Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - FPSC: Arieratele – principala problema a firmelor de constructii
FPSC: Arieratele – principala problema a firmelor de constructii
Expozitii & Conferinte Publicat de Cosmin Dincu 06 Dec 2011 18:13
Marti, 6 decembrie 2011, sala Beijing a hotelului World Trade Center/Pullman, din Capitala, a gazduit conferinta cu tema „Probleme de interes major pentru constructori in 2012”, organizata de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), organizatie ce reuneste Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) si Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). La eveniment, Cristian Erbasu – presedinte, Valentin Petrescu  - prim-vicepresedinte si Adriana Iftime – secretar general, din partea FPSC, au analizat diverse teme de interes pentru firmele din ramura de constructii, aratand ca – desi estimarile actuale sunt caracterizate de incertitudine – exista, totusi, posibilitati de redresare a acestui sector de activitate la nivelul lui 2012. „Valoarea arieratelor datorate de stat companiilor din toate domeniile, inregistrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pana in luna iunie a.c., depaseste un miliard de lei. In ceea ce priveste domeniul constructiilor, este posibil ca valoarea acestor datorii sa fie chiar de trei ori mai mare, deoarece multe achizitii de bunuri si servicii nu au fost deocamdata facturate. Datele obtinute de FPSC de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – MDRT arata ca arieratele cumulate de aceasta institutie insumeaza 800 milioane de lei (peste 200 de milioane de euro), din care ponderea atribuita firmelor de constructii este de 80%”, a declarat presedintele FPSC. Subliniind modificarile recente ale cadrului legislativ legat de achizitiile publice, Adriana Iftime a aratat ca schimbarile respective nu-i favorizeaza pe antreprenori. „Initial, prin intensificarea procedurilor de control din partea forului abilitat (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice - ANRMAP), s-a dorit obtinerea unor rezultate mai bune, insa, dimpotriva, s-a ajuns la un blocaj, ceea ce a redus foarte mult numarul de licitatii. Incepand din luna septembrie a acestui an, ANRMAP este obligata prin lege sa verifice toata documentatia de licitatie. Problema este ca institutia guvernamentala are nevoie de circa 50 de specialisti in acest domeniu, pe care inca nu i-a angajat. Astfel, de la o medie de 40-50 de licitatii pe zi, cate se atribuiau in luna septembrie, s-a ajuns la o medie de cel mult doua licitatii pe zi. Din 1.150 de licitatii, ANRMAP a avizat favorabil numai 49 de lucrari, adica circa 4% din total si ar fi normal ca autoritatile contractante care dovedesc un comportament neserios sa suporte penalizari. In plus, ANRMAP trebuie dea publicitatii programul pe care l-a stabilit pentru anul 2012. O alta propunere – de aceasta data pe termen lung – se refera la certificarea profesionala a firmelor din bransa de constructii, iar in acest sens am elaborat un proiect de hotarare de guvern, depus deja la ministerul de resort, care ar trebui sa fie aprobat cu prioritate”, a subliniat Adriana Iftime.
Singura parghie pentru dezvoltare o constituie investitiile
In continuare, Cristian Erbasu a comentat – din punctul de vedere al specialistului in constructii – cele mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS), potrivit carora Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea (ca serie bruta) a fost de 154,933 miliarde lei, in crestere in termeni reali cu 4,4% fata de perioada corespunzatoare din 2010, respectiv cu 1,8% fata de trimestrul anterior. INS a mai anuntat ca volumul de activitate din ramura de constructii, in perioada iulie-septembrie 2011, a sporit cu 6,9% fata de trimestrul anterior, iar in primele noua luni majorarea a fost de 1,8%. „Cresterea volumului lucrarilor de constructii din partea a doua a acestui an a reflectat mai degraba o tendinta, deoarece atat investitiile private, cat si cele publice – ce reprezinta singura parghie pentru dezvoltarea domeniului – s-au derulat la un nivel insuficient. Multe companii din bransa de constructii sunt decapitalizate si se confrunta, suplimentar, cu faptul ca investitorii strategici nu doresc sa inceapa proiecte de amploare, ca urmare a neincrederii in stabilitatea intregii Uniuni Europene, nu numai a Romaniei. In ultimul an, cheltuielile antreprenorilor cu personalul angajat au sporit cu peste 6%, iar productivitatea s-a diminuat, de vreme ce remuneratiile medii din acest sector s-au diminuat cu 20%. Bugetul atribuit de guvern pentru investitii in 2012 s-a majorat cu numai 5%, pana la 37,8 miliarde lei, fiind mult sub marja necesara unei eventuale relansari a economiei. Cu toate acestea, ramanem optimisti si ne asteptam ca anul viitor sectorul constructiilor sa se incadreze pe un trend ascendent, cuprins intre 10% si 20% fata de 2011. Prognoza este fundamentata pe baza proiectelor din fonduri europene pentru care anul acesta s-au derulat licitatii, s-au depus contestatii si s-au intocmit documentatii. In 2012 toate acestea vor fi in plina derulare, insa nimeni nu stie daca, dupa finalul procesului electoral, investitiile vor continua intr-un ritm alert. Practic, firmele de constructii ar avea nevoie de un buget de investitii mai mare cu 30% pentru o relansare reala a activitatii, iar majorarea respectiva nu ar trebui sa fie raportata la 2010 care a fost un an critic”, a mentionat presedintele FPSC.
Diminuare cumulata de 65% a pietei de tamplarie
Referindu-se la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de tamplarie termoizolanta, Valentin Petrescu, prim-vicepresedinte al FPSC si presedinte al PPTT a aratat ca, dupa o restrangere de 65% a cifrei de afaceri a firmelor din bransa in perioada anilor 2008-2011, o solutie pentru producatori ar putea consta in aprobarea programului national “Fereastra Termoizolanta”, care ar genera incasari efective de 500 de milioane de euro si va reaseza bransa pe un trend ascendent si sustenabil. „In ultimii patru ani, numarul de firme active implicate in bransa de ferestre s-a diminuat cu 45% si consideram ca aceeasi scadere s-a constata si in ceea ce priveste numarul de angajati. Evaluata initial la circa un miliard de euro, piata de tamplarie termoizolanta s-a contractat cu un nivel cumulat de 65%, iar la finele lunii octombrie a.c. a fost estimata la circa 400 de milioane de euro. Intrucat lunile noiembrie si decembrie ale fiecarui an reprezinta o perioada de regres pentru fabricantii de tamplarie, PPTT prognozeaza ca veniturile firmelor din intreaga bransa nu vor depasi 350 milioane de euro in acest an. Programul propus de organizatia noastra va readuce pe linia de plutire acest segment, care a fost cel mai grav afectat de efectele recesiunii. Proiectul Fereastra Termoizolanta se afla in atentia oficialilor MDRT inca din anul 2009, toti factorii de decizie sustin ca este un program bun, dar nimeni nu ia atitudine. Poate ca in 2012 va fi aprobat, in conditiile in care va fi un an electoral”, a precizat Valentin Petrescu. In opinia presedintelui PPTT, programul „Fereastra Termoizolanta” se adreseaza cu precadere firmelor de talie mijlocie, care au fost cel mai expuse la factorii combinati ai crizei economice, desi nu se exclude participarea oricarei categorii de producatori – toti acestia urmand, insa, sa detina atestatul profesional acordat de organizatia patronala. Acest program poate deveni o componenta a celui guvernamental, de reabilitare termica a cladirilor multietajate sau va fi implementat separat. In principiu, in prima etapa, proprietarul locuintei inlocuieste ferestrele existente cu tamplarie termoizolanta, platind, pe baza documentelor legale, valoarea negociata cu furnizorul, dar nu mai mult de 475 lei/mp, inclusiv TVA. Furnizorul (producatorul) garanteaza prin contract si certificat de calitate sau de conformitate ca tamplaria are un coeficient optim de transfer termic (Uw = 1,3 W/mpK), conform ordinului MDRT nr. 2513 din 22 noiembrie 2010 (publicat in Monitorul Oficial nr. 820/8 decembrie 2010). Dupa depunerea documentelor justificative, proprietarul va primi in anul urmator celui in care s-a efectuat achizitia/montajul, prin Directiile Generale ale Finantelor Publice, o cota de 50% din valoarea tamplariei cumparate si instalate, dar nu mai mult de 237 lei pe metru patrat de tamplarie. Pentru informatii suplimentare, www.fpsc.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
concelex
EDIT-Structural
noark
CDS
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum
rigips
theda mar
leviatan
Ubitech
strabag nivel 1
ness project
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander