Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - MASTERBUILD: Portofoliu de proiecte de 50 milioane euro, aflate in executie
MASTERBUILD: Portofoliu de proiecte de 50 milioane euro, aflate in executie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Oct 2024 06:20
Masterbuild, companie de constructii ce a realizat proiecte internationale in Europa Centrala si de Est, Asia sau Africa, precum si pe intregul teritoriu al Romaniei, a inregistrat un volum de business de 36,5 milioane de euro in primele 6 luni ale acestui an, datorita portofoliului de lucrari majore pe care le-a realizat in ultima perioada si dintre care pot fi mentionate noua fabrica de langa Bucuresti a grupului Policolor - Orgachim sau cea a producatorului de medicamente Zentiva, noul Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale TGA de la Craiova, dar si alte proiecte pentru operatori internationali de logistica sau retail, precum VGP, Hornbach, Auchan, Lidl sau Kaufland etc. In prezent, Masterbuild are un portofoliul total de proiecte aflate in constructie cu o valoare de peste 50 de milioane de euro. Pentru perioada urmatoare, Stefan Ferdinand Vayna, CEO Masterbuild, estimeaza o consolidare a afacerii, cu accent pe extinderea amprentei regionale in orasele cu potential de crestere din Romania, precum si pe dezvoltarea de procese de lucru si implementare de tehnologii care sa contribuie in continuare la generare de valoare adaugata reala pe piata si diferentiere in segmentul constructiilor.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii logistice si industriale in primele 8 luni din 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pana la finalul anului, dar si in perspectiva anilor 2025-2030?
- In primele 8 luni ale anului 2024, se remarca in continuare o crestere in sectorul constructiilor logistice si industriale, pe fondul catorva factori. In primul rand, cererea ramane ridicata pentru spatii de depozitare si facilitati logistice moderne, pe fondul stocului inca invechit din piata si expansiunii comertului electronic, respectiv nevoii de optimizare a lanturilor de aprovizionare. In primul semestru al anului in curs, conform datelor publice, cererea pentru constructii logistice si industriale a inregistrat o crestere de peste 50% comparativ cu anul trecut, insa piata nu a absorbit neaparat un nivel semnificativ mai mare al investitiilor, multe fiind amanate din diferite motive - fie administrative, fie care tin de deciziile strategice ale beneficiarilor.
Avem in lucru, in acest moment, proiecte din sfera industriala cu o componenta predominant comerciala (magazine DYI, retele de retail, galerii comerciale, facilitati de depozitare), ce depasesc 150.000 mp, inclusiv infrastructura aferenta si ne asteptam ca evolutia pietei sa continue intr-un ritm mai bun, indeosebi dupa incheierea rundelor de alegeri din acest an, cand mediul de business va avea mai multa predictibilitate si se vor debloca unele decizii de investitii.
 
 
Ceea ce se remarca insa foarte clar, este o tendinta care decurge din ultimii ani, de atentie sporita a beneficiarilor pe elemente care tin de calitate in constructii, valoare adaugata si optimizare a proceselor. Practic, este vorba despre o maturizare a pietei, care este inca in stadiu incipient, dar care filtreaza furnizorii din piata si pune accent pe profesionalizarea sectorului de constructii. Acest lucru va duce, intr-un timp relativ scurt, la o mai multa transparenta in piata locala a constructiilor si la un sector din ce in ce mai competitiv, generator de valoare adaugata reala.
Totodata, se remarca o orientare tot mai clara catre solutii sustenabile, in conformitate cu reglementarile europene si locale legate de eficienta energetica. Clientii sunt tot mai preocupati de implementarea tehnologiilor si solutiilor constructive verzi, ceea ce influenteaza direct atat designul, cat si executia proiectelor. Acest lucru este, de asemenea, un indicator al maturizarii pietei. Preocuparea pentru sustenabilitate, eficienta si rezilienta a cladirilor in timp a fost intotdeauna un element central pentru compania noastra, iar deschiderea mai mare a clientilor reprezinta clar o tendinta de responsabilizare a pietei.
In perspectiva anilor 2025-2030, anticipam o evolutie semnificativa a sectorului constructiilor logistice si industriale, antrenata de factori precum automatizarea tot mai avansata a proceselor industriale, dezvoltarea tehnologiilor, dar si cerintele tot mai stricte, insa necesare, in privinta sustenabilitatii. Estimam, totodata, ca parteneriatele public-privat sa aiba un rol tot mai important in dezvoltarea infrastructurii logistice la nivel national si regional.
 
- Ce caracteristici specifice de constructie au aceste proiecte?
- Din punct de vedere al caracteristicilor, fiecare segment - precum si fiecare proiect in parte - vine cu un set important de specificatii care trebuie intrunit. De-a lungul activitatii noastre, am incercat constant nu doar sa respectam aceste particularitati, ci si sa oferim solutii de eficientizare si optimizare beneficiarilor. De exemplu, constructiile din sectorul industrial si logistic trebuie sa fie extrem de flexibile si modulare, pentru a putea gazdui diverse tipuri de activitati, sa aiba o inaltime considerabila si capacitatea de a suporta incarcaturi grele. De asemenea, solutiile de izolare termica, ventilatie si iluminat natural sunt foarte importante, pentru a asigura eficienta energetica si confortul angajatilor care lucreaza in interiorul acestor spatii. Pe langa aceste aspecte, in ultima perioada observam o cerere ridicata pentru tehnologii de automatizare si digitalizare integrate direct in cladiri, precum sistemele de control inteligent al temperaturii la interior, care contribuie la reducerea consumului de energie si optimizarea costurilor.
 
 
- Care sunt provocarile pe care le intampinati in executia acestor proiecte?
- Provocari specifice exista in executia oricarui proiect, indiferent de segmentul de activitate despre care discutam. Ne confruntam cu o piata, care desi are un potential imens de crestere, a fost mult timp tributara unei mentalitati de tipul "merge si asa", costul fiind elementul principal care a stat la baza deciziilor de investitie. Din acest motiv, principala provocare pe care am intampinat-o se refera la dorinta noastra constanta de a schimba aceste mentalitati si de a implementa solutii si tehnologii sigure si calitative, care nu pun in pericol nici succesul proiectului si nici siguranta viitorilor utilizatori ai cladirii construite. Trebuie sa intelegem ca proiectele din segmentul industrial si logistic prezinta un grad ridicat de complexitate tehnica, care se traduc implicit in costuri ale investitiei, atunci cand vizam un proiect care sa reziste in timp, sa ofere siguranta si sa nu genereze costuri suplimentare.
Gestionarea eficienta a timpului si resurselor, avand in vedere ca termenele de livrare sunt adesea stranse, este esentiala. In acest proces, sunt vitale parteneriatele consolidate de-a lungul timpului atat cu partenerii si furnizorii nostri, cat si cu beneficiarii finali ai proiectelor. Astfel, putem asigura un flux de lucru eficient, fara sa grabim etape importante din proiect care necesita o atentie ridicata.
Din perspectiva sustenabilitatii, majoritatea proiectelor sunt vizate pentru obtinerea certificatelor de tip LEED sau BREEAM, iar de aceea implica un anumit tip de proces constructive si decizii asupra tehnologiilor si materialelor folosite. De aceea, procesul de consultanta al clientului si adoptarea celor mai bune solutii impreuna cu acesta este o etapa importanta, care asigura succesul pe termen lung al investitiei.
 
- Care sunt principalele proiecte din spectrul industrial-logistic la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei si ce orizont temporar acopera?
- Printre cele mai importante proiecte recent finalizate sau aflate in derulare se numara noua facilitate de productie de langa Bucuresti pentru Grupul Policolor - Orgachim - una dintre cele mai mari companii active in productia si comercializarea de vopsele si lacuri, rasini si produse chimice de specialitate, sau Zentiva - unul dintre cei mai mari producatori internationali de produse farmaceutice, dar si noul Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale TGA de la Craiova - principalul centru de cercetare in stiinte aerospatiale din Romania. La acestea se adauga numeroase proiecte pentru operatori internationali de logistica sau retail, precum VGP, Hornbach, Auchan, Lidl sau Kaufland etc.
 
 
In prezent, portofoliul nostru total de proiecte aflate in constructie se ridica la o valoare de peste 50 milioane euro si acopera un orizont temporar de 18 luni. Obiectivele variaza ca dimensiune si complexitate, incluzand atat constructii noi (in special cu componenta comerciala sau logistica), cat si modernizari sau extinderi ale facilitatilor existente. Ne concentram pe executia acestora la cele mai bune standarde de constructie, cu un accent deosebit pe un mod de lucru profesionist si eficient, care sa contribuie la schimbarea de mentalitate in domeniul constructiilor.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate? 
- Una dintre prioritatile noastre este continuarea investitiilor in solutii, procese si tehnologie de constructie de ultima generatie, care sa ne permita cresterea productivitatii si reducerea timpilor de executie. Timpul, eficienta si reducerea costurilor pe termen lung sunt prioritare pentru beneficiari, iar acest lucru inseamna o preocupare continua pentru a inova in sfera noastra de activitate si de a propune solutii adecvate fiecarui proiect.
Un alt pilon major este integrarea solutiilor de sustenabilitate in toate etapele unui proiect. Construim nu doar pentru prezent, ci si pentru viitor, iar de aceea propunem si utilizam, in functie de specificul fiecarui proiect, noi tehnologii si metode constructive, care sa reduca impactul asupra mediului. In acest sens, abordam solutii de eficienta energetica, de utilizare a materialelor reciclabile si de integrare a surselor de energie regenerabila, cum ar fi panourile solare sau sistemele de reciclare a apei. Ne propunem sa crestem ponderea acestor solutii in portofoliul nostru, contribuind activ la tranzitia catre cladiri ale viitorului. 
Digitalizarea si infuzia de tehnologie reprezinta un alt element central in strategia noastra - in scurt timp acestea vor accelera masiv procesele de constructie si vor contribui la ridicarea standardelor in Romania. Efectele se vad deja, prin integrarea unor elemente precum monitorizarea santierelor in timp real prin drone si senzori de supraveghere sau utilizarea de aplicatii software precum BIM etc. Credem ca tehnologia nu inlocuieste, ci completeaza si eficientizeaza munca umana, de aceea pregatirea continua, recrutarea si retentia celor mai buni profesionisti din piata va ramane de asemenea una dintre prioritati.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
theda mar
SSAB
CDS
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
MAKITA
Arduro
strabag nivel 1
concelex
viarom
DRS
noark
leviatan
konsent
ness project
EDIT-Structural
Acvatot 2019
rigips
BogArt
quadratum
ELECTROGRUP
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<