ACI CLUJ are contractate lucrari de peste 40 milioane de euro |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 02 Mai 2017 12:02 |
Compania de constructii ACI Cluj, ce participa la executia stadioanelor "Ion Oblemenco" din Craiova si "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu, are contractate lucrari in valoare totala de circa 40 milioane de euro in 2017 si continua procesul de contractare. Societatea, care a devenit unul dintre cei mai mari constructori din zona de vest a tarii, a incheiat anul 2016 cu afaceri totale de 150,3 milioane de lei, in crestere cu 32% fata de nivelul din 2015. Totodata, profitul firmei s-a majorat cu 69% anul trecut. Pentru 2017, conducerea ACI Cluj estimeaza un rulaj de peste 160 milioane de lei. Compania este activa atat in tara, cat si in strainatate si executa toata gama de lucrari de constructii si instalatii, la cheie. Sediul firmei si baza de productie se afla in Cluj-Napoca (fabrica de prefabricate din beton, atelierele de confectii metalice si fasonare a armaturilor, atelierele de tamplarie si mecanic, statiile de betoane, depozitele de agregate si SECOM, precum si laboratorul de incercari in constructii).
Interviu cu Dorin Aschilean (54 de ani), directorul general al companiei ACI Cluj SA, manager cu o experienta de circa 30 de ani in domeniul constructiilor.
- Cum credeti ca se va dezvolta piata constructiilor in 2017 si in perspectiva?
- Din punctul meu de vedere, nu sunt prea multe premise favorabile pentru dezvoltarea pietei de constructii, din cauza putinelor obiective de investitii existente in domeniu. Ar fi buna si mentinerea nivelului investitiilor la nivelul anului trecut. Cred ca se va inregistra o crestere in domeniul rezidential, in cateva din orasele mari ale tarii. Pe langa lipsa de investitii, apar si o serie de alte riscuri in domeniul constructiilor: lipsa fortei de munca, in general si, mai ales, lipsa muncitorilor calificati, probleme care nu vor putea fi rezolvate nici in acest an, nici in urmatorii 2-3 ani. In plus, ne mai confruntam cu cresterea pretentiilor angajatilor in ceea ce priveste salarizarea, chiar si in contextul unei calificari precare si al lipsei de predictibilitate a dezvoltarii activitatii de constructii. Un motor in dezvoltarea pietei in anii urmatori l-ar putea constitui lucrarile mari de infrastructura: constructiile de autostrazi, reabilitarea cailor ferate, lucrarile hidrotehnice etc. si chiar investitiile importante in agricultura.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- In prezent lucram, in calitate de asociat, la stadionul "Ion Oblemenco" de la Craiova, la stadionul din Targu Jiu si la sala de sport din Sfantu Gheorghe, lucrari care vor fi definitivate in acest an. De asemenea, executam si alte proiecte mari de investitii pentru companiile De'Longhi, Selgros si WDP. Incepand din luna mai 2017 vom dezvolta un proiect de constructii de locuinte, evaluat la 11 milioane de euro, pe care-l vom finaliza la sfarsitul lui 2018, dar ne dorim ca aceasta activitate sa devina una de baza pentru anii urmatori.
- Ce planuri de investitii aveti, pe termen scurt si mediu?
- Avand in vedere ca in cadrul societatii noastre avem o fabrica de confectii metalice si una de prefabricate, chiar si in acest an continuam dezvoltarea acestor capacitati de productie, astfel incat sa ne crestem cota de piata si cifra de afaceri in cele doua domenii: prefabricate din beton si confectii metalice. Chiar din luna mai 2017 vom pune in functiune un stand de precomprimare de 1.800 de tone pentru executarea grinzilor de poduri cu lungimi de pana la 45 de metri. In plus, avem in vedere exportul de confectii metalice pe piata europeana si nu numai, incepand cu a doua parte a anului 2017, si dorim sa ne consolidam prezenta in Germania, unde avem o indelungata experienta.
|