Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FRAMES (Moneycorp): Romania va fi la o rascruce de drumuri economice in 2022
FRAMES (Moneycorp): Romania va fi la o rascruce de drumuri economice in 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 29 Nov 2021 15:55
Cresterea costurilor de productie, a materiilor prime, a transportului si deprecierea cursului monedei nationale risca sa duca economia pe minus in anul viitor, considera managerii chestionati de Moneycorp Romania in cadrul celei de-a III-a editii a barometrului anual privind starea economiei. Instabilitatea politica si temerile privind modul in care vor fi atrasi banii din PNRR completeaza perceptia investitorilor privind anul 2022.
2022 va fi un an plin de provocari, cu multiple incertitudini de natura economica, sociala, politica si, bineinteles, sanitara. Evolutia pandemiei COVID a influentat semnificativ dinamica business-ului, iar perspectivele sunt cel putin rezervate.
Potrivit barometrului anual Moneycorp 2021-2022, in cadrul caruia au fost chestionati 1225 de manageri de companii din diverse domenii de activitate, mediul de afaceri s-a adaptat conditiilor pandemice in acest an. Intrebati cum le-a afectat noul val de COVID business-urile, cei mai multi respondenti (26,8)% au afirmat ca nu au inregistrat o variatie semnificativa.
19,5% dintre respondenti au remarcat o scadere a afacerilor de 10-25%, 9,8% de pana in 10 % si 7,3% de peste 50%. Interesant este ca multe companii s-au adaptat si au marcat profituri in 2021, dovada ca business-urile cumulate a 36,5% dintre companii au crescut cu rate intre 10% si peste 25%.
,,2021 a fost anul adaptarii, anul reinventarii business-ului romanesc. Digitalizarea, focusul pe solutiile tehnologice de ultima ora, pe reorganizarea agila a activitatilor in asa fel incat sa functioneze independent de efectele crizei sanitare s-au aflat in prim-plan. Restructurarea business-ului a fost, in general, una de succes, multe firme reusind sa depaseasca provocarile cu ajutorul solutiilor digitale, cu optimizarea fluxurilor de lucru si a capitalului’’, afirma Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp Romania.
Principalele provocari pentru companii au fost reprezentate, in ordinea importantei selectata de acestea, de cresterea costului materiilor prime, a celor legate de transport, energie, gaze si, foarte important, a crizei semiconductorilor.
Restrictiile impuse de autoritati, mai ales in prima parte a anului 2021, efectele ,,work from home’’, cresterea costurilor de finantare si efectele mobilitatii reduse a consumatorilor generata de pandemie, s-au aflat, de asemenea, in topul provocarilor din acest an.
In acest context, 46,3% dintre cei chestionati au apelat la programele de relansare economica propuse de autoritati, iar 43,9% dintre acestia au remarcat un impact pozitiv.
O alta mare provocare, in 2021, a fost evolutia nefavorabila a cursului valutar pe care cele multe dintre companii (39%) au transferat-o catre preturile finale.
31,7% dintre respondenti au declarat ca deprecierea cursului le-a afectat marja comerciala si numai 9,7% nu au inregistrat pierderi, folosind instrumente specifice de hedging. (Hedging: servicii financiare prin care clientii cu expunere valutara isi pot fixa cursul valutar in viitor, indiferent de cursul din piata existent la acel moment).
 
Cum arata anul economic 2022?
Cresterea costurilor la materiilor prime, instabilitatea politica, avansul costurilor de transport si impredictibilitatea cursului valutar sunt, in opinia oamenilor de afaceri, principalele provocari din 2022.
Acestora li se adauga, in ordinea importantei stabilita de respondenti, criza semiconductorilor, cresterea costurilor de finantare, a tarifelor la energie si gaz si lipsa personalului calificat.
,,2022, an considerat la nivel international, pana nu demult, anul revenirii economice, tinde sa devina anul incertitudinii, inflatia si dinamica pandemiei COVID fiind principalele coordonate care vor marca evolutia business-ului. Cresterile de preturi, instabilitatea politica, problemele din lanturile de transport, temerile in privinta scaderii consumului vor influenta deciziile de business’’, afirma Cosmin Bucur, Managing Director al Moneycorp Romania.
In aceasta conjunctura, Romania pare ca se afla la o rascruce de drumuri. Are sansa de a-si intari economia, pe baza fondurilor din PNRR insa, pe de alta parte, risca sa intre intr-o zona de stagnare, chiar de scadere economica, daca nu va reusi sa urmeze calendarul de reforme stabilit.
Potrivit rezultatelor barometrului anual Moneycorp 2021-2022, mediul de afaceri pare cel putin rezervat in privinta evolutiei din 2022.
36,6% dintre respondenti vad o scadere economica anul viitor, iar 17,1% o stagnare.
19,5% sunt ceva mai optimisti, estimand o crestere economica de pana in 2%, 12,2% intre 2-4%, iar 14,6% dintre manageri sunt increzatori ca vom avea un avans de peste 4 procente.
Desi se anunta o perioada destul de greu de anticipat din punct de vedere economic, cei mai multi respondenti (65,9%) vor face angajari in 2022.
,,Interesant este ca mediul de business nu isi pune mari sperante in PNRR. Dovada ca aproape jumatate dintre cei chestionati de Moneycorp vad un grad de absorbtie intre 0-25%. Numai 2,4% dintre investitori cred ca vom atrage toti banii alocati, cei aproape 30 de miliarde de euro. E un semn ca economia s-a decuplat tot mai puternic de la deciziile administrative si isi cauta propriul drum, pe baza surselor de finantare din zona privata’’, afirma Claudiu Ghebaru, Senior Dealer in cadrul companiei.
Aceasta perspectiva a mediului de afaceri trebuie pusa in legatura directa cu opiniile lor legate de evolutiile de pe scena publica. 80,5% dintre cei chestionati se asteapta la o instabilitate politica si numai 2,4% vad o evolutie pozitiva in acest sector.
,,Mediul de afaceri a invatat lectia crizei COVID, a cautat si a gasit solutii care sa ii permita sa-si continue business-ul dincolo de efectele deciziilor administrative. Pandemia a accelerat, in multe domenii, decuplarea mediului economic de la zona publica, focusul fiind pus tot mai puternic pe gasirea unor parteneri viabili, in dezvoltarea unor relatii de business imune la influentele geo-politice’’, a mai completat Claudiu Ghebaru.
Ce se intampla cu leul in 2022?
Atunci cand isi fac planurile financiare pentru 2022, managementul companiilor chestionate anticipeaza o depreciere a monedei nationale.
In privinta cursului Euro, cei mai multi dintre ei (34.1%) vad cursul la 5 lei-5,05 lei, 29,3% cred ca Euro va fi cotat in intervalul 5,05-5,10 lei, iar 14,1 % vad un curs peste nivelul de 5,10 lei.
Numai 22% dintre respondenti vad cursul Euro in intervalul 4.95-5.00.
In ceea ce priveste evolutia monedei americane, cei mai multi manageri chestionati (26,8%) vad o depreciere mai accentuata a leului, peste pragul de 4.40-4.50 lei, iar 22% sunt convinsi ca dolarul va trece de 4,50 lei.
19,5% dintre cei chestionati vad cursul dolarului in intervalul 4.30-4.40 lei si numai 31% sub acest nivel.
,,Este de remarcat faptul ca un numar tot mai mare de companii (29,2%) se protejeaza impotriva fluctuatiilor cursului valutar folosind instrumente precum contractele de tip forward si optiuni. Este un progres semnificativ fata de anii trecuti, o dovada concreta ca mediul de business a inteles si a adoptat pe scara tot mai larga si in tot mai multe domenii instrumentele financiare care le permit sa se puna la adapost de fluctuatiile majore ale cursului, cele care le pot afecta semnificativ evolutia si competivitatea business-ului’’, afirma Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp Romania.
Potrivit acestuia, fluctuatiile cursului de schimb reprezinta un lucru normal intr-o piata financiara dezvoltata dar, in acelasi timp, pot reprezenta un risc semnificativ pentru companiile care desfasoara operatiuni de import sau export.
,,O miscare nefavorabila a cursului de schimb poate afecta direct si negativ marja comerciala pe un anume produs sau serviciu. De-a lungul celor 16 ani in domeniul trezoreriei bancare, am remarcat ca o parte semnificativa din companiile cu expunere pe cursul valutar folosesc instrumente de mitigare a riscului. In momente de incertitudine, cum este perioada pe care o traversam acum, se observa o crestere a volatilitatii cursului de schimb pentru majoritatea perechilor valutare. Aceasta volatilitate are efecte directe asupra marjei comerciale. Cred ca orice companie isi doreste o diminuare a volatilitatii si o crestere a predictibilitatii, cel putin pe termen scurt si mediu”, a mai adaugat Sebastian Bacioiu.
Dincolo de evolutia cursului valutar,cei mai multi respondenti chestionati de Moneycorp (46,3%) estimeaza o crestere semnificativa a costurilor de finantare in 2022.
36,6% vad o crestere marginala si putin peste 15% cred ca dobanzile si celelalte costuri asociate vor scadea sau vor ramane la un nivel similar cu cel inregistrat in 2021.
Barometrul Moneycorp a fost realizat cu sprijinul firmei de consultanta Frames in perioada 16-22 noiembrie 2021, pe un grup de 1225 respondenti, din domenii diverse, precum IT&C, FMGC, Horeca, asigurari, papetarie, echipamente, materii prime, sau turism, parteneri si colaboratori ai Moneycorp Romania.
Profilul respondentilor a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare, 63% barbati si 37% femei, cu o varsta medie de 45 de ani.
Prezenta din 2016 in Romania, Moneycorp este cea mai mare institutie de plati din Europa. Compania a castigat, recent, premiul Best Money Service Provider in cadrul ceremoniei anuale World Banking Awards din Londra.
 
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
rigips
EDIT-Structural
CDS
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
MAKITA
siniat
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
viarom
noark
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander