Agenda Constructiilor
Miercuri, 29 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANALIZA: Anul 2022 este de referinta pentru digitalizarea sectorului de constructii
ANALIZA: Anul 2022 este de referinta pentru digitalizarea sectorului de constructii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 31 Oct 2022 06:20
Potrivit unui studiu publicat recent de PwC, constructiile sunt una dintre cele mai putin digitalizate industrii, insa potentialul acestui sector de activitate este imens, nu numai in Romania, ci in intreaga lume. In perioada pandemiei, a devenit tot mai evidenta necesitatea de adoptare a tehnologiilor digitale, inclusiv in constructii, iar in contextul actual, in care pretul materialelor a crescut foarte mult si forta de munca tot mai dificil de gasit, digitalizarea poate contribui la optimizarea unor procese de lucru, poate eficientiza activitatea si poate genera economii substantiale de timp si de bani, deosebit de importante in aceasta perioada. Chiar daca majoritatea companiilor din domeniul constructiilor sunt, inca, slab digitalizate, numarul "early adopters" din sector a crescut considerabil in ultima perioada, in special in domeniile de arhitectura, proiectare, dar si in gestionarea resurselor si activitatilor pe santiere. Piata de aplicatii specifice este mult mai ofertanta fata de cum era in urma cu numai 3 ani, iar autoritatile par mult mai determinate in a finanta si sprijini procesele de digitalizare, inclusiv in sectorul de constructii, prin reglementarea implementarii modului de lucru colaborativ (BIM), chiar daca sub imperativul unor directive europene a caror adaptare in legislatia interna nu mai poate fi amanata.
Poate un moment "istoric" pentru implementarea BIM pe piata constructiilor din Romania, si un semnal foarte bun pentru piata, este aprobarea, la nivel guvernamental, a Foii de parcurs privind implementarea metodologiei BIM la nivel national, in proiectele de investitii finantate din fonduri publice din sectorul constructiilor, conform Planului National de Redresare si Rezilienta, Componenta 5 - Valul Renovarii, Reforma 1. Realizarea unui cadru normativ simplificat si actualizat care sa sprijine implementarea investitiilor in tranzitia catre cladiri verzi si reziliente - Jalonul 91.2. Foaia de parcurs ofera o perspectiva pe termen scurt si mediu bazata pe initiative strategice pentru a sprijini atat sectorul public, cat si pe cel privat, obiectivul sau fiind de a maximiza investitiile si de a creste productivitatea in sectorul constructiilor, cu introducerea progresiva a obligativitatii utilizarii BIM si implementarea acestei metodologii pe parcursul intregului ciclu de viata al unei constructii. Actiunile de implementare din Foaia de parcurs sunt structurate in 4 etape, cu implementare pana in 2028.
O analiza pe larg asupra stadiului digitalizarii in arhitectura, proiectare si constructii, precum si asupra pietei de software specializat poate fi lecturata in editia Octombrie 2022 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a citi gratuit publicatia, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMman and machineTERAPLASThilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
rigips
viarom
strabag nivel 1
theda mar
Ubitech
CDS
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
CELCO 2020
FRONTALE
BMI_Icopal
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023