Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CNI va atribui proiecte de constructii de 6 miliarde lei, aflate in licitatie
CNI va atribui proiecte de constructii de 6 miliarde lei, aflate in licitatie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 21 Mai 2024 06:25
La acest moment, la nivelul Companiei Nationale de Investitii (CNI) SA se afla contractate si in diferite stadii de implementare un total de 1.060 de obiective prin Programul National de Constructii de Interes Public sau Social (PNCIPS), cu o valoare totala de 14,73 miliarde lei. Acestora li se adauga investitiile cu finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), respectiv 78 de crese cu contracte deja incheiate si aflate in derulare cu o valoare de 1,05 miliarde lei. Totodata, la acest moment, nu mai putin de 430 de obiective de investitii prin PNCIPS si alte 25 prin PNRR se afla in procedura de achizitie publica in derulare. Valoarea totala a acestora se apropie de 6 miliarde lei. Printre acestea se afla investitii majore, precum stadioanele "Gheorghe Hagi" din Constanta si "Nicolae Dobrin" din Pitesti, caminul studentesc de la Universitatea de la Oradea, constructia si dotarea Centrului pentru Optica de Mare Putere din orasul Magurele (judetul Ilfov), reparatia capitala si modernizarea Bazei Vechi COSR Izvorani sau reabilitarea si extinderea mansardei existente la Sectia Pneumologie a Spitalului din Targu Mures. In continuare, Manuela Irina Patrascoiu, director general al CNI, ofera detalii despre proiectele actuale si problemele cu care organizatia se confrunta in activitatea curenta. 

- Cum caracterizati evolutia activitatii CNI in primele 4 luni din 2024 si cum evolueaza implementarea proiectelor? Ati reusit sa actualizati valorile tuturor contractelor aflate in executie?
- Putem sa spunem ca activitatea CNI SA din primele 4 luni din 2024 a fost in acord cu ceea ce ne-am obisnuit in ultimii ani, respectiv cu multe proiecte contractate si aflate in diferite stadii de implementare, provocari pentru care gasim solutii pentru a le depasi si implicare in atingerea tuturor obiectivelor.
In ceea ce priveste actualizarea contractuala a investitiilor, facem precizarea ca proiectele se deruleaza in continuare, in paralel cu procedurile legale privind ajustarea valorii contractelor in concordanta cu OUG nr. 47/2022 sau cu dispozitiile de santier emise, astfel incat sa limitam intarzierile aparute din acest motiv.

- Ce buget aveti pentru 2024 si ce sume s-au decontat pana in acest moment? Cate obiective ati finantat, cate s-au finalizat si cate sunt in derulare?
- Bugetul CNI aferent derularii investitiilor este alocat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si este utilizat in vederea continuarii lucrarilor de executie pentru obiectivele care se afla deja in diverse stadii de implementare, dar si pentru asigurarea finantarii pentru proiecte noi de investitii, care se afla in procedura de achizitie sau de avizare. Bugetul alocat pentru finantarea investitiilor, la acest moment, pentru anul 2024, este de 2,16 miliarde lei credite bugetare, respectiv 2,61 miliarde lei credite de angajament (exclusiv retinerile disponibilizate la fondul de rezerva bugetara).
In ceea ce priveste utilizarea acestuia, corelat cu limitele impuse de Ministerul de Finante, pana la acest moment au fost utilizate fonduri in valoare de 1,35 miliarde lei credite bugetare si 1,25 miliarde lei credite de angajament. Aceste sume au fost folosite pentru decontarea lucrarilor pentru obiectivele de investitii aflate in derulare si pentru incheierea de contracte noi sau de acte aditionale la contractele deja existente. Facem astfel precizarea ca, la acest moment, stadiul platilor este in conformitate cu graficul de esalonare al platilor agreat intre parti, conform contractelor, si nu sunt inregistrate plati restante. In ceea ce priveste obiectivele finalizate, pana la inceputul lunii aprilie, am receptionat un total de 42 de obiective, a caror valoare totala de investitii este de 412,31 milioane de lei. Dintre acestea, amintim aici de cea de-a doua cresa cu finantare prin PNRR, cea de la Targu Secuiesc (judetul Covasna), reabilitarea si modernizarea bazinului de inot de la Drobeta-Turnu Severin (Mehedinti), dar si reabilitarea mai multor sectoare de drum afectate de calamitati in judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Neamt. Acestea se alatura celorlalte aproximativ 2.600 de obiective de investitii pe care CNI SA le-a finalizat si predat catre beneficiari din 2002 si pana la sfarsitul anului 2023. 

- Care sunt cele mai mari proiecte (ca dimensiune, valoare, importanta) la care lucrati, in acest moment?
- Ca proiecte majore pe care le avem deja contractate la acest moment pot fi amintite:
• Restaurarea Palatului Universitatii din Bucuresti;
• Consolidarea si restaurarea Cazinoului din Constanta;
• Reabilitarea, consolidarea, modernizarea si extinderea Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia;
• Reabilitarea si extinderea asezamantului spitalicesc Precista, din Roman (judetul Neamt);
• Construirea spitalului Orasenesc Sinaia (judetul Prahova);
• Reabilitarea si modernizarea DJ 102I, Valea Doftanei (Prahova) - Bradet (Brasov);
• Construirea unui corp nou la Spitalul Judetean de Urgenta din Alexandria;
• Reabilitarea, consolidarea, modernizarea, extinderea si dotarea sediului istoric al Academiei Romane si construirea unei noi aule in incinta imobilului din Calea Victoriei, Bucuresti;
• Construirea a 12 camine studentesti.
Fiecare dintre investitiile pe care le realizam sunt importante pentru comunitatile locale si nu numai, astfel incat tratam fiecare proiect cu seriozitate maxima si depunem eforturi ca toate sa fie realizate in cel mai scurt timp posibil si la cele mai inalte standarde de calitate. 

- Ce obiective aveti pe termen scurt, mediu si lung la nivelul CNI?
- CNI SA urmareste derularea in conformitate a tuturor obiectivelor de investitii pe care le are in portofoliu. Ne dorim sa valorificam resursele alocate astfel incat sa putem contribui la dezvoltarea tuturor comunitatilor din Romania. Fiecare dintre proiectele pe care le derulam este in acord cu strategia de dezvoltare a MDLPA si se realizeaza numai cu sprijinul acestei institutii si, implicit, cu cel al Guvernului Romaniei.

- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Principalele dificultati intalnite in implementarea obiectivelor de investitii sunt reprezentate de:
• intarzieri in obtinerea avizelor, acordurilor sau a autorizatiei de construire necesare executiei lucrarilor;
• descoperirea unor vestigii arheologice sau similare, care, in mod rezonabil, nu au putut fi prevazute la data avizarii obiectivului de investitii;
• modificari legislative dupa data de intocmire a documentatiei de atribuire;
• utilitati subterane, precum si alte obstacole fizice sau factori poluanti, care, in mod rezonabil, nu ar fi putut fi prevazute la data avizarii obiectivului de investitii;
• culpa antreprenorilor cu care CNI SA are relatie contractuala, respectiv un ritm nesatisfacator al proiectarii si/sau al executiei lucrarilor in conformitate cu prevederile contractuale;
• lipsa unui flux constant in ceea ce priveste alocatiile bugetare care sa permita plata antreprenorilor, in conformitate cu prevederile contractuale, si care sa nu conduca la intarzieri la plata, care ulterior pot conduce desigur la intarzierea lucrarilor.
Trebuie sa precizam faptul ca pentru orice problema intampinata facem tot ce este posibil sa gasim solutii, astfel incat santierele sa nu se blocheze, iar investitiile sa fie predate la timp beneficiarilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Ubitech
strabag nivel 1
konsent
ness project
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
siniat
MAKITA
concelex
quadratum
viarom
EDIT-Structural
Acvatot 2019
noark
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander