Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - MDLPA: Platforma unica pentru emitere certificate de urbanism, avize si autorizatii
MDLPA: Platforma unica pentru emitere certificate de urbanism, avize si autorizatii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 30 Mar 2023 09:38
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de Lege privind Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, act normativ care permite emiterea de autorizatii de constructie mult mai repede si cu mai putina birocratie. Termenul de emitere, care, in practica, poate ajunge si la un an, va fi redus la 65 zile, subliniaza ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Ministrul a aratat: este cel mai important act normativ in constructii din ultimii 20 de ani, care eficientizeaza si simplifica procesele de avizare, autorizare si monitorizare in domeniile urbanismului, amenajarii teritoriului si constructiilor. Este o lege extrem de asteptata de domeniile de specialitate, si nu numai, care codifica 17 acte normative diferite in vigoare.
Ministrul a subliniat: prin acest Cod, termenele de avizare a documentatiilor de urbanism si de autorizare a lucrarilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel incat sa nu se mai ”plimbe” documentatiile de la o institutie la alta. Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor si PUZ-urilor, precum si termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, si se creeaza o platforma digitala nationala pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor si a autorizatiilor de construire, prin ghiseul unic national al constructiilor, astfel incat sa nu mai existe suprapuneri sau contradictii intre bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor institutii, facilitand si simplificand procedurile pentru obiectivele majore de investitii.
Prin Cod, se propune si crearea unui Registru national al cladirilor, un sistem informatic care va contine datele despre toate constructiile autorizate, indiferent de finantare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al cladirilor.
Sistematizarea legislatiei si fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent si stabil, vor conduce la imbunatatirea calitatii mediului construit, asigurarea dreptului constitutional la un mediu sanatos, echilibru intre interesul general si cel individual, dezvoltare echilibrata si sustenabila, stabilitatea si predictibilitatea mediului investitional si, implicit, competitivitate economica.
 
Constructii mai simple in mediul rural si nu numai
In mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primariei, locuinte unifamiliale pentru folosinta proprie, cu parter, fara subsol, de 150 mp, pe baza de proiecte proprii, intocmite de specialisti sau proiecte tip puse la dispozitie de autoritatile locale. De asemenea, cu notificarea primariei si fara autorizatie de constructie, se vor putea inchide balcoanele in blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucatarii de vara.
 
Reguli mai aspre pentru constructiile fara autorizatie, calitate in constructii
Pentru descurajarea lucrarilor fara autorizatie de construire, se introduce o autorizatie de regularizare, care impune conformarea constructiei la toate normele aplicabile si avizarea corespunzatoare a documentatiei. In plus, procedura de regularizare este supusa unei taxari mai mari de zece ori decat cea existenta, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local.
Pentru asigurarea unei calitati controlabile a pietei de constructii, firmele de constructii vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc ca satisfac cerintele tehnice si administrative necesare nu pot participa la licitatiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firma care nu are specialistii necesari pentru certificare de lucrari in domeniul sanitar nu va putea participa la licitatii pentru reabilitari sau construire de spitale – a spus ministrul dezvoltarii.
Actul normativ propune si introducerea taxei de echipare edilitara pentru dezvoltarile mari (cu peste 500 de unitati locative), care se va plati catre bugetul local, cu destinatia clar definita pentru infrastructura edilitara, rutiera, sanitara, educationala. ”Astfel, nu vom mai avea cartiere intregi construite haotic, fara asigurarea infrastructurii edilitare si rutiere sau fara cabinete medicale, crese, gradinite si scoli – functiuni esentiale pentru o locuire sanatoasa si echilibrata, iar parintii nu vor mai fi nevoiti sa strabata zeci de kilometri pentru a-si duce copiii la o unitate de invatamant”, a subliniat Cseke Attila.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
konsent
rigips
ness project
noark
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
siniat
theda mar
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CDS
viarom
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander