romanii”, a spus Mihai Daraban, Presedintele CCIR.
 
ALLBIMVideoConfAC-iulTERAPLASTAUTODESKgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
hilti
Acvatot 2019
hidroplasto
CELCO 2020
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere