Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FORTIM: Timisoara a atras 57% din cererea de birouri din afara Capitalei, in 2022
FORTIM: Timisoara a atras 57% din cererea de birouri din afara Capitalei, in 2022
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 17 Aug 2022 11:04
Companiile au continuat sa inchirieze birouri de clasa superioara A pentru angajatii lor, alegand centrele universitare Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj Napoca, Brasov si Sibiu. In Bucuresti, cererea de birouri a fost de cinci ori mai mare decat cererea cumulata in cele cinci mari orase, unde s-au realizat cele mai multe tranzactii, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
In prima jumatate a anului, cele mai multe spatii de birouri de clasa A s-au inchiriat in Bucuresti, un volum total de 121.058 mp, net take-up si 165.362 mp, daca includem si renegocierile. In restul tarii, s-au inchiriat spatii moderne de birouri cu o suprafata totala de 27.993 mp net take-up si 33.993 mp, cu tot cu renegocieri. Primele trei mari orase din top, Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca au cumulat 98% din cerere.
“Profilul cererii de birouri din celelalte mari orase este diferit, comparativ cu cel din Bucuresti. Daca in Bucuresti a scazut ponderea companiilor din domeniul IT&C in randul chiriasilor noi, la circa o treime din cererea totala, in restul tarii ponderea companiilor de IT&C este mult mai mare, de 83%.
Acest lucru creeaza efervescenta pe pietele locale, companiile din IT&C fiind mai preocupate sa asigure conditii cat mai bune la birou pentru a-si atrage angajatii. Cererea companiilor din IT&C se indreapta astfel cu precadere catre cladiri noi, moderne, cu numeroase facilitati“, declara Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
In topul oraselor primare, conduce Timisoara, ca volum de spatii de birouri inchiriate in acest an, cu un total de 19.251 mp. Printre companiile care au ales spatii noi se afla Amazon, Access Group, Canon si Toluna, iar Atos a prelungit un contract de inchiriere in spatiul existent.
Ritmul cererii se coreleaza mult mai rapid cu ritmul livrarilor de spatii noi de clasa A din orasele primare si secundare. Cladirile noi de birouri, in proiecte mixte, cu spatii comerciale la parter sau in proximitate sunt ca un magnet pentru companii, mai ales pentru cele din domeniul IT&C.
In 2022, Timisoara a atras 57% din cererea de spatii noi de birouri din orasele primare si secundare, mai multe companii alegand sa pre-inchirieze spatii intr-un turn de birouri cu 17 etaje, UBC 0, ce are o suprafata totala de 32.000 mp si care se va da in folosinta in acest an. UBC 0 face parte din proiectul Iulius Town Timisoara.
Pe locul doi in topul oraselor se afla centrul universitar Iasi, cu un procent de 31% din totalul spatiilor de birouri inchiriate in primele sase luni, in afara Capitalei. Printre companiile mari care au ales acest oras se numara Microsoft, AMD si Visma. Toti acesti viitori chiriasi au semnat contracte de pre-inchiriere pentru birouri in proiectul Palas Campus, care va fi dat in folosinta anul viitor.
 
Ordinea in topul inchirierilor se schimba in functie de livrarile de cladiri
Pe locul trei in top, in acest an, se situeaza municipiul Cluj-Napoca, care a atras chiriasi de birouri precum BERD, Vodafone si Planet Group International. Cluj-Napoca a fost lider anul trecut, in topul inchirierilor de spatii de birouri de clasa A, datorita faptului ca oferta de cladiri noi cu spatii mari disponibile a fost mult mai variata in 2021, fiind recent livrate cladirile Hexagon Offices si Record Park. In acest moment, gradul de neocupare a birourilor din Cluj-Napoca este printre cele mai mici din tara, de 8,9%.
In Bucuresti, gradul de neocupare la spatiile de birouri de clasa A este de 13,18%, in scadere fata de inceputul anului.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
concelex
strabag nivel 1
quadratum
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
ness project
noark
viarom
EDIT-Structural
siniat
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander