Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Moneycorp: Oamenii de afaceri prognozeaza stagnarea economiei romanesti in 2023
Moneycorp: Oamenii de afaceri prognozeaza stagnarea economiei romanesti in 2023
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Mar 2023 12:50
 
Economia romaneasca va inregistra o stagnare in acest an, un 2023 in care ingrijorarile privind incertitudinile asociate conditiilor macro-economice se vor afla in prim-plan, arata concluziile celei de-a V-a editii a Barometrului Moneycorp privind starea economiei romanesti. Potentialul investitional ridicat, sustinut mai ales din zona fondurilor europene, precum si asteptarile pozitive legate de stabilitatea cursului valutar sunt vazute de executivii companiilor din Romania drept principale argumente ale unei evolutii economice pozitive.
Potrivit sondajului, care a angrenat 1102 de companii din domenii diverse, precum IT&C, asigurari, echipamente, materii prime, energie, FMGC sau turism, 2023 este anul precautiei.
32% dintre managerii chestionati in cadrul celei de-a V-a editii a Barometrului Moneycorp se asteapta la o stagnare economica in 2023, in timp ce alti 28% vad o crestere economica marginala. Un procent identic, de 28%, este al celor care vad o recesiune usoara in acest an, in timp ce 12% dintre executivi sunt pesimisti, mizand pe o recesiune economica severa in 2023.
48% dintre persoanale chestionate se asteapta ca avansul costurilor operationale (preturi materiale, servicii, costuri transport, dobanzi etc). sa se afle in prim-plan, alaturi de efectele generate de scaderea vanzarilor, mentionata de 40% dintre respondenti. Managerii au mai mentionat accentuarea blocajului financiar (8%) si posibila intrare in insolventa/faliment a partenerilor (5%).
In aceste conditii, 72% dintre cei chestionati au declarat ca nu vor bugeta investitii semnificative in acest an si doar 28% vor miza pe investitii, in principal din prisma oportunitatilor create de perioada de criza.
,,2023 este un an al provocarilor, dar si al oportunitatilor. Faptul ca procentele celor care vad o crestere economica marginala sau o recesiune tehnica sunt apropiate indica gradul semnificativ de incertitudine care planeaza asupra economiei, in acest an. Nu este exclus sa asistam la o evolutie economica oscilanta, o dovada a fragilitatii mediului economic intr-un context economic destul de dificil’’, afirma Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp Romania.
Dupa 2 ani de COVID si un an de inflatie record, multe companii intampina noul an mult mai pregatite pentru a face fata provocarilor. S-au adaptat inclusiv contextului generat de razboiul din Ucraina, conflict despre care cei mai multi (60%) cred ca se va prelungi dincolo de 2023.Poate cea mai buna dovada este ca 68% dintre companii isi propun sa faca angajari in acest an.
2023 se anunta a fi, pe de alta parte, un an in care restructurarea business-ului continua sa se afle in prim-plan.
Potrivit rezultatelor barometrului, 44% dintre cei chestionati se confrunta cu o durata crescuta de incasare a facturilor, in timp ce 48% considera ca a ramas la acelasi nivel ca in 2021.
,,Optimizarea costurilor operationale, regandirea si adaptarea ofertelor de produse si servicii la noua realitate economica vor face diferenta intre cei care vor exploata oportunitatile aparute si cei care vor avea de gestionat scaderi ale vanzarilor cauzate de costuri de productie tot mai ridicate” a mai adaugat Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp.
Inflatia si costurile de finantare
Potrivit managerilor chestionati de Moneycorp, inflatia va continua sa fie una dintre marile probleme ale economiei, fapt care va influenta in mod direct si costurile de finantare.
40% dintre cei chestionati se asteapta la o inflatie de 10-12% la sfarsitul anului 2023, in timp ce 28% vad inflatia peste acest nivel. Alti 32% dintre respondenti anticipeaza un nivel al inflatiei intre 6-10%. Cei mai multi executivi (40%) se asteapta ca abia incepand din primul semestru din 2024 sa scapam de aceasta problema majora.
Pana atunci, insa, cei mai multi se asteapta ca finantarea sa fie extrem de scumpa, cu un ROBOR estimat in intervalul 7-9% de 44% dintre intervievati. 12% dintre respondenti se asteapta la un ROBOR intre 9-11%, iar alti 8% la un nivel de peste 11%. Doar 36% dintre executivi anticipeaza un nivel al ROBOR <7% pentru finalul anului 2023.
Claudiu Ghebaru, Senior Corporate Dealer Moneycorp, spune ca, intr-un context macroeconomic destul de tulbure, va fi greu pentru multe companii sa isi gestioneze business-urile pe baza unor coordonate predictibile. Una dintre principalele mize o va reprezenta securizarea cotelor de piata.

,,Pe fondul scaderii puterii de cumparare, a vanzarilor in general, datele arata ca, anul trecut, 60% dintre companiile chestionate afirma ca au transferat doar partial in pretul final costurile extrem de ridicate cu energia electrica, materiile prime, transportul, creditele sau cursul de schimb. Multe dintre ele au ales sa scada din marja de profitabilitate a companiei, in tentativa de a-si securiza portofoliul de clienti’’, afirma acesta.
Mai mult chiar, 24% afirma ca au incercat sa evite transmiterea costurilor suplimentare catre clienti in timp ce numai 16% au transferat integral costurile catre consumatori.
Pentru cele mai multe companii, 2022 a fost un an in care companiile au reusit sa fructifice oportunitatile si sa-l transforme intr-unul de crestere. 28% au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de pana la 10%, iar 28% peste acest nivel. 24% nu au inregistrat o variatie semnificativa, iar 12% au raportat o scadere a business-ului intre 10-25%.
,,Cresterea costurilor materiilor prime, a celor legate de transport, avansul puternic al preturilor la energie si gaze si lipsa personalului calificat au fost cele mai mari provocari in anul trecut. Spre final, cresterea costurilor de finantare a escaladat, fiind vazuta, in 2023, drept una dintre principalele provocari ale economiei’’, a mai adaugat Claudiu Ghebaru.
Cum te protejezi impotriva riscului valutar si cum vor evolua Euro si Dolarul in 2023
Cei mai multi (48%) dintre executivii chestionati de Moneycorp in ,,Barometrul privind starea economiei’’ se asteapta ca Euro sa fie cotat la finalului anului 4.95-5.00 lei. 24% vad o depreciere a cursului Euro/Leu in intervalul 5.00 lei-5.05 lei, iar 16% peste acest nivel.
Pe de alta parte, alti 12% dintre manageri mizeaza pe un curs extrem de stabil, in jurul valorii de 4,95 lei/euro.
In ceea ce priveste dolarul american, 24% vad cotatia la 4,80-5.00 lei, iar 20% o vad intre 4,60 si 4,80 lei. Interesant este ca 32% estimeaza ca moneda americana ar putea valora, in acest an in intervalul 4,20 si 4,60 lei.
 
Exista sanse ca aceste prognoze sa devina realitate?
,,Totul depinde de contextul global, de modul in care bancile centrale vor gestiona inflatia, de modul in care vor trata efectele razboiului, de modul in care China va reveni in prim-planul economiei mondiale, dupa perioada prelungita de lockdown.
“Bancile centrale, mai ales FED-ul si BCE, vor juca un rol major in urmatoarele luni, deciziile de politica monetara menite sa stavileasca inflatia urmand sa influenteze comportamentul economiei, al investitorilor’’, spune Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp Romania.
Intrebati in care moneda au mai multa incredere, 44% au indicat moneda europeana, 24% dolarul american si 20% leul romanesc.
,,Se intampla acest lucru pentru ca avem o economie euroizata, referinta Euro este mult mai relavanta decat cea a USD, moneda americana avand si ea rol semnificativ in sectoare cheie de energie si comert exterior, mai ales cu China. Ne intereseaza Euro pentru ca principalii nostri parteneri comerciali sunt Germania, Franta, Italia si Spania, unde exportam si de unde importam in Euro”, a completat Sebastian Bacioiu.
Intrebati cum se protejeaza in privinta riscului valutar, 36% dintre respondenti folosesc contractele forward (la termen), optiunile pe cursul valutar si operatiunile swap.
 
Focusul pe investitii
,,Per ansamblu, 2023 va fi un an complicat, cu multiple semne de intrebare dar si cu multe oportunitati. Investitiile, mai ales cele din fondurile PNRR, ar trebui sa fie principalul element care sa sustina economia, alaturi de celelalte masuri necesare, mentionate de executivi, precum digitalizarea si colectarea mai eficienta a taxelor si impozitelor.
Daca vom reusi sa eficientizam absorbtia fondurilor europene, vom avea de castigat atat din dezvoltarea afacerilor pe orizontala, cat si a stabilitatii cursului valutar, un element care a reprezentat unul dintre principalele argumente, piloni de stabilitate economica din 2022”, a declarat Cosmin Bucur.
Sondajul realizat de Moneycorp si firma de consultanta Frames a fost derulat pe un grup de peste 1102 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurari, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism.
Profilul respondentilor a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare, 63% barbati si 37% femei, cu o varsta medie de 47 de ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
concelex
quadratum
strabag nivel 1
ness project
noark
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
siniat
Acvatot 2019
theda mar
Ubitech
rigips
leviatan
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander