Agenda Constructiilor
Marti, 09 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Parcurile de retail, preferate de dezvoltatori in detrimentul mall-urilor
C&W Echinox: Parcurile de retail, preferate de dezvoltatori in detrimentul mall-urilor
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 04 Aug 2021 15:30
Parcurile de retail din Romania s-au dovedit a fi mult mai reziliente in timpul pandemiei decat mallurile, cifra de afaceri a companiilor care detin astfel de proprietati scazand pe parcursul anului 2020 cu 9,5%, fata de un recul de 20,6% in cazul mallurilor, conform unei analize a companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, care a luat in calcul rezultatele financiare a peste 60 de proiecte de retail modern.
Rezultatele indica o scadere medie a cifrei de afaceri de 18,5% comparativ cu anul 2019, ultimul an fara restrictii de functionare, de la 607 mil. euro la 495 mil. euro, astfel ca proprietarii de centre comerciale (malluri si parcuri de retail) din Romania au avut un impact de circa 112 milioane de euro in venituri, ca urmare a situatiei pandemice.
Impactul mai puternic al pandemiei asupra mallurilor este explicat prin inchiderea pe perioade destul de lungi de timp a magazinelor neesentiale cu acces din interior, precum si a cinematografelor si restaurantelor, doua categorii de chiriasi care au de regula o prezenta mult mai ridicata in cadrul mallurilor.
Datele preliminare de la Ministerul de Finante arata o scadere de circa 35% a cifrei de afaceri a operatorilor de restaurante, in vreme ce numarul total al spectatorilor in cinematografe a scazut anul trecut cu 75%, conform Centrului National al Cinematografiei. Cele doua segmente au fost asadar printre cele mai afectate de restrictiile guvernamentale, fapt ce s-a translatat in mod direct si asupra rezultatelor centrelor comerciale.
Vlad Saftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox: „Analiza noastra confirma sentimentul pietei in ceea ce priveste performantele proiectelor de retail modern, in special a parcurilor de retail ce au reusit sa diminueze considerabil pierderile generate de pandemie si de restrictiile adoptate pentru combaterea acesteia. Mai mult, daca ne uitam la proiectele aflate in acest moment in constructie sau in diverse stadii de planificare, observam ca tot parcurile de retail vor predomina, acest tip de dezvoltare fiind preferat datorita unor costuri mai mici de constructie si a unei tipologii de chiriasi mai putin afectata de situatii economice sau sanitare speciale.”
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IUNIE
/IULIE 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
viarom
leviatan
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
Ubitech
CELCO 2020
strabag nivel 1
hidroplasto
BMI_Icopal
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere