Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BT: Valoarea adaugata bruta in IT&C a crescut anual cu 10%, in ultimul deceniu
BT: Valoarea adaugata bruta in IT&C a crescut anual cu 10%, in ultimul deceniu
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 30 Dec 2019 10:44
In Romania, domeniul IT&C s-a pozitionat in ciclul post-criza pe loc fruntas in randul sectoarelor din economie, ponderea acestuia in valoarea adaugata bruta totala situandu-se la aproximativ 6% in prezent, peste nivelurile inregistrate in Germania (4,6%) si tarile Grupului Visegrad (4,3% in Polonia, 4,7% in Slovacia, 5% in Ungaria si 5,5% in Cehia), arata dr. Andrei Radulescu, director de analiza macroeconomica la Banca Transilvania (BT).
In perioada 2011-2018, valoarea adaugata bruta in IT&C a crescut cu un ritm mediu anual de aproximativ 10% in Romania, dinamica superioara celor inregistrate in Slovacia (3%), Germania (4,7%), Cehia (5,1%), Ungaria (5,3%), Bulgaria (5,9%) si Polonia (8,3%). Cu toate acestea, Romania continua sa se pozitioneze pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste indicele economiei digitale, conform datelor publicate de Comisia Europeana. Aceasta discrepanta dintre evolutia favorabila a sectorului IT&C din Romania (cel putin comparativ cu tarile din Uniunea Europeana) si nivelul redus al indicelui economiei digitale reprezinta o provocare pe care economia interna va trebui sa o adreseze in ciclul economic urmator.
"Principala cauza a acestui decalaj este reprezentata de faptul ca cea mai mare parte a valorii adaugate brute din IT&C este exportata si nu incorporata in economia interna. In acest context, subliniem faptul ca pentru continuitatea proceselor de crestere economica, dezvoltare si convergenta europeana Romania (atat sectorul public, cat si sectorul privat) va trebui sa incorporeze din ce in ce mai mult roadele Revolutiei Digitale. Pierderea trenului digitalizarii intr-un context in care Romania dispune de un sector IT&C competitiv in plan global va avea impact nefavorabil pentru dinamica productivitatii si potentialului de crestere economica pe termen mediu", precizeaza Andrei Radulescu.
Digitalizarea (Revolutia 4.0) a dominat ciclul economic post-criza, avand impact semnificativ atat asupra economiei reale, cat si in sfera economiei financiare. Similar cu revolutiile industriale anterioare digitalizarea genereaza socuri de productivitate si o alocare mai optima a resurselor. Incorporarea digitalizarii transforma fluxurile de productie, precum si atitudinile de consum si investitii, contribuind la cresterea gradului de conectivitate, la propagarea imediata a informatiilor, cu implicatii inclusiv la nivel de decizii de politica economica. Totodata, digitalizarea are impact semnificativ pentru procesele de crestere economica, dezvoltare si convergenta intre tari. Nu in ultimul rand, incorporarea mai puternica a Revolutiei Digitale contribuie la reducerea costurilor de finantare.
Andrei Radulescu mai arata, in analiza sa, ca indicele bursier al companiilor din sfera digitala a contribuit la cresterea semnificativa a bursei din 2013 pana in prezent. De asemenea, specialistul mai evidentiaza diferentele importante intre tarile lumii in ceea ce priveste procesele de digitalizare, cele mai avansate fiind cele din Asia si America de Nord, in timp ce tarile europene sunt mai putin avansate in materie de digitalizare.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADALLBIMTeraSteelCOVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere