Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PwC: Piata de fuziuni si achizitii, motor important al cresterii economice din 2021
PwC: Piata de fuziuni si achizitii, motor important al cresterii economice din 2021
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 08 Ian 2021 06:10
Revenirea activitatii in fuziuni si achizitii din a doua parte a anului 2020 va continua si in 2021, intrucat atat investitorii strategici, cat si cei financiari dispun de resurse de capital substantiale care le permit cresterea si diversificarea activitatilor.
Care au fost cele mai mari tranzactii ce au implicat companii din Romania in 2020
In 2020 s-au finalizat sau s-au semnat tranzactii foarte mari in sectoare diverse:
- Achizitia CME de catre PPF, care a inclus si operatiunile CME din Romania, semnata in 2019 si finalizata in 2020 - tranzactie estimata la aproximativ 2 miliarde Euro, din care operatiunile din Romania reprezinta peste o treime din evaluare
- Achizitia CEZ de catre Macquarie Infrastructure and Real Assets - tranzactie semnata dar nefinalizata inca, estimata la aproximativ 1 miliard Euro
- Runda de finantare UiPath, estimata la 195 milioane Euro
- Achizitia retelei fixe Telecom de catre Orange - tranzactie estimata la 268 milioane Euro
La acestea se pot adauga si alte tranzactii aflate in diverse etape si care se pot semna si/sau finaliza pana la finele anului, in sectoare precum energie, servicii financiare, tehnologie.
Ce tranzactii vom vedea in 2021
Cele mai mari tranzactii vor fi in sectoarele care au devenit marii castigatori ai pandemiei COVID 19 - servicii de sanatate, tehnologie, retail, bunuri de larg consum, dar si energie si logistica. Anul 2021 ar putea aduce o noua runda de finantare sau listarea UiPath, tranzactii cu jucatori mari din e-commerce sau logistica, vanzarea unor companii mari detinute de fonduri de investitii din sectoare cum ar fi servicii de sanatate si retail.
Transformare digitala
Companiile care investesc in inovatie si tehnologie in perioadele de criza pot iesi mai puternice, avand o eficienta sporita sau prin lansarea de produse si servicii noi care perturba piata. COVID-19 a inceput deja sa forteze transformarea in mai multe sectoare, iar companiile trebuie sa stabileasca ce tehnologii le vor ajuta sa se mentina competitive intr-o economie inca nesigura.
Achizitiile intersectoriale deschid calea catre diversificare si noi oportunitati
In timp ce cele mai mari tranzactii se realizeaza mai ales in interiorul aceluiasi sector, tranzactiile de dimensiuni medii implica adesea companii din diferite industrii si pot reprezenta miscari indraznete pentru intreprinderile mijlocii sau mici. Multe implica companii non-tehnologice care cumpara firme de tehnologie, ceea ce poate contribui la accelerarea transformarii digitale. Datorita schimbarii comportamentelor si asteptarilor consumatorilor generate de catre COVID-19, achizitiile de (companii de) tehnologie pot oferi o cale de a imbunatati experienta clientilor. De exemplu, companiile de servicii financiare dezvolta capabilitati de plati online prin achizitii de tehnologie si vor continua sa reinventeze relatia financiara cu consumatorii in 2021. Pe de alta parte, popularitatea jocurilor online determina acorduri intre companiile media si de telecomunicatii si companiile din domeniul tehnologiei.
Fondurile de investitii vor deveni mult mai active
Avand la dispozitie mari resurse de capital, fondurile de investitii exploreaza oportunitati in sectoarele energiei si sanatatii. In plus, companiile din retail si bunuri de larg consum vor ramane, de asemenea, printre tintele de achizitie favorite in 2021. Unele fonduri de investitii au capacitatea de a optimiza operatiunile si pot imbunatati marjele de profitabilitate in aceste domenii, pe masura ce companiile isi deservesc clientii prin canale de distributie noi si variate.
Procesul de tranzactie se translateaza in mediul virtual
Pandemia va avea un impact de lunga durata asupra unor aspecte ale modului in care se realizeaza tranzactiile. Fie ca este vorba de analiza diagnostic, negociere si integrare in M&A sau evaluare si divizari - totul se transforma. Incepe implementarea unor metode creative si inovative, pentru a imbunatati sansele de reusita a tranzactiei, de la realizarea analizei diagnostic tehnica utilizand drone pana la utilizarea inteligentei artificiale.
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ness project
noark
CDS
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
rigips
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
theda mar
MAKITA
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander