Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - 24 REAL: Numarul tranzactiilor rezidentiale din Bucuresti a scazut cu 30-35%
24 REAL: Numarul tranzactiilor rezidentiale din Bucuresti a scazut cu 30-35%
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 27 Feb 2023 16:06
Numarul tranzactiilor cu proprietati imobiliare, pe segmentul rezidential din Bucuresti, a scazut cu 30-35% in ultimele luni, insa deprecierea imobilelor nu a fost mai mare de 4%, arata datele 24 REAL, una dintre cele mai dinamice companii de consultanta imobiliara, specializata in intermedierea de proiecte pe piata rezidentiala si de birouri din Capitala.
Potrivit specialistilor 24 REAL, cererea de spatii rezidentiale a fost impactata major inca de la debutul razboiului din Ucraina, cand, in primul trimestru din 2022, tranzactiile au stagnat.
„La debutul razboiului din Ucraina, de la inceputul anului trecut, s-a creat o incertitudine pe piata, la nivel regional, iar in primele luni totul a intrat intr-un stand-by total. Piata si-a revenit usor spre a doua parte a anului, iar cursul normal pentru nevoile imobiliare s-a reluat din trimestrele 2 si 3, dar pe un ritm mai scazut fata de aceeasi perioada din 2021”, a declarat Oscar Raceanu, Head of Residential Division in cadrul 24 REAL.
Potrivit reprezentantului 24 REAL, cresterea dobanzilor bancare a pus o mare presiune pe accesul la finantare. Totusi, scaderea cererii si apetitului romanilor pentru achizitia de proprietati imobiliare este surprinzatoare, in conditiile in care volumul lucrarilor de constructii din 2022 a crescut cu 12,9% fata de anul precedent, potrivit datelor INS , in timp ce constructiile de cladiri rezidentiale au crescut cu circa 5%.
„Inceputul acestui an a fost mai lent decat asteptarile, iar acest lucru este datorat si cresterii dobanzilor bancare, lucru care a pus mare presiune pe posibilitatea de a contracta un credit. ROBOR a debutat in 2022 la 3% si a ajuns pana la 7-8% in decursul anului, indicele IRCC este si el in crestere, cu o perioada de intarziere de 3 luni pentru recalculare, momentan fiind la 5%. Speram ca piata se va repozitiona din punct de vedere al preturilor. La nivelul UE exista chiar o usoara tendinta de crestere a acestora”, a mai punctat Oscar Raceanu.
 
24 REAL: Ponderea companiilor IT scade la sub 30% cerere in piata. Volumul tranzactionat, mai mare cu 5% in 2022, dar mult sub recordul din 2019
Desi cererea pe segmentul rezidential a suferit o stagnare pe parcursul anului trecut, si chiar o usoara contractie la inceputul acestui an, activitatea pe piata de birouri este tot mai efervescenta, sustin reprezentantii 24 REAL, care sunt de parere ca cererile de relocare ale companiilor sunt pentru spatii mai mari si nu mai mici, asa cum s-a intamplat de la debutul pandemiei, in 2020.
„Chiar daca toti clientii vorbesc despre criza si vremuri grele, cererile de relocare sunt pentru spatii de birouri mai mari si pentru companii care au planuri de extindere a business-ului si vizeaza o crestere de personal. Daca se pastreaza trendul inceputului de an, 2023 poate fi un an de dezvoltare a pietei de birouri. Am observat inclusiv o schimbare in topul cererii, acolo unde ponderea firmelor IT, care pana in pandemie reprezenta peste 50%, este acum sub 30%”, a declarat Constantin Capraru, managing partner 24 REAL.
Conform datelor 24 REAL, domeniile IT&C, BPO (Business Process Outsourcing) sau SSC (Shared Services Center) raman cu cea mai mare pondere in piata, de peste 40% din total, insa exista un trend vizibil de scadere de la un an la altul.
Principalul client in piata de birouri este acum cel care cauta spatii de lucru de cel mult 1.000 mp, care alege proprietati individuale sau spatii deja amenajate, in cladiri de clasa A sau cel care incearca sa realizeze un upgrade de calitate, fara prea mari investitii sau cresteri de buget.
„Intrucat pe piata de birouri din Capitala exista un stoc de spatii cu posibilitati cel putin interesante de subinchiriere, clientii pot accesa spatii frumos amenajate, in care s-a investit destul de mult. Sunt spatii amenajate in timpul sau dupa pandemie, care au fost folosite foarte putin sau chiar deloc. Sunt destul de multe companii care vor sa renunte la o parte din spatiile inchiriate in anii anteriori pentru ca nu mai au nevoie de suprafete atat de mari. Segmentul care cauta suprafete de 200-500 mp este cel mai popular, fiind reprezentat de clienti care isi consolideaza business-ul si la care a revenit tot personalul la birou, dar vedem o crestere considerabila a cererii si din partea start-up-urilor, care deschid noi birouri in Bucuresti, atat afaceri locale, cat si internationale”, a adaugat Constantin Capraru.
In topul celor mai cautate zone din Bucuresti se numara Centrul Capitalei, urmata de Centru-Vest si Nord, in proiecte de birouri cu acces facil catre metrou sau mijloacele de transport in comun, in cladiri cu spatii actualizate din punct de vedere tehnic, sigure si moderne.
Volumul de spatii de birouri tranzactionate in Bucuresti s-a ridicat anul trecut la circa 320.000 mp, in crestere cu peste 5% fata de 2021 si mai mare decat in 2017 sau 2018, dar inca sub recordul stabilit in 2019, cand pe piata din Capitala s-au tranzactionat aproximativ 400.000 mp.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Ubitech
rigips
viarom
ness project
theda mar
siniat
noark
Acvatot 2019
quadratum
EDIT-Structural
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander