Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - COLLIERS: Volumul investitiilor in Romania este 8,5% din totalul pietei est-europene
COLLIERS: Volumul investitiilor in Romania este 8,5% din totalul pietei est-europene
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 10 Feb 2021 12:36
Investitiile in piata imobiliara din Romania au crescut in 2020 in ciuda contextului pandemic, iar piata a inchis anul cu o valoare totala a tranzactiilor de aproape 900 de milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 8,5% din volumul total de investitii de 10,4 miliarde de euro inregistrat de cele mai mari 6 tari din Europa de Est, arata Colliers in raportul “CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”. Romania aproape si-a dublat ponderea in totalul investitiilor din regiune fata de anul precedent si a ajuns in liga mare, dupa Polonia si Republica Ceha, dar inaintea Ungariei, Slovaciei si Bulgariei.
2020 a confirmat ca Romania are potentialul de a obtine performante peste asteptari la nivel regional. Intr-un an serios afectat de pandemie, in care Polonia, Republica Ceha si Ungaria au inregistrat scaderi in volumele de investitii, Romania, Slovacia si Bulgaria au inregistrat tendinte pozitive. In ansamblu, volumele din 2020 au scazut cu 24% fata de 2019, anul fiind incheiat cu un volum total de investitii de aproximativ 10,4 miliarde de euro.
Polonia a ramas lider in regiune pe piata de investitii, cu o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 tari din Europa de Est, si o valoare totala a tranzactiilor de investitii in valoare de 5,2 miliarde de euro, urmata de Republica Ceha cu o pondere de 26%, pe fondul vanzarii unui portofoliu rezidential semnificativ. Romania completeaza topul cu o cota de piata de 8,5% si un volum de aproape 900 de milioane de euro (in crestere cu aproximativ 40% fata de 2019). Tranzactia finalizata de NEPI Rockcastle, consiliata de Colliers, care implica vanzarea a patru proiecte de birouri catre AFI Europe, a reprezentat aproape o treime din piata investitiilor locale in 2020.
„O caracteristica a regiunii in ansamblu - inclusiv a Romaniei - este faptul ca, cel putin pana acum, nu am vazut o schimbare semnificativa catre vanzari de active aflate intr-o situatie dificila, pentru ca majoritatea proprietarilor au fie planuri pe termen lung, fie asteapta ca lucrurile sa se stabilizeze. Acesta este o schimbare fata de recesiunea din 2009-2010 si ar putea sugera ca revenirea ulterioara de acum ar putea fi mult mai rapida decat a fost dupa acea criza. Decalajul de randament investitional mai generos al Romaniei, combinat cu randamentele scazute pentru alte tipuri de active, sunt de bun augur pentru activele locale in urmatorii ani”, explica Laurentiu Lazar, Managing Partner la Colliers Romania.
Sectorul birourilor a fost dominant in toata regiunea, in 2020, in ceea ce priveste tranzactiile, cu o pondere de 41% din volumul total al investitiilor, urmat de spatiile industriale si logistice, care cresc in mod semnificativ, pe masura ce investitorii se diversifica in acest sector rezistent la Covid-19 (32%), si departe de sectoarele de Retail si ospitalitate (12%).
Bucurestiul are unul dintre cele mai mari randamente investitional din regiune pentru cladirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% in Praga, 4,65% in Varsovia sau 5,25% in Budapesta. Mai departe, chiriile se mentin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul „CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”, la 18 euro pe metru patrat in cladirile premium din cele mai bune zone (si o medie de aproximativ 14 euro pe metrul patrat), respectiv intre 11 si 14,5 euro pe metru patrat in alte zone din tara.
In urmatoarele 12 luni, sondajul Colliers pentru investitori „Global Capital Markets 2021 Investor Outlook Report” arata o revenire puternica. Apetitul investitorilor ramane mare si in acest an, dar vor exista provocari care tin de activele disponibile si de impactul Covid-19. In regiunea EMEA, birourile atrag un interes solid, desi investitorii devin din ce in ce mai selectivi, preferand pietele mari lichide si marile orase ale Europei.
De asemenea, investitorii vad oportunitati in achizitia de terenuri sau suprafete mai mari precum cele ocupate de magazinele universale, si de a le transforma utilitatea pentru cladiri rezidentiale, birouri, si chiar spatii de logistica. Este evidenta o cerere importanta in segmentul centrelor de date, tot mai multi investitori cautand sa incheie parteneriate cu operatori specializati, deoarece activele care produc venituri in Europa sunt limitate. Activitatea este de asteptat sa se concentreze din nou in jurul marilor centre ale regiunii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
leviatan
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
theda mar
MAKITA
noark
viarom
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
quadratum
rigips
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander