Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ACVATOT: Contrar prognozelor initiale, cifra de afaceri a crescut consistent in 2023
ACVATOT: Contrar prognozelor initiale, cifra de afaceri a crescut consistent in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 25 Mar 2024 06:25
Infiintata in anul 1991, compania Acvatot este specializata in executia lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare pentru clienti publici si privati. Incepand din 2005, Acvatot a demarat un amplu proces de diversificare a activitatii, implicandu-se in domenii precum termoficare, retele de gaze naturale si lucrari de energie regenerabila. Calitatea lucrarilor executate i-a asigurat notorietatea de care se bucura in prezent si care a constituit o parghie extrem de utila in gestionarea cu succes a provocarilor generate de crizele din ultimii ani. Incepand din 2017, ca parte a Veolia Romania, Acvatot a lansat conceptul de pachet edilitar complet - apa, canal, gaz, termice, iluminat, drum - care ii permite abordarea unor lucrari complexe. Mizand pe calitatea executiei si incurajand respectul fata de mediu, Acvatot sustine solutiile non-invazive si de dezvoltare durabila, prin imbunatatirea permanenta a tehnicilor de executie.
In 2023, la capatul unui an provocator pentru sectorul de constructii, Acvatot a inregistrat o crestere semnificativa a volumul lucrarilor, concretizata intr-o cifra de afaceri de peste 380 de milioane de lei. Pentru acest an, conducerea companiei estimeaza un business de aproximativ 400 de milioane de lei, avand in vedere portofoliul vast de contracte in derulare, evaluate la peste 500 de milioane de lei, cateva dintre ele desfasurandu-se pe urmatorii trei ani.
Interviu cu Calin Bichir, directorul general al Acvatot.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii ingineresti in 2023 si ce dezvoltare va inregistra acest sector in 2024 si in perspectiva?
- Sectorul constructiilor ingineresti a avut o evolutie notabila in cursul anului 2023, contrar unor prime perspective ce anticipau o tendinta de scadere. Intr-o surprinzatoare inversare a acestor previziuni initiale, spre finalul anului am fost martorii unei cresteri spectaculoase, inregistrand un avans semnificativ de 26,8%. In ceea ce priveste 2024, perspectiva ramane optimista, intrucat anticipam o continuare a trendului ascendent. Cu toate acestea, trebuie sa subliniem ca aceasta crestere va fi influentata in mare masura de nivelul finantarilor disponibile atat din surse europene, cat si din fonduri nationale, precum bugetul local sau Programul National "Anghel Saligny". Capacitatea de a accesa aceste resurse si de a le dirija eficient catre proiecte va juca un rol esential in determinarea ritmului si amploarea cresterii in sectorul in care ne desfasuram activitatea.
 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? 
- Avem in desfasurare mai multe proiecte multianuale, finantate din fonduri europene, care au ca scop reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare in Pantelimon si Branesti, reabilitarea si extinderea sistemului de canalizare in Cartierul Independentei din Bragadiru, reabilitarea si extinderea retelelor de alimentare cu apa si canalizare in Petrachioaia, Cernica, Glina, in orasul Fundulea si comuna Ileana, precum si infiintarea si extinderea retelelor cu apa si canalizare in Baleni, Bucsani si Finta, din judetul Dambovita. De asemenea, suntem implicati in implementarea unor acorduri-cadru pe o perioada de patru ani, care au ca obiect: lucrari de intretinere si reparatii strazi pentru Administratia Domeniului Public Sector 1, executarea lucrarilor de semnalizare rutiera orizontala si verticala pe strazile administrate de ADP Sector 1, modernizarea si repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti, servicii de proiectare si executie lucrari de extindere retele alimentare cu apa, canalizare menajera si pluviala, precum si servicii de asistenta tehnica in Sectorul 6. Simultan, am demarat proiecte noi, cum ar fi: asfaltarea drumurilor depozitului ecologic Vidra pentru un beneficiar privat, amenajarea unui sens giratoriu in intersectia DN6 cu DN61 si cu DN5B si conexiunea Prelungirea Ghencea, in asociere cu un partener traditional, ambele avand ca beneficiar CNAIR.
 
 
De asemenea, lucram la modernizarea DN4 (km 7+564 - km 11+715) din Popesti-Leordeni, amenajarea scurgerilor de ape pe DJ184, pe raza localitatii Dascalu, infiintarea sistemului de canalizare menajera in satele Piteasca si Sindrilita, comuna Ganeasa, dar si la reabilitarea sistemului rutier Drumul Valea Larga, din Sectorul 6 al Capitalei. In paralel, desfasuram lucrari de sistematizare si optimizare a sistemului de distributie a gazelor naturale, inclusiv terasamente pentru remedierea defectiunilor, pentru unul dintre cei mai importanti furnizori de gaze naturale. Tot in domeniul energiei, printre alte contracte semnificative se numara proiectarea si executia lucrarilor pentru infiintarea sistemului de distributie a gazelor naturale in comuna Vulturu, din judetul Vrancea, si extinderea sistemului de distributie a gazelor naturale in Targu Secuiesc. Totodata, derulam proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare in Capitala, pentru Primaria Municipiului Bucuresti.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- In 2024 ne vom concentra pe extinderea prezentei noastre pe segmentele de lucrari care ne-au consacrat, urmarind totodata cu atentie noile tehnologii din domeniul constructiilor ingineresti si explorarea de oportunitati in sectoarele conexe, precum si pe cresterea sustenabilitatii operationale prin implementarea practicilor de eficienta energetica. Suntem preocupati in mare masura de implementarea unor tehnologii care sa afecteze cat mai putin confortul si siguranta riveranilor. In acest scop, am achizitionat de curand un echipament de batut palplanse fara rezonanta.
 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Unul dintre principalele obstacole cu care ne confruntam este procesul de decontare a lucrarilor executate, cu intarzieri care uneori pot ajunge pana la 4-5 luni. In plus, observam o tendinta de mentinere a cresterii preturilor materialelor, desi nu intr-o masura similara cu cea din perioada 2020-2022. Aceasta evolutie poate pune presiune suplimentara asupra costurilor operationale si poate influenta in mod direct profitabilitatea proiectelor. O alta provocare cu care ne confruntam este legata de absorbtia cheltuielilor generate de introducerea in salariu a procentului de 10% reprezentand contributia pentru asigurarile sociale de sanatate, astfel incat salariile angajatilor nostri sa nu fie afectate. Intr-un mediu in care competitia pentru personalul calificat este acerba, orice diminuare a salariilor sau beneficiilor ar putea determina o migrare catre alte piete de munca, inclusiv catre tarile dezvoltate din Europa. Prin urmare, facem eforturi considerabile pentru a atrage si a mentine specialistii in cadrul organizatiei noastre.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
ness project
MAKITA
concelex
noark
quadratum
siniat
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander