Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FACIAS solicita MTI un control la CNAIR privind exproprierile posibil abuzive
FACIAS solicita MTI un control la CNAIR privind exproprierile posibil abuzive
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Aug 2023 11:02
Fundatia Pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita Ministerului Transporturilor un control la CNAIR, ca urmare a multiplelor mesaje venite de la cetateni, cu privire la prejudiciile pe care balbaiala institutiilor statului le aduce romanilor care se nimeresc sa aiba proprietati in zonele in care se intentioneaza construirea de drumuri si autostrazi.
Vorbim despre abuzurile Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) care abordeaza proiectele de constructie intr-un mod total iresponsabil si neprofesionist prejudiciind atat cetatenii cat si bugetul public.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) face multiple erori in proiectele de infrastructura rutiera pe care le demareaza, fie ca vorbim de autostrazi, drumuri express sau drumuri nationale. Proiectele de constructie sunt insotite de nenumarate abuzuri fata de proprietarii terenurilor pe care urmeaza sa se construiasca. Ne referim aici la un numar foarte mare situatii in care terenurile pe care urmeaza a fi constuite drumuri publice sunt expropriate abuziv si despre cetatenii care nu sunt despagubiti la timp, despre despagubirile acordate mult sub pretul pietei sau situatii in care, dupa expropriere, apar modificari in proiect iar terenurile sunt retrocedate total sau partial la o valoare mai mica ca urmare a distrugerilor aduse propietatii.
FACIAS a solicitat Ministerului Transporturilor sa trimita corpul de control la CNAIR, in scopul verificarii procedurilor de expropriere care privesc proprietati ce au fost restituite si modul in care s-a respectat procedura referitoare la protectia dreptului de proprietate.
 
Situatii prin care este afectat dreptul la proprietate si bunuri
Unul dintre multiplele cazurile ajunse la cunostinta FACIAS prin intermediul campaniei “E dreptul meu” este al unui proprietar care a fost initial expropriat de CNAIR pentru o cauza de utilitate publica. Dupa un timp, CNAIR il anunta ca exproprierea nu mai este necesara pentru intreaga suprafata si vrea sa ii restituie partial terenul. Cetateanul in cauza constatata ca in tot rastimpul in care proprietatea sa a fost in posesia CNAIR, s-a intervenit asupra terenului cauzandu-i insemnate prejudicii. Ne referim la pagubele cauzate prin expropriere: gardul care imprejmuia proprietatea a fost distrus si pomii care erau plantati pe teren au fost taiati. Practic CNAIR nu a evaluat corect suprafata necesara exproprierii lezand astfel dreptul de proprietate privata al cetateanului, fara a acorda acestuia despagubiri pentru pagubele cauzate terenului.
 
Facias se implica. apel catre cetateni!
Campania FACIAS „E dreptul meu” este un instrument util pentru orice roman, atat pentru a constientiza care sunt drepturile fundamentale cat si pentru a actiona impotriva abuzurilor statului. FACIAS invita cetatenii romani care se confrunta cu abuzuri din partea institutiilor statului sa trimita pe adresa de email Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza detaliile situatiei cu care se confrunta. FACIAS se angajeaza sa analizeze fiecare caz si sa sesizeze abuzurile, catre autoritatile statului responsabile cu rezolvarea acestora.
 
ALLBIMALLBIMhiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
rigips
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
theda mar
grundfos
Ubitech
BALTIC
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CDS
FRONTALE
leviatan
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
BA 2023
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu