Agenda Constructiilor
Luni, 09 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - certSIGN: Inovarea este motorul principal de dezvoltare a companiei
certSIGN: Inovarea este motorul principal de dezvoltare a companiei
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 29 Nov 2024 06:20
Inca de la infiintarea sa in urma cu aproape doua decenii, compania certSIGN a avut ca obiectiv central sustinerea companiilor si organizatiilor in efortul acestora de simplificare si eficientizare a proceselor, in conditiile unei depline sigurante. Actualmente, firma se afla pe pozitia de principal producator si dezvoltator de solutii criptografice si servicii de incredere din Romania, in conformitate cu cerintele Regulamentului eIDAS. Solutiile promovate sunt dezvoltate integral de expertii locali si perfect adaptate la necesitatile specifice mediului de afaceri din tara noastra, asigurand facilitarea relatiilor cu institutiile publice si avand o contributie esentiala la transformarea digitala. De asemenea, certSIGN desfasoara proiecte in domeniul identitatii digitale, al serviciilor de incredere, al arhivarii cu valoare legala si al securitatii cibernetice in peste 20 de tari din intreaga lume. Aurel Meirosu, Manager Dezvoltare Afaceri in cadrul certSIGN, se refera in continuare problematica de actualitate si la perspectivele de dezvoltare.
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata locala de software pentru constructii? Cum influenteaza noile mega-trenduri de digitalizare activitatea companiilor si cum sunt primite noile tehnologii de piata din Romania?
- Nivelul de digitalizare in industria constructiilor imparte jucatorii in trei categorii destul de clar definite. Prima reprezinta un procent foarte mic de companii, care utilizeaza tehnologia la absolut toate nivelurile (administrativ, HR, proiectare, executie, urmarire etc.), iar la acestia gasim tehnologii "state of the art" atat software, cat si echipamente specifice activitatilor enumerate anterior. 
Cea de-a doua o reprezinta companiile care abordeaza adoptia tehnologiilor noi in functie de felul cum "se descurca" cei din prima categorie sau incep sa evalueze oportunitatea din punctul lor de vedere si nu al trendurilor din piata. De multe ori, se intampla ca aceste evaluari sa creeze perceptia gresita conform careia investitia in solutii software si alte tehnologii digitale este costisitoare, desi pe termen lung aceasta aduce economii. Costurile initiale de implementare si de instruire a personalului, daca este cazul, sunt foarte mici in raport cu costul aceluiasi proces pe care il derulezi in mod traditional. Nu mai discutam despre faptul ca ai informatia in format electronic disponibila 24/7, vezi absolut toate modificarile realizate in timp real si reduci riscurile de eroare umana, de interpretare sau de a lua o decizie cand deja este prea tarziu.
Una dintre tendintele generale ale pietei privind utilizarea solutiilor software o reprezinta adoptarea modelelor SaaS (Software As A Service), in detrimentul abordarii on premise, care presupune instalarea solutiei in infrastructura clientului. Aceasta tendinta este sustinuta din doua directii. Este vorba in primul rand despre oferta solutiilor software este multa mai mare si mai variata datorita faptului ca un model SaaS este mult mai avantajos din punct de vedere al costurilor, iar acest aspect duce catre o plaja de clienti mult mai mare. Spre exemplu, un IMM nu are nevoie de o infrastructura interna dedicata pentru a instala, utiliza si mentine un produs software "in house", dar poate achizitiona abonamente/ licente pentru cativa angajati si obtine acelasi beneficiu cu costuri si eforturi de pana la 10 ori mai mici. Altfel nu ar fi avut nicio sansa sa se digitalizeze.
In al doilea rand, solutiile SaaS permit accesul la noi functionalitati, upgrade-uri si implementarea unor masuri de securitate in mod natural, datorita faptului ca producatorul software-ului are un proces continuu si transparent pentru utilizator de a asigura aceste aspecte. Mai mult, o mare parte dintre furnizorii de solutii SaaS detin echipe dedicate in masura sa asigure furnizarea serviciilor in cele mai bune conditii de securitate si chiar de conformitate cu cerinte legale, cum ar fi Regulamentul GDPR, DORA etc.
In categoria mega-trendurilor putem incadra, fara discutie, tot ceea ce inseamna automatizarea prin utilizarea RPA sau AI - tehnologii care sunt deja prezente in portofoliul multor furnizori ca add-on al platformelor din portofoliu sau solutii dedicate care pot fi folosite in vederea obtinerii unui grad si mai mare de optimizare a proceselor companiei. 

- Care este volumul vanzarilor anuale de licente / sisteme software ale companiei si cu cat estimati ca va creste acest indicator in 2024 si in perspectiva?
- Baza de clienti a certSIGN este reprezentanta 70% din clienti privati - companii si persoane fizice - catre care certSIGN furnizeaza licente/ aplicatii software din toate domeniile in care activeaza. Cea mai mare pondere din volumul de vanzari revine serviciilor de incredere, urmate de servicii de arhivare electronica, solutii de securitate cibernetica si servicii identitate digitala (personalizare de carduri cu chip).
Din perspectiva indicatorilor, din cifra de afaceri de 20 milioane de euro a certSIGN inregistrata in 2023, volumul vanzarilor anuale de licente/ sisteme software a avut o valoare aproximativa de 12 milioane euro. Pentru 2024 estimam o usoara crestere a volumului de vanzari de produse si solutii software proprii.

- Care sunt cele mai importante companii din domeniul constructiilor, ce utilizeaza solutiile pe care le comercializati si pentru ce versiuni au optat?
- Anul acesta am semnat un parteneriat tehnologic cu Leviatan Group, prin care paperless flowSIGN - solutia de semnatura electronica la distanta a certSIGN - a fost integrata in procesul de proiectare al companiei Leviatan Design.  Astfel, documentele si documentatia tehnica sunt semnate si transmise in format electronic autoritatilor si institutiilor competente cu emiterea de avize, acorduri, aprobari si autorizatii, iar certificatele pentru semnatura electronica sunt emise in baza Regulamentului eIDAS, conform specificatiilor OUG nr. 140/2020. Ca raspuns, institutia respectiva elibereaza documentul tot in format electronic semnat cu semnatura electronica calificata. Ne dorim ca acest proiect sa schimbe modul de lucru, cel putin in faza de proiectare, prin utilizarea semnaturii electronice calificate pe scara mai larga, mai ales avand in vedere beneficiile pe care aceasta le aduce: conformitatea legala, siguranta documentatiei tehnice astfel semnate si eficienta proceselor. Proiectul realizat cu partenerii de la Leviatan este o dovada clara a faptului ca transformarea digitala este un proces continuu, care va aduce mai multe exemple din categoria proceselor electronice mult mai rapide, sigure si cu valoare legala. Ceea ce initial a fost o oportunitate de business pentru ambele companii s-a transformat, ulterior, intr-o buna practica la nivel national, cu o componenta de inovatie pe care nu am regasit-o ca mod lucru in domeniul constructiilor in nicio alta tara europeana.
General vorbind, pentru zona de constructii, certSIGN furnizeaza solutii de semnatura electronica calificata pe token sau la distanta, dar si solutii de arhivare electronica care pot fi integrate cu semnatura electronica, contribuind semnificativ la eficientizarea proceselor si la reducerea costurilor. De asemenea, putem furniza servicii de securitate cibernetica.  

- Ce investitii/ obiective aveti in vedere in urmatoarea perioada?
- certSIGN este o companie axata pe furnizarea de solutii proprii, astfel incat cercetarea si inovarea au stat la baza cresterii noastre si reprezinta motorul de dezvoltare. In fiecare an, directionam o parte importanta din venituri catre proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de produse noi sau pentru imbunatatirea celor actuale, care sa ne permita sa fim un jucator relevant nu doar la nivel local, ci si international. De altfel, dezvoltarea de proiecte internationale reprezinta unul dintre obiectivele noastre, valabil pentru toate liniile noastre de business. In acest sens, avem in vedere sa continuam extinderea pe pietele unde furnizam deja solutii (implementam proiecte de servicii de incredere, securitate cibernetica si identitate digitala in 21 de tari europene), sa accesam noi piete regionale si europene atat direct, cat si prin intermediul unor parteneriate strategice cu jucatori activi pe pietele respective. In ceea ce priveste activitatea noastra la nivel local, continuam dezvoltarea parteneriatelor care sa permita integrarea solutiilor certSIGN in sistemele actuale ale organizatiilor publice si private. La nivel de cultura organizationala, ne propunem sa investim in dezvoltarea echipelor atat din punct de vedere al competentelor tehnice, cat si din perspectiva dezvoltarii de cariera, a aptitudinilor de management/ motivare/ managementul schimbarii/ lucrul in echipa.

- Care sunt cele mai noi solutii si servicii lansate pe piata, pentru companii? Aveti in plan noi lansari in 2024-2025?
- Cel mai nou serviciu lansat in piata pentru companii este cel de arhivare electronica in conformitate cu Legea nr. 135/2007 a facturilor electronice. Astfel, companiile care emit si receptioneaza facturi prin intermediul sistemului eFactura pot transmite documentele, cu un simplu click, direct in centrul nostru de date acreditat conform Legii nr. 135/2007. In concluzie, documentele odata arhivate sunt stocate pe intreaga perioada de pastrare a acestora, clientul poate sa le acceseze 24/7, iar noi suntem responsabili de pastrarea acestora, in conditiile legii. Nu mai este nevoie de nicio alta copie a documentului salvata local sau pe diferite alte dispozitive.

- Cu ce dificultati va confruntati in activitatea curenta? Ati observat o scadere a initiativelor si proiectelor de digitalizare a companiilor, in contextul inflationist actual? 
- Activam intr-un domeniu unde noutatile legislative atat nationale, cat si europene apar frecvent, astfel incat trebuie ca solutiile noastre sa fie actualizate constant pentru a fi in conformitate cu cele mai recente reglementari. O alta provocare este cea legata de retentia angajatilor. Loialitatea personalului este, de altfel, o preocupare constanta, avand in vedere industria specializata in care activam si cunostintele tehnice avansate necesare pentru indeplinirea rolurilor din cadrul certSIGN. In ceea ce priveste digitalizarea, fara a ne referi la o anumita industrie, in ultimii ani, pentru multe companii locale si corporatii, tehnologia a fost o parte integranta a procesului de dezvoltare si ne bucuram ca exista o deschidere in aceasta directie si din partea institutiilor publice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
VEGO
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
concelex
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
AED
quadratum
Ubitech
DRS
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
SIGM
CDS
noark
Acvatot 2019
rigips
EDIT-Structural
konsent
BogArt
SSAB
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<