Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - EFE: Investitiile private in inteligenta artificiala au scazut cu 26,7% in 2022
EFE: Investitiile private in inteligenta artificiala au scazut cu 26,7% in 2022
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 21 Apr 2023 11:58
Investitiile private mondiale in inteligenta artificiala (IA) au scazut in 2022 comparativ cu 2021 cu 26,7%, pentru prima data intr-un deceniu, intr-un context in care creste preocuparea legiuitorilor si in care se inmultesc publicatiile despre aceasta tehnologie, relateaza agentia EFE.
Conform ultimului raport al indicelui privind IA 2023, al Universitatii Standford (SUA), investitiile au scazut pana la 91,9 miliarde de dolari.
 
Mai multe legi relationate cu IA
Desi investitiile private s-au redus, interesul guvernelor creste. Dupa o analiza a procedurilor legislative din 127 de tari, acest raport semnaleaza ca numarul proiectelor de lege legate de IA a crescut de la unul in 2016 la 37 in 2022.
Toate acestea in anul suspendarii sistemului ChatGPT, al companiei americane OpenAI, care a facut ca IA sa inregistreze un autentic boom, in timp ce au aparut semnale de alarma privind aceasta tehnologie.
Un grup de oameni de stiinta au avertizat, intr-un articol in revista Science, asupra riscurilor IA si a posibilelor consecinte catastrofale ale sale, totul dupa ce 5.500 de experti din toata lumea au publicat o scrisoare deschisa in care militeaza pentru suspendarea pentru un timp a experimentelor cu IA mai puternica si mai avansata, cea denumita "generativa".
Agentia Spaniola pentru Protectia Datelor a demarat investigatii preliminare privind OpenAI pentru o posibila incalcare a reglementarilor spaniole si europene.
Italia a mers si mai departe si a blocat ChatGPT, considerand ca nu a respectat legea protectiei datelor consumatorilor.
Cu toate acestea, conform raportului, companiile care au integrat IA in ofertele lor comerciale au obtinut reduceri ale costurilor si cresteri de venituri.
 
Chinezii, cei mai entuziasti
In ceea ce priveste opinia publica referitoare la IA, aceasta variaza mult, in functie de tara, si chinezii sunt mult mai pozitivi in legatura cu beneficiile produselor si serviciilor de IA comparativ cu americanii.
SUA continua sa se afle in topul investitiilor private in IA, astfel incat mai mult de jumatate din suma de 91,9 miliarde de dolari destinata acestei zone la nivel mondial provine din aceasta tara, respectiv 47,4 miliarde dolari, conform raportului.
China este pe locul al doilea, cu investitii de 3,5 ori mai mici, de circa 13,4 miliarde de dolari, urmata de departe de Marea Britanie, cu 4,37 miliarde.
Domeniul care a atras cele mai multe investitii a fost cel al medicinei si sanatatii, cu 6,1 miliarde dolari, urmat de procesare si cloud de date, cu 5,9 miliarde, si fintech, cu 5,5 miliarde.
Boom-ul de chatbots sau roboti de conversatie a impulsionat marile tehnologii spre o noua competitie, cu SUA si China in frunte, pe o piata pe care se joaca milioane de utilizatori.
ChatGPT utilizeaza un tip de algoritm care lucreaza cu o baza de peste 300 de miliarde de cuvinte si 570 gigabiti de registre de date.
OpenAI este compania tehnologica responsabila de ChatGPT, in care Microsoft a investit in 2022 circa 1,070 miliarde de dolari, la care intentioneaza sa adauge alte 10,7 miliarde. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
rigips
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CDS
viarom
Acvatot 2019
quadratum
leviatan
concelex
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
ness project
EDIT-Structural
noark
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander