Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - PMB: Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru regenerarea coridorului raului Dambovita
PMB: Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru regenerarea coridorului raului Dambovita
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2023 10:05
Primaria Capitalei vrea sa colaboreze cu Ministerul Dezvoltarii si cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Bucuresti in vederea realizarii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru regenerarea coridorului raului Dambovita.
Un proiect de hotarare in acest sens urmeaza sa fie dezbatut in sedinta de luni a Consiliului General al Capitalei.
Colaborarea vizeaza elaborarea si implementarea PUZ "Regenerarea la nivel metropolitan a coridorului raului Dambovita - Plan Dambovita 2050".
Se doreste transformarea coridorul raului intr-un "element unificator" al zonelor traversate si un generator de activitati de interes public.
Alte obiective sunt reorganizarea circulatiilor, extinderea spatiilor plantate, revitalizarea spatiilor publice si a zonelor construite adiacente, crearea de zone cu nivel scazut de emisii si conditii pentru solutii bazate pe natura, asigurarea conditiilor de functionare in siguranta a lucrarilor hidrotehnice.
Pentru a asigura coerenta si eficienta procesului de planificare, pana la aprobarea PUZ, zona propusa spre reglementare va fi considerata zona strategica de coordonare.
Totodata, pana la finalizarea si aprobarea PUZ, initierea oricarei documentatii de urbanism si de planificare a investitiilor publice, indiferent de administratorul terenului, va fi avizata de catre arhitectul-sef al Municipiului Bucuresti. Avizul va fi fundamentat din punct de vedere tehnic de catre Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului.
In referatul de aprobare, este evidentiata importanta infrastructurii verzi si albastre, pentru a reduce efectele poluarii si ale supraincalzirii determinate de insulele de caldura, pentru a creste siguranta in caz de inundatii si a reactiva zonele urbane din vecinatatea raurilor.
"Masuri implementate in multe orase europene (Aarhus, Milano, Breda, Ljubljana, Oslo, Viena) au scos in evidenta beneficiile pe care le au raurile asupra oraselor si faptul ca acestea cresc rezilienta zonelor urbane in ceea ce priveste adaptabilitatea la schimbarile climatice", se explica in document.
In mai 2022 a fost constituit un grup tehnic pentru a sustine acest proiect, iar din el fac parte reprezentanti ai Institutiei Prefectului Municipiul Bucuresti, ai Institutiei Prefectului Judetul Ilfov, ai PMB, ai Primariilor Sectoarelor 6, 5, 4, 3 si 1 si din Chiajna, Popesti Leordeni si Glina, ai Administratiei Nationale Apele Romane, ai Apa Nova, ai Metrorex si ai Ordinului Arhitectilor din Romania, ai Asociatiei Ivan Patzaichin Mila 23 si ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Bucuresti (ADIZMB).
Primaria Capitalei a solicitat Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei sprijin financiar si tehnic in vederea elaborarii Planului Urbanistic Zonal.
"Pentru a asigura coerenta si sinergia interventiilor pluridisciplinare necesare, va rugam sa acordati sprijin financiar si tehnic acestui demers de planificare vizand regenerarea la nivel metropolitan a coridorului raului Dambovita prin includerea lui in programul pentru asigurarea fondului necesar actualizarii/elaborarii reglementarilor tehnice si fondului de documentatii de amenajare a teritoriului si urbanism de interes national", se arata in mesajul transmis ministerului de catre membrii grupului tehnic.
In noiembrie 2022, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, anunta ca a demarat un amplu proces pentru amenajarea si valorificarea raului Dambovita in beneficiul orasului si al locuitorilor.
"Un prim pas in acest sens este realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru regenerarea coridorului raului Dambovita, document care va avea rolul de a reglementa si planifica investitiile si costurile aferente amenajarii raului si zonelor adiacente. Lacul Morii, Institutele de Biologie, Universitatea Politehnica Bucuresti, Gradina Botanica, Opera Nationala, Parcul Izvor, Parcul Natural Vacaresti, Biblioteca Nationala sunt cateva dintre obiectivele pe care ne propunem sa le includem in PUZ, pentru a putea ulterior sa le valorificam ca atractii si puncte cheie in proiect", scria edilul general, pe Facebook. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
VideoConfAC-iulhiltiALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
MAKITA
BALTIC
leviatan
theda mar
grundfos
noark
CDS
rigips
viarom
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
leviatan
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu