Agenda Constructiilor
Joi, 04 Iunie 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ANALIZA: Circa 93 milioane de euro pe piata lucrarilor geotehnice si de fundatii
ANALIZA: Circa 93 milioane de euro pe piata lucrarilor geotehnice si de fundatii
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 25 Iun 2014 16:47
Piata locala a constructiilor geotehnice si de fundatii, estimata la un nivel anual de circa 93 milioane de euro, se va mentine, cel mai probabil, in acest an, la valoarea consemnata in 2013, potrivit opiniilor managerilor din domeniu. Dependenta semnificativ de industria constructiilor, perspectivele pe segmentul lucrarilor geotehnice si de fundatii sunt pozitive, insa lipsa lichiditatilor de pe piata, increderea inca scazuta a investitorilor in economia nationala si fiscalizarea excesiva continua sa reprezinte piedici in calea reluarii sustenabile a activitatii intregului sector. O alta caracteristica a pietei la inceputul lui 2014 este reprezentata de incetinirea ritmului de realizare a investitiilor publice, confirmata si de Institutul National de Statistica (INS), care a raportat, pentru primele patru luni, o scadere de 27,3% ca serie ajustata, a volumuluil constructiilor ingineresti. La nivel national sunt active 25 de companii specializate, printre liderii din domeniu aflandu-se Bauer, Octagon, Soletanche Bachy, Terratest Geotehnic, Z├╝blin Romania, Edrasis Construct etc.
Potrivit opiniei lui Alexandros Ignatiadis, co-fondator si actionar al Octagon C&E - unul dintre principalii constructori de fundatii speciale si lucrari geotehnice din Romania, cu afaceri de 19,6 milioane de euro realizate in 2013 - anul in curs nu va fi foarte diferit de cel precedent. "In primul trimestru a existat o contractie de 3% a sectorului de constructii, in conditiile in care PIB-ul a crescut cu 3,8%, deci acest segment nu a reprezentat un accelerator al economiei. A existat un reviriment in sectorul privat, generat de constructia a doua mall-uri in Bucuresti si a catorva fabrici in tara, dar investitiile respective nu s-au materializat inca in cifre. Aceste rezultate, combinate cu diminuarea activitatii in sectorul public, au condus la contributia negativa de -3% din PIB a industriei de constructii", a indicat managerul Octagon. Totodata, nici perioada electorala nu a influentat domeniul constructiilor in mod pozitiv, mentinandu-se instabilitatea politica. "In perioada alegerilor, o mare parte din fondurile de investitii pentru constructii sunt redirectionate, prin rectificari bugetare, catre sectoare publice care pot aduce voturi, precum cele aferente protectiei sociale, pentru a influenta electoratul", a explicat Alexandros Ignatiadis.
 
Estimari pozitive pentru subantreprenorii de fundatii
Cele 25 de companii specializate in antreprenoriat si constructii geotehnice, de fundatii, piloti forati si foraje, care deruleaza lucrari la proiecte situate in toata tara au inregistrat afaceri totale de circa 95 milioane de euro, potrivit celor mai recente date publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, pentru anul 2013. Rezultatele indica o crestere cu 4,4% fata de nivelul din 2012, cand acestea au inregistrat incasari totale de 88,7 milioane de euro. Sporirea afacerilor este consecutiva unei diminuari de 11,4% in 2012, fata de 2011. Din punct de vedere valoric, piata lucrarilor geotehnice se situeaza la nivelul anului 2010. In continuare, in 2014, evolutia activitatii va fi influentata de gradul de finantare a lucrarilor de infrastructura si a celor din domeniul energetic, in timp ce operatiunile din 2015 vor reprezenta rezultatul deciziilor politice actuale. Printre dificultatile ce se vor mentine pe piata in perioada urmatoare, managerii subcontractorilor de lucrari geotehnice indica neincasarea creantelor din partea statului, inconsistenta legii insolventei, incertitudinea finantarilor din mediul privat, valoarea redusa a investitiilor publice in infrastructura si modificarea continua a politicilor de stimulare a economiei. O alta problema fundamentala este reprezentata de concurenta neloiala practicata de anumite companii care lucreaza "la negru", mentinand standarde scazute de calitate.
O analiza completa a pietei locale a constructiilor geotehnice si lucrarilor de fundatii poate fi lecturata in editia Mai-Iunie a revistei Agenda Constructiilor.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADTeraSteelCOVID-19ALLBIMC4E FORUM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere