Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Spatii Sigure este primul proiect promovat in cadrul arhINITIATIVE, in anul 2021
Spatii Sigure este primul proiect promovat in cadrul arhINITIATIVE, in anul 2021
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 25 Ian 2021 06:40
Primul proiect promovat in acest an in cadrul arhINITIATIVE, este volumul "Spatii Sigure 2(m)-020", lansat recent de echipa Safe Interior Design. arhINITIATIVE este apelul de proiecte si solutii propuse de arhitecti pentru depasirea momentului pandemiei de Covid-19 si sprijinul necesar in perioada urmatoare, la toate nivelurile si pe toate palierele societatii, initiativa fiind lansata la jumatatea anului 2020 de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).
"Spatii Sigure 2(m)-2020" este un proiect multidisciplinar, in care au fost studiate si dezvoltate metode de imbunatatire prin design a sigurantei sanatatii utilizatorilor cladirilor de birouri si de invatamant, pe durata epidemiilor virale, precum Covid-19 si gripa. Acest proiect a fost lansat din necesitatea intelegerii in detaliu a vulnerabilitatilor cladirilor in fata epidemiilor virale si a modului in care acestea pot fi contracarate.
Volumul analizeaza pe larg felul in care diferite tari au abordat pandemia si informatiile de baza medicale referitoare la Covid-19 si prezinta strategii salutogene pentru (re)amenajarea si adaptarea birourilor si a scolilor la noua situatie sociala si sanitara.
"Proiectul a aparut in primul rand din nevoia de a intelege si gasi solutii pentru a-i proteja pe cei apropiati: cum ne protejam copiii, familia, colegii de birou. Astfel, am inceput sa discutam, sa ne punem probleme, sa ne documentam. Eu sunt un arhitect cu o experienta de peste 25 de ani dintr-o familie de ingineri, sotul meu, tot arhitect, vine dintr-o familie de medici si biologi, prietenii nostri sunt profesionisti care fiecare exceleaza in domeniul lui. Stiam ca proiectul va avea nevoie si de medici si biologi, noi ca arhitecti neavand suficiente date sa intelegem toate mecanismele acestei epidemii. Am lansat ideea sa cercetam impreuna solutiile pentru a crea spatii sigure, usor de folosit, care sa previna sau sa limiteze epidemiile virale. Am asamblat initial o echipa un pic mai mare, pe parcurs unii au fost coplesiti de prea multele obligatii impuse de epidemie si s-au retras. Membrii echipei au fost motivati de propria pasiune de a rezolva probleme complicate, cred ca asta ne-a unit si ne-a facut sa lucram eficient, fara a fi nevoie de stimulari financiare", a declarat dr. arh. Raluca Buzdugan (foto), initiatoarea si coordonatoarea proiectului.
Titlul "Spatii sigure" a fost ales inca de la inceput si reprezinta, de fapt, scopul proiectului. Completarea de 2(m)-020 a venit din ideea arh. Yvonne Toader, coautoare si creatorare a copertii. "In 2020 am invatat ca spatiile sunt sigure cand pastram intre noi distanta de 2m, de aici 2(m)-020", explica arhitecta.
Solutiile propuse de proiect acopera un spectru larg, de la solutii tehnice de tipul folosirii luminii germicide, la strategii salutogene de reducere a stresului. Recomandarile si propunerile volumului sunt aplicabile atat constructiilor existente, cat si celor viitoare.
"Pe partea de birouri si scoli sunt necesare mai ales reconfigurari ale cladirilor existente, fondul construit este deja destul de mare, nu ar fi sustenabil sa fie abandonat. Volumul se adreseaza in special arhitectilor, dar contine informatii relevante pentru toti cei interesati de felul in care cladirile ne pot mentine sau pune in pericol sanatatea", a mai precizat arh. Raluca Buzdugan.
Pentru a accesa volumul "Spatii Sigure 2(m)-020", click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
EDIT-Structural
quadratum
leviatan
Acvatot 2019
Ubitech
theda mar
siniat
ness project
rigips
viarom
ERBASU CONSTRUCT
concelex
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander