Agenda Constructiilor
Marti, 04 August 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CNI sprijina constructorii prin avansuri la lucrari si reducerea termenelor de plata
CNI sprijina constructorii prin avansuri la lucrari si reducerea termenelor de plata
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2020 06:56
In perioada martie-mai, in care a fost decretata starea de urgenta, circa 90% dintre santierele gestionate de Compania Nationala de Investitii (CNI) au ramas functionale.
"Am incercat sa functionam in toata aceasta perioada de criza la capacitate normala, atat in ceea ce priveste cele peste 400 de santiere pe care le administram si care au ramas deschise, cat si pe partea de promovari de noi investitii, de organizare de licitatii, astfel incat sa nu se resimta criza atat de grav. Circa 90% din santiere au ramas deschise, cu cateva exceptii in zonele carantinate din Suceava si imprejurimi. Am mai avut notificari din partea antreprenorilor in ceea ce priveste diminuarea ritmului de lucru, pe de o parte din cauza greutatii de a realiza transportul muncitorilor, dar si ca urmare a unor dificultati pe partea de aprovizionare cu materii prime din import. Am incercat sa diminuam si termenele de plata, pentru a sprijini constructorii in aceasta perioada. In prezent, din momentul depunerii situatiei de plata, in 8-10 zile se face plata", a declarat Adrian Cefalan, directorul de investitii al CNI, in cadrul videconferintei EURO-Constructii, ce a avut loc joi, 25 iunie.
Tot in sprijinul antreprenorilor de constructii, CNI acorda avansuri de pana la 15% pentru a sustine demararea lucrarilor. Adrian Cefalan subliniaza, insa, ca este nevoie de modificarea legislatiei de acordare a avansurilor.
"Cred ca ar trebui putin modificata acea ordonanta legata de avansuri, pentru ca, cu exceptia fondurilor europene, pentru investitiile publice din bani de la bugetul de stat exista o fraza care spune ca nu se admit plati partiale decat dupa rambursarea integrala a avansului. Acica, desi dam avantul si graficul e pe 6-12 luni, noi trebuie sa retinem intreaga situatie de lucrari pana se ramburseaza integral avansul. De fapt, din 6 luni, 2 - 3 situatii de lucrari, nu mai platim nimic, si totul se duce la rambursarea avansului. Cred ca ar trebui la nivelul federatiilor, patronatelor din constructii, solicitata modificarea acestei prevederi, astfel incat sa se poata retine procentul respectiv de 15%-20% pe situatii de lucrari timp de 12 luni maxim", a precizat directorul de investitii al CNI.
In acest an, CNI dispune de cel mai mare buget pe care l-a avut la dispozitie in cei 18 ani de activitate, respectiv circa 220 de milioane de euro, avand in gestiune 460 de obiective de investitii, cu o valoare de 4,5 miliarde lei.
"In acest moment, modificandu-ne si ordonanta de functionare, ne vom putea diversifica activitatea, astfel incat putem realiza aproape orice tip de proiect, de la partea de drumuri, pana la retele de canalizare, muzee, camine studentesti, scoli, gradinite, stadioane, tribunale etc.", a mai precizat Adrian Cefalan.
Incepand cu data de 4 iunie, CNI a devenit societate abilitata sa acceseze fonduri europene. Compania are la dispozitie 30 de zile in care sa realizeze procedurile interne si sa publice normele de functionare conform noului statut, ceea ce va insemna, pe langa cresterea activitatii, si majorarea numarului de personal, dar si realizarea unei directii de implementare a fondurilor europene, care sa fie specializata pe acest domeniu, a mai spus Adrian Cefalan la EURO-Constructii.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulTeraSteelCOVID-19allbimAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips
elmas 2017
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
econet
AHK 2018
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere