Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - IULIUS: Competitia "Un Iasi pentru viitor" duce Romania la Bienala de la Venetia
IULIUS: Competitia "Un Iasi pentru viitor" duce Romania la Bienala de la Venetia
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 11 Mai 2023 15:38
 
Demersul companiei IULIUS de a reuni patru dintre cele mai mari birouri de arhitectura din lume - Foster+Partners, MVRDV, UNStudio si Zaha Hadid Architects - intr-un concurs de specialitate in urma caruia sa rezulte cea mai buna solutie urbanistica pentru o noua dezvoltare in zona centrala a Iasului este prezentat drept model de bune practici la nivel international. Orasul Iasi, prin concursul in sine si solutia castigatoare, este parte din pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internationale dedicate manifestarilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectura, muzica, teatru, dans, cinematografie.
La cea de-a 18-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura - la Biennale di Venezia, Romania va fi reprezentata de proiectul „AICI, ACUM, ACOLO”, castigator al concursului public organizat cu acest scop de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman si Uniunea Arhitectilor din Romania. Un concept curatoriat si coordonat de arh. Emil Ivanescu si Simina Filat, pavilionul Romaniei include proiecte ce prezinta diferite practici de arhitectura si design in sensul regenerarii, reconsiderarii si revalorizarii contextului, toate avand impact social. Exemplele expuse reprezinta un mod nou de educare prin cercetare, inovare si activare sociala, vazute ca solutii pentru viitor, iar concursul international de arhitectura organizat anul trecut de compania IULIUS - Un Iasi pentru viitor – si solutia rezultata in urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnata de prestigiosul birou olandez de arhitectura UNStudio, sunt reprezentative in aceasta directie.
„Cred ca este pentru prima data cand un proiect reprezentativ aduce Iasul ca parte din pavilionul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia. Se intampla astfel pentru ca in acest oras, anul trecut, am vazut un demers de insertie urbanistica la un calibru inalt, realizat sub forma unui concurs international cu nume etalon in arhitectura mondiala. Este un proiect care raspunde conceptului propus de noi - Aici.Acum.Acolo -, fiind un model de revitalizare integrata, cu o constiinta a sustenabiliatii si a onestitatii fata de resursele si contextul existent, dar si fata de memorie si istorie. Cred ca astfel de demersuri seteaza o noua directie pentru dezvoltarea urbana si arhitecturala, pe care o incurajez, pentru sinergia propusa, de la aspectele social-profesional-economice, pana la restaurari, reabilitari sau interventii noi de constructii sau spatii publice”, a spus Arh. Emil Ivanescu, curator al proiectului pavilionului Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia.
„Cand am pornit pe acest drum, grupul IULIUS a promis sa atraga unele dintre cele mai renumite case de arhitectura din lume intr-un concurs ce viza un sit de o complexitate si valoare istorica importante. Am privit aceasta provocare asumata cu entuziasmul viselor mari, dar si cu simtul responsabilitatii la care ne obliga intelegerea faptului ca este un proiect al comunitatii. Prezentarea demersurilor IULIUS de regenerare urbana in cadrul pavilionului Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia reprezinta materializarea dorintei noastre de a ramane implicati in dezvoltarea Iasului, realizand, totodata, un model de bune practici de interventie arhitectural-urbanistica in sit protejat, ca dialog intre public si privat. Ne propunem sa continuam sa lucram la proiecte care sa transmita curajos ambitiile orasului si increderea lui in viitor”, a declarat Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.
Iasul este o prezenta in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internationale dedicate artelor vizuale si arhitecturii, locul in care se dezvolta noile concepte privind strategiile urbane si care confera un nivel ridicat de notorietate. Orasul din estul tarii este reprezentat prin concursul international de arhitectura organizat de compania IULIUS cu scopul de a realiza o noua dezvoltare in zona centrala, care sa se armonizeze contextului urbanistic marcat de elemente culturale, istorice si de patrimoniu, dar care, in acelasi timp, sa reflecte o viziune contemporana a arhitecturii, capabila sa dainuie in timp. Un demers amplu si dificil, care a reprezentat o premiera privind abordarea dezvoltarii urbane de catre sectorul privat. In primul rand, pentru ca situl este unul cu provocari multiple si dintre cele mai complexe, urbanistice, topografice, tehnice, ecologice, ce tin de patrimoniul construit, de valorificare a descoperirilor arheologice si de criteriile impuse de arhitecti si specialisti. Iar pentru o cat mai buna vizualizare a contextului si intelegere a integrarii noii dezvoltari, compania a realizat doua machete, la scara diferita, ale centrului istoric. Una dintre acestea, in care este inserata solutia castigatoare, este, de asemenea, expusa in cadrul Expozitiei Internationale de Arhitectura - la Biennale di Venezia.
Apoi, pentru ca, pentru prima data, studiouri care au creat printre cele mai ambitioase repere arhitecturale din marile orase ale lumii, precum sediul Apple - Apple Park California (Foster+Partners), cladirea cu functiuni mixte - Markthal Rotterdam (MVRDV), ansamblul mixed-use Four Frankfurt (UNStudio) si National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) au lucrat pentru Romania, in Iasi, intr-o competitie de specialitate.
Nu in ultimul rand, demersul reprezinta un mod de colaborare participativ, intrucat tema concursului a fost formulata inclusiv din modul in care iesenii vad dezvoltarea orasului, relevat in urma unei consultari online, la care au raspuns peste 2.000 de persoane, iar solutiile au fost prezentate si expuse in cadrul unor evenimente de arhitectura accesibile publicului larg.
Editia din 2023 a Bienalei de Arhitectura de la Venetia se va desfasura in perioada 20 mai – 26 noiembrie. Ulterior, proiectele vor fi integrate intr-o expozitie itineranta in marile orase din Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
quadratum
leviatan
rigips
concelex
EDIT-Structural
CDS
strabag nivel 1
siniat
BogArt
konsent
viarom
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander