Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Tranzactii de 120 milioane euro pe piata de investitii imobiliare, in T1 2023
Colliers: Tranzactii de 120 milioane euro pe piata de investitii imobiliare, in T1 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 08 Iun 2023 10:57
Primul trimestru din 2023 s-a incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de 120 milioane euro in Romania, aproape dublu fata de primele trei luni din 2022, tranzactiile in segmentul industrial si logistic reprezentand aproximativ 50% din volum, iar cele din segmentul birourilor circa 40%, arata raportul Colliers “CEE Investment Scene Q1 2023”. Romania a avut o performanta mult mai buna decat principalele tari din regiunea ECE (Europa Centrala si de Est), in conditiile in care volumul cumulat al celor sase economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia) s-a redus cu mai mult de jumatate. Consultantii Colliers apreciaza ca, in masura in care niciun eveniment extern nu determina o scadere semnificativa a activitatii economice in zona euro, ECE va continua sa isi depaseasca partenerii occidentali pe termen lung, datorita fondurilor UE si a unui mediu de afaceri ofertant, iar Romania este bine pozitionata.
In ansamblu, volumele de investitii din Europa Centrala si de Est (CEE) au scazut cu aproape 57% fata de primul trimestru din 2022, pana la aproximativ 1,3 miliarde de euro, un volum mai bun decat rezultatele din alte regiuni ale UE, unde scaderea de la un an la altul a fost de 62% (conform MSCI). Polonia a ramas lider in regiune, volumele de investitii reprezentand 50% din totalul celor mai mari 6 tari din Europa de Est, urmata de Republica Ceha si Ungaria, cu o pondere cumulata de 31% din volumele din primul trimestru al anului.
„Interesant este ca atat Romania, cat si Bulgaria, au avut un inceput de an mai bun decat in 2022 si 2021. O redresare semnificativa depinde in continuare in mare masura de o imbunatatire a perspectivelor inflatiei si a ratei dobanzii pentru a inchide decalajul dintre preturi. Este dificil sa estimam activitatea de pe piata romaneasca pentru restul anului, avand in vedere conditiile actuale, dar, daca toate tranzactiile majore aflate in curs de finalizare se vor incheia, am putea chiar sa vedem volumul la nivelul record de anul trecut. Astfel, principala provocare este costul finantarii care se situeaza in prezent undeva intre 5 si 6%, determinat de ratele dobanzilor semnificativ mai mari decat in urma cu doar 12 luni, precum si de costurile altor instrumente financiare, cum ar fi IRS-ul”, explica Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers.
Sectorul industrial si logistic a fost dominant in Romania in primul trimestru al anului 2023 in ceea ce priveste activitatea tranzactionala, cu o pondere de circa 50% din volumul total al investitiilor, urmat de spatiile de birouri cu o pondere de aproximativ 40%. In mod similar, la nivelul ECE, sectorul industrial si logistic si-a recastigat locul de lider in fata sectorului birourilor si al retailului in primul trimestru al anului, pe masura ce activitatea s-a redus, iar lipsa ofertei a devenit din ce in ce mai vizibila. Bucurestiul are unul dintre cele mai mari randamente investitionale din regiune pentru sectorul industrial (7,5%), fata de cel mult 4,75% in Praga, 5,25% in Varsovia sau 6% in Budapesta.
„Perspectivele raman in continuare mixte: desi incepem sa avem mai multa claritate in privinta inflatiei, acest lucru nu inseamna neaparat mai multa claritate si in ceea ce priveste ratele dobanzilor de finantare. Tensiunile pe plan geopolitic si cele provocate de COVID raman un factor de stres, ceea ce explica de ce perspectivele economice globale, impreuna cu cele ale ECE-6, s-au inrautatit fata de acum cateva luni. Cresterea economica pentru perioada 2023-2027 este estimata la putin sub 3% pentru regiunea ECE-6, aproape dublu fata de cea din zona euro, dar o recesiune ramane totusi un scenariu de risc real care trebuie urmarit. Inflatia din regiune a atins un nivel maxim urmand sa scada in urmatorii ani si sa revina la o singura cifra pana in 2025”, conchide Anca Merdescu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
rigips
noark
theda mar
siniat
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
CDS
MAKITA
leviatan
concelex
ness project
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander