Agenda Constructiilor
Vineri, 05 Iunie 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FIEC: Efecte negative majore ale Covid-19 pentru industria europeana de constructii
FIEC: Efecte negative majore ale Covid-19 pentru industria europeana de constructii
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 24 Mar 2020 07:20
Federatia europeana a industriei de constructii (FIEC) spune ca este necesara actiune imediata din partea Comisiei Europene pentru a se asigura finantarea sectorului de constructii, mai ales in cazul companiilor care inchid santiere in caz de forta majora. FIEC solicita Comisiei eliminarea penalitatilor generate de suspendarea sau reducerea activitatii pe anumite santiere, pentru a suporta costurile majorate ale proiectelor.
 
FIEC solicita, astfel, Comisiei Europene, trei masuri de urgenta:
 
1. Sa anunte public ca pandemia de Covid-19 este caz de forta majora si trebuie tratata ca atare de toti angajatorii din constructii si de clientii acestora.
 
2. Sa recomande statelor membre sa reduca sau sa suspende activitatea pe santiere, fara penalizari si fara teama generata de alte daune, pentru perioada necesara, daca un numit constructor nu poate asigura siguranta muncitorilor pe santiere si echiparea corespunzatoare a acestora, daca activitatea are de suferit din cauza anumitor intarzieri sau intreruperi in lantul de aprovizionare, sau daca are probleme legate de lipsa de personal ca urmare a imbolnavirilor de noua gripa. Posibilitatea renuntarii la penalitatile aplicate in cazul intarzierilor in executia lucrarilor publice a fost deja mentionata in declaratia eurogrupului din 16 martie 2020.
 
3. In cazul in care proiectele sunt co-finantate de Uniunea Europeana, sa puna la dispozitia constructorilor resursele specifice pentru asigurarea costurilor suplimentare generate de pandemia de Covid-19 (masuri de extra siguranta si securitate pe santiere, costuri legate de schimbari in organizatie, noi progame de lucru, alte cheltuieli generale etc.). FIEC mai solicita Comisiei sa incurajeze statele membre sa adopte astfel de strategii, fara teama.
 
"Acestea sunt primele si cele mai urgente masuri, actiuni indispensabile pe care rugam Comisia Europeana sa le implementeze cat mai curand. Acestea sunt cruciale si necesare de care sectorul de constructii are nevoie pentru a supravietui si pentru a-si continua contributia la rata de ocupare a fortei de munca din Europa in lunile urmatoare", precizeaza reprezentantii FIEC.
 
Sectorul constructiilor are o contributie de 9% la PIB-ul Uniunii Europene (UE-27) si angajeaza peste 16 milioane de muncitori. Spre urmare, efectele negative generate de pandemia de Covid-19 asupra industriei europene de constructii sunt considerabile, subliniaza FIEC.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADTeraSteelC4E FORUMCOVID-19bluebeam
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere