Agenda Constructiilor
Vineri, 16 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Deloitte: Dezvoltatorii din comercial vor sa incheie contracte pe perioade mai scurte
Deloitte: Dezvoltatorii din comercial vor sa incheie contracte pe perioade mai scurte
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 25 Feb 2021 12:33
Jucatorii din sectorul imobiliar comercial din Romania vor fi inclinati sa incheie contracte pentru perioade mai scurte decat inainte de pandemie, aproximativ 80% dintre proprietarii, dezvoltatorii si investitorii din acest domeniu considerand ca ajustarile si flexibilitatea prevederilor contractuale sunt principalele aspecte care vor conta pentru chiriasi si utilizatorii finali dupa terminarea crizei sanitare, potrivit studiului Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021. Mai mult, studiul subliniaza faptul ca prevederile contractuale al caror scop este sa securizeze plata chiriei vor fi elemente diferentiatoare dupa pandemie, 64% dintre respondenti mentionand ajustarea chiriei si acordarea stimulentelor ca fiind al doilea cel mai important aspect pentru chiriasi si utilizatorii finali.
Studiul mai arata ca „urmatoarea normalitate” se va traduce cel mai probabil printr-o reconfigurare a spatiilor din sectorul de imobiliare comerciale, 71% din respondenti considerand ca aceasta abordare va fi mai frecventa in perioada urmatoare. In plus, acestia anticipeaza o reconfigurare a modelelor de inchiriere, 64% dintre respondenti subliniind faptul ca este posibil sa asistam la aparitia contractele de tip barter si a acordurilor de schimb in sectorul imobiliar dupa incheierea pandemiei.
„Pe langa provocarile legate de modul in care intregul ecosistem se va adapta la noile conditii de business, sectorul imobiliar comercial din Romania se va confrunta si cu fluctuatii de preturi si cu rate de ocupare care vor varia foarte mult in functie de tipul de proprietate comerciala. Preturile vor avea cel mai probabil in continuare o tendinta ascendenta pe nisa depozitelor si a parcurilor logistice, in timp ce, pentru alte tipuri de proprietati, evolutia ar putea fi mixta. In viitor, vom asista la accelerarea transformarii digitale a proceselor de administrare a proprietatilor, 80% dintre respondentii locali afirmand ca tehnologia este cea mai importanta competenta care trebuie dezvoltata intr-un scenariu post-pandemic”, a spus Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, si lider al serviciilor de consultanta pentru sectorul imobiliar.
Pandemia de COVID-19 ofera si oportunitati jucatorilor din acest sector, jumatate dintre respondenti estimand ca actualul context este potrivit pentru aparitia unor noi modele de afaceri, cum ar fi proptech-urile.
Tehnologia si lichiditatea sunt prioritatile acestui sector in etapa post-pandemie, subliniaza studiul, 80% dintre respondenti spunand ca se vor concentra pe resursele care vor acoperi nevoia de numerar chiar si atunci cand criza de sanatate se va incheia.
„Comparativ cu criza financiara din 2008, perturbarea cauzata de pandemia de COVID-19 nu a generat un deficit semnificativ de lichiditate in sectorul imobiliar comercial Mai mult, pe parcursul crizei sanitare, institutiile financiare au dat dovada de deschidere si au continuat sa finanteze proiectele imobiliare comerciale aflate in derulare, aspect care se reflecta si in cresterea cu 10% a numarului de cladiri nerezidentiale in 2020 fata de 2019, potrivit datelor Institutului National de Statistica”, a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Studiul Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021 analizeaza perceptia jucatorilor din sectorul imobiliar comercial asupra efectelor pandemiei si planurile de business ale proprietarilor, dezvoltatorilor si investitorilor din acest sector. Raportul este efectuat pe baza raspunsurilor oferite de directori si membri ai consiliilor de administratie din domeniu.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMVideoConfAC-iulgamma_2021TERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
hilti
ssab ag antrepriza generala
cv water 2021
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
hidroplasto
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere