Agenda Constructiilor
Miercuri, 04 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - AKTOR: Afaceri de 214 milioane euro si noi planuri de dezvoltare in Romania
AKTOR: Afaceri de 214 milioane euro si noi planuri de dezvoltare in Romania
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 01 Aug 2024 06:25
Grupul elen Intrakat, ce a preluat compania de constructii Aktor in urma cu aproape 8 luni, va incepe un proces complex de restructurare a acesteia, in luna noiembrie 2024. Unul dintre obiective este ca, pana la finalul anului 2025, Aktor sa detina in Romania o companie de sine statatoare, cu echipamente si angajati proprii, si care sa puna bazele dezvoltarii ulterioare a intregului grup Intrakat in Romania. Sunt vizate trei sectoare majore de activitate, pe langa constructia de proiecte majore de infrastructura rutiera si de cai ferate urmand a fi contractate proiecte de concesiune si pe segmentul de energie regenerabila.
Aktor Construction este membra a grupului Intrakat, un lider al industriei in sectoarele Greciei de constructii, infrastructura, concesiuni/ parteneriate public-private (PPP), surse regenerabile de energie (SRE), stocare de energie, dezvoltare imobiliara, proiecte de mediu si tehnologii digitale, cu o prezenta semnificativa in Europa de Sud-Est. Compania are un portofoliu de proiecte de peste 5 miliarde euro si afaceri anuale de un miliard de euro. 
 
"Vom pune bazele unei companii Aktor in Romania, care va fi o companie locala, activa pe segmentele de infrastructura, concesiuni si energie. Vom investi in deschiderea unui sediu, in achizitia de utilaje si echipamente, si ne dorim sa avem si cariere proprii in exploatare, pentru a ne asigura necesarul de materii prime, dar si pentru a ne mentine un avantaj competitiv si a ne consolida pozitia in tara. Vor fi investitii semnificative. Procesul de restructurare va incepe in luna noiembrie a acestui an", a declarat Alexandros Exarchou, presedintele si directorul executiv al Aktor.
In prezent, Aktor detine, la nivel national, un portofoliu in valoare de 1,2 miliarde euro, pe care isi propune sa-l dubleze in urmatorii doi ani, prin participarea la achizitii si contractarea de noi proiecte.
Cele doua proiecte majore ale companiei in Romania, constructia Autostrazii A0 Sud Bucuresti Lot 3 si a liniei de cale ferata Brasov - Simeria, sectiunea Brasov - Sighisoara, subsectiunea 2 Apata - Cata, inainteaza cu rapiditate. Managerul Aktor a subliniat, inca o data, ca Lotul 3 de pe A0 va fi dat in functiune la inceputul toamnei, in timp ce pe subsectiunea 2 a CF Apata-Cata vor fi functionale in curand inca doua TBM-uri, care acum sunt in etapa de asamblare si se vor alatura celorlalte doua, Eleni si Varvara, sa strapunga muntele din partea opusa.
Potrivit lui Adonis Kyriakos, director general Aktor Romania, cele doua tuneluri vor fi definitivate in 2026, iar intregul proiect, cel mai probabil, in 2027.
 
Afaceri anuale de peste un miliard de lei, la nivel national
In prezent, Aktor raporteaza afacerile din Romania prin intermediul Aktor Societate Tehnica Anonima (Aktor SA) - Grecia - Sucursala Bucuresti, Romania - Sediu Permanent Desemnat. Potrivit datelor publice, in 2023, Aktor a realizat o cifra de afaceri de 1,06 miliarde lei (214 milioane de euro), mai mult decat dublu (+133%) fata de nivelul de 456,5 milioane de lei realizat in 2022. De asemenea, in 2023 sucursala a realizat un profit net de 50,34 milioane de lei, revenind de la o pierdere masiva, de 255,2 milioane de lei in 2022. La finalul anului 2023, Aktor SA avea 577 de angajati, potrivit raportarii la Ministerul Finantelor.
"Intentionam sa investim masiv in Romania, inclusiv in sectorul energetic, si sa contribuim la dezvoltarea unei piete PPP aici. Acest lucru se va intampla, cu siguranta, in momentul in care nu vor mai fi disponibile fonduri europene masive, precum cele din prezent, iar PPP va reprezenta o cale sigura pentru constructia de proiecte in timp si fara riscuri si probleme financiare", a precizat Alexandros Exarchou. 
 
 
Proiecte de 1,2 miliarde euro, aflate in executie
In prezent, Aktor are in Romania 7 contracte active, cu o valoare cumulata de aproape doua miliarde euro, din care compania detine o cota evaluata la aproape 1,2 miliarde euro. Cele 7 contracte vizeaza:
• Proiectarea si executia Autostrazii Sebes - Turda, Lot 2 (km 17+000 - km 41+250); contractul, cu o valoare de 110,3 milioane de euro, a fost semnat in anul 2014.
• Reabilitarea caii ferate Frontiera - Curtici - Simeria, parte a Coridorului Paneuropean IV, Sectiunea 2 (km 614 - Gurasada), subsectiunea 2c: Cap Y Ilteu - Gurasada; contractul a fost semnat in 2017 si are un buget total de 359 milioane de euro, din care cota Aktor reprezinta 42,13%.
• Proiectarea si executia Autostrazii de Centura a Bucurestiului (km 0+000 - km 100+900); contractul a fost semnat in 2019 si are o valoare de 171,37 milioane de euro.
• Reabilitarea caii ferate Brasov - Simeria, componenta a Coridorului Paneuropean IV, Sectiunea Coslariu - Sighisoara, subsectiunile 1. Brasov - Apata si 3. Cata - Sighisoara; contractul a fost semnat in 2020 si are o valoare de 598,72 milioane de euro, din care cota Aktor reprezinta 30%.
• Reabilitarea caii ferate Brasov - Simeria, Sectiunea Brasov - Sighisoara, subsectiunea 2. Apata - Cata; contractul, in valoare de 546,8 milioane de euro, a fost semnat in 2020, cota Aktor fiind de 60%.
• Lucrari de mentenanta si inlocuire a suprastructurii cailor ferate pentru regionala Bucuresti, Lot 1; contractul, cu o valoare de 92,5 milioane de euro, a fost semnat in 2022.
• Lucrari de mentenanta si inlocuire a suprastructurii cailor ferate pentru regionala Brasov, Lot 5; contractul, cu o valoare de 93,9 milioane de euro, a fost semnat in 2022.
 
 
Lucrari finalizate de Aktor in Romania
• Reabilitarea DN17 Bistrita Nasaud - Suceava - Iacobeni (km 116+000 - km 155+000), semnat in 2004;
• Reabilitarea DN6, sectorul Domasnea - Caransebes (km 408+895 - km 449+96), inclusiv constructia centurii Domasnea, contract semnat in 2005;
• Fluidizarea traficului pe DN1, intre km 8+100 - km 17+100 si soseaua de centura din nordul Bucurestiului, inclusiv finalizarea centurii Capitalei, prin constructia sectorului dintre DN7 si DN1A; contractul a fost semnat in 2008;
• Reabilitarea DN18 Baia Mare - Sighetul Marmatiei (km 3+522 - km 62+234), semnat in 2011;
• Reabilitarea caii ferate Brasov - Simeria, componenta a Coridorului Paneuropean IV, sectorul Coslariu - Sighisoara (Lot 2), contract semnat in 2012;
• Proiectarea si executia lucrarilor de finalizare a autostrazii Bucuresti - Brasov, Sectiunea Bucuresti - Ploiesti, Sectorul 1 (km 0+000 - km 3+325), inclusiv intersectia cu centura Bucurestiului (km 6+500) si cea de la Moara Vlasiei (km 19+500), contract semnat in 2015.
 
 
Activitate externa: Aktor participa la dezvoltarea Ellinikon, proiect de 8 miliarde euro
Cel mai mare proiect de regenerare urbana din Europa, evaluat la circa 8 miliarde euro, a inceput sa prinda contur in Grecia, pe amplasamentul fostului Aeroport International Atena, inchis in anul 2001. Potrivit dezvoltatorilor, Ellinikon este proiectat pe principiile 15-Minute City si va fi, in final, un smart city ce va include spatii rezidentiale, centre comerciale, cladiri de birouri, facilitati sportive, pentru divertisment si activitati culturale, toate amenajate in jurul unui parc cu o suprafata de circa doua milioane de metri patrati. Proiectul va acoperi inclusiv o lungime de coasta de 3,5 km.
Dezvoltator este LAMDA Development, care face parte din Latsis Group, detinut de omul de afaceri elen Spiros Latsis, iar master-planul reprezinta o colaborare a unor renumite studiouri internationale de arhitectura, printre care se afla Foster and Partners, Kengo Kuma and Associates, Bjarke Ingels Group (BIG), Aedas, SAOTA, Oppenheim Architecture si Sasaki, alaturi de companii locale, precum 314 Architecture Studio si Bobotis+Bobotis Architects. Sistemele de cofrare sunt furnizate de grupul Doka.
Proiectul Ellinikon va include, printre altele, Riviera Tower, o cladire rezidentiale, care, odata finalizata, va fi primul zgarie-nori din Grecia si cea mai inalta cladire din tara, cu 55 de etaje si 208 metri inaltime (investitie de 334 milioane de euro), amenajarea Metropolitan Park - ce va include si un lac artificial de 14.000 mp (74 milioane de euro), precum si Ellenikon Sports Park, un parc sportiv ce va include si o cladire pentru cazare cu 124 de camere (80 de milioane de euro). Compania de constructii Aktor, cea mai mare subsidiara a grupului elen Intrakat si lider al pietei de constructii din Grecia, va construi aceste trei facilitati deosebit de importante pentru mega-proiectul Ellinikon.
 
 
Riviera Tower: Consortiu Aktor-Bouygues, cu subcontractori romani pentru fundatii
Lucrarile de constructii la Riviera Tower au inceput inca de anul trecut, fiind realizate de asocierea Bouygues Batiment International (BBI) - Intrakat (Aktor). Printre subcontractantii joint-venture-ului se afla compania romaneasca Octagon Fundatii Speciale, care, alaturi de Zublin Romania, au realizat proiectarea si executia fundatiei, cu piloti forati pana la 50 de metri adancime, pentru a sustine mega-structura pe un teren costier dificil. Din echipa de proiect mai fac parte si companiile Delta Consulting Engineers (proiectarea structurala), Tekem SA si LDK (MEP Design), Foster+Partners (care semneaza conceptul arhitectural) si Doxiadis+ (proiectant peisagist).
Pe santierul Riviera Tower sunt mobilizati aproximativ 700 de oameni, iar in prezent lucrarile au ajuns la etajul 5, din totalul celor 55 pe care le va avea cladirea. Potrivit antreprenorului, constructia va fi definitivata pana la finalul anului 2026, in urma unei investitii de 334 milioane de euro.
La inceputul acestui an, Aktor a contractat si proiectul de constructie a Metropolitan Park din Ellinikon, investitie de 75 de milioane de euro. Constructorul estimeaza ca va incepe lucrarile in acest an, termenul de finalizare fiind prevazut tot in 2026. Conceptul parcului este elaborat de arhitectii de la Sasaki, in colaborare cu studioul Doxiadis. Parcul va ocupa o suprafata de circa doua milioane de metri patrati si va include 131.000 mp de pavele din beton, 264.000 mp de spatii exclusiv verzi, inclusiv plantarea a 5.085 de copaci, precum si un lac nou, artificial, de 14.000 mp.
Intrakat, in asociere cu Metka, va construi, de asemenea, si facilitatile sportive din cadrul proiectului Ellinikon. Acestea includ, printre altele, 4 terenuri de fotbal, o pista de atletism de 400 de metri, terenuri de baschet si tenis, o zona de canoe, precum si o cladire administrativa care va include si 124 de camere pentru cazarea sportivilor. 
 
 
Proiecte majore Intrakat in Grecia
Grupul Intrakat este al doilea cel mai mare constructor al Greciei, cu un business de peste un miliard de euro in 2023 si un portofoliu de proiecte de 5 miliarde euro. Piata elena a constructiilor, evaluata la 16 miliarde euro la finalul anului trecut, si-a dublat volumul in anii de dupa criza din 2008, in perioada 2009-2010 inregistrand un nivel anual de circa 8 miliarde euro.
In prezent, in afara proiectului Ellinikon, Intrakat participa la dezvoltarea unora dintre cele mai mari proiecte de constructii ale Greciei, precum constructia liniei de metrou din Salonic (1,35 miliarde euro), extinderea liniei de metrou din Salonic catre Kalamaria (424 milioane de euro), autostrada Patra - Pyrgos, sectiunea Kareika - Gastouni (300 de milioane de euro), un nou tunel de cale ferata in Atena (151 milioane de euro), autostrada din nordul Cretei, sectiunea Neapolis - Ag. Nikolaos (186 milioane de euro) si proiectul Fraport Greece Cluster Airport EASA (91 milioane de euro).
Prin divizia PPP & Concesiuni, Intrakat are 4 contracte majore active, respectiv autostrada Moreas - Korinthos - Tripoli - Kalamata (in valoare de 844 milioane de euro), reteaua broadband rurala (60 de milioane de euro), sistemul de telematica a transporturilor si managementul flotei din Atena (48 milioane de euro) si centrul de management al deseurilor din Serres (25 milioane de euro). De asemenea, tot la capitolul concesiuni, Intrakat urmeaza sa semneze alte proiecte majore, in PPP, respectiv: contractul pentru autostrada Kalamata - Pylos - Methoni (311 milioane de euro), autostrada din nordul Cretei, sectiunea Chersonissos - Heraklion (280 de milioane de euro), campusurile studentesti din cadrul Universitatii din Creta (195 milioane de euro) si Universitatii din Thessaly (94 milioane de euro), precum si noile sedii ale Ministerului Infrastructurii si Transporturilor din Grecia (55 milioane de euro).
In sectorul de energie, Intrakat lucreaza la constructia retelei de energie a operatorului local Hellenic Electricity Distribution, subsidiara a grupului PPC, printr-un contract in valoare de 237 milioane de euro, precum si la alte proiecte productie de energie regenerabila si in cogenerare, cu o capacitate totala de peste 500 MW.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
EURO BUILD
rigips
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Arduro
ness project
VEGO
noark
leviatan
EDIT-Structural
strabag nivel 1
DRS
konsent
Ubitech
viarom
AED
ERBASU CONSTRUCT
CDS
concelex
SSAB
quadratum
SIGM
MAKITA
ELECTROGRUP
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<