Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ORADEA: Municipalitatea continua reabilitarea fatadelor din centrul istoric, in 2017
ORADEA: Municipalitatea continua reabilitarea fatadelor din centrul istoric, in 2017
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 10 Feb 2017 18:23
Primaria Municipiului Oradea va continua proiectul amplu de reabilitare a cladirilor din centrul istoric al orasului, in 2017 urmand a continua lucrarile de modernizare a palatelor Stern, Moskovits Miksa si Apollo (demarate in 2015 si 2016). Totodata, in acest an, municipalitatea va demara operatiunile de reabilitare a palatelor Fuchsl, Adorjan I si II, Ullman, a Casei Deutsch, precum si a altor 11 imobile de pe strada Vasile Alecsandri si a celor din Piata Ferdinand nr. 1 si 3.
"De asemenea, mai avem in vedere elaborarea de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru construirea de drumuri colectoare, insotitoare ale soselei de centura, pentru zona protejata din centrul istoric, pentru urbanizare si creerea drumuri colectoare adiacente soselei de centura Calea Ogorului, precum si preluarea documentatiilor de urbanism in format online", a declarat Adriana Lipoveanu (foto), arhitectul-sef al municipiului Oradea.
Specialista a mai amintit, printre proiectele majore pentru anul 2017, valorificarea potentialului ambiental al malurilor Crisului Repede prin realizarea unitatilor de alimentatie publica cu terasa in zona podului Sf. Ladislau, refacerea zonelor publice cu impact major asupra vietii si imaginii urbane (cum sunt proiectul de reabilitare a Pasajului Madach, amenajarea piatetei peste parcarea subterana din strada Independentei), respectiv proiectul "Protejarea si promovarea patrimoniului art-nouveau", finantat in cadrul programului "Transnational Dunarea", in valoare de 1,65 milioane de euro.
 
Crestere cu 6,5% a numarului autorizatiilor de construire eliberate anul trecut
Conform datelor incluse in raportul de activitate a institutiei arhitectului-sef al municipiului Oradea, in 2016 autoritatea a analizat peste 11.000 de autorizatii de construire/ desfiintare, cereri de receptie a lucrarilor sau alte sesizari si reclamatii. "Din analiza cifrelor statistice se poate observa continuarea trendului ascendent in ceea ce priveste constructiile noi/ extinderile, astfel ca, fata de anul 2015, se inregistreaza o crestere de 41%, iar fata de media ultimilor 5 ani, o evolutie de 57%. Astfel, toti indicatorii urbani inregistreaza majorari, cu exceptia adeverintelor de desfiintare a constructiilor, ceea ce arata faptul ca, in anul 2016, s-a demolat mai putin cu circa 20% decat in precedentele 12 luni", a precizat Adriana Lipoveanu.
Astfel, numarul certificatelor de urbanism a crescut, in 2016, cu circa 19% fata de nivelul din 2015 si cu 41% peste media anilor anteriori, numarul autorizatiilor de construire s-a majorat cu 6,5% fata de 2015 (si cu 19% fata de media anilor anteriori), in timp ce numarul autorizatiilor de desfiintare a inregistrat o crestere de 5,2% fata de anul trecut si cu 18,4% fata de media anilor anteriori.
Potrivit datelor arhitectului-sef din Oradea, numarul autorizatiilor pentru cladiri eliberate de primarie in 2016 a crescut cu 11% fata de nivelul din 2015, iar cele pentru retele s-au majorat cu 23,6%.
 
CMUAT a analizat 116 documentatii de urbanism
In ceea ce priveste activitatea Comisiei Municipale de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CMUAT) anul trecut au fost analizate 116 documentatii de urbanism, din care 90 de PUZ-uri si 26 de PUD-uri, iar ca documentatii promovate si aprobate de catre Consiliul Local (CL), in 2016 au fost inaintate spre discutie si aprobate de catre CL un numar total de 29 documentatii de urbanism (21 PUZ-uri si 8 PUD-uri).
Arhitectul sef a enumerat si cateva dintre documentatiile care au vizat proiecte foarte importante ale Primariei Oradea, analizate si avizate in cadrul sedintelor CMUAT, precum: sala de sport polivalenta cu peste 5.000 de locuri, restaurarea casei Darvas-La Roche, reabilitarea si refunctionalizarea Cladirii Manejului din Ansamblul Cazarma Husarilor, construirea podului rutier peste Crisul Repede intre strazile Plevnei si Szigligeti Ede si a drumului de legatura dintre strada Suisului si Calea Bihorului, precum si drumurile colectoare Calea Sintandrei - Calea Aradului etc.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
MAKITA
strabag nivel 1
Acvatot 2019
Ubitech
CDS
concelex
FRONTALE
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project
noark
rigips
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander