Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - WDP, VGP si Globalvision au fost cei mai activi dezvoltatori la inceputul acestui an
WDP, VGP si Globalvision au fost cei mai activi dezvoltatori la inceputul acestui an
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 30 Mai 2023 10:21
Extinderea companiilor de logistica a sustinut cererea pe piata spatiilor de depozitare din Romania, care a totalizat in primele trei luni peste 330.000 de metri patrati, in crestere cu 10% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Romania si Ungaria sunt singurele tari din Europa Centrala si de Est unde suprafata spatiilor inchiriate a crescut in primul trimestru, in timp ce in Polonia, Cehia si in Slovacia cererea a scazut cu 20% pana la 50%.
Operatorii de logistica au contribuit cu circa 50% la volumul cererii inregistrata in Romania din perioada ianuarie-martie 2023, o activitate importanta venind si din partea firmelor de productie si cele din domeniul FMCG.
Aproape 200.000 metri patrati, reprezetand 60% din tranzactiile semnate in perioada analizata au fost pentru spatii noi. De remarcat faptul ca peste jumatate din contractele noi sunt in proiecte care urmeaza sa fie livrate in 2024.
Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Cererea de spatii industriale si logistice ramane relativ puternica la inceputul anului, chiar si intr-un context caracterizat de inflatie si de rate ale dobanzilor ridicate, de decelerarea cererii de consum si de nesiguranta economica general. Mai mult decat atat, Romania ramane o piata relevanta in regiune, reusind sa atraga in continuare companii care vor sa-si consolideze sau sa-si extinda prezenta in Europa Centrala si de Est, oferind printre cele mai competitive conditii atunci cand vine vorba de costuri, inclusiv cele de inchiriere, dar si de calitatea spatiilor construite de catre dezvoltatori”.
Cererea s-a concentrat majoritar in principalele huburi logistice din Romania, respectiv jurul Bucurestiului (32% din volumul total) si Timisoara (25%), interesul companiilor manifestandu-se de asemenea si pentru Pitesti si Slatina.
Din punct de vedere al activitatii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat printr-o incetinire a investitiilor, in conditiile in care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precauta pe fondul incertitudinilor economice si au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, aproape 100.000 de metri patrati de spatii noi au fost livrati in primele trei luni ale anului, sub media trimestriala din ultimii doi ani, de 180.000 metri patrati. Stocul spatiilor industriale si de logistica a ajuns la 6,66 milioane de metri patrati. Rata de neocupare a fost de 5,1% in Bucuresti si de 6,6% la nivel regional.
Piata de spatii de depozitare din Romania ramane inca la distanta semnificativa de Cehia (11 milioane metri patrati), liderul incontestabil al regiunii fiind Polonia, cu un stoc de aproape 29 milioane de metri patrati.
 
Stocul de spatii de logistica si industrial din Europa Centrala si de Est
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
theda mar
CDS
concelex
EDIT-Structural
siniat
quadratum
Ubitech
MAKITA
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
viarom
ERBASU CONSTRUCT
noark
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander