Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MAZARS: Doar 31% din liderii C-Suite din Romania simt ca datele lor sunt protejate
MAZARS: Doar 31% din liderii C-Suite din Romania simt ca datele lor sunt protejate
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 11 Nov 2022 12:33
Mazars, firma internationala de audit si consultanta fiscala si financiara, a publicat un studiu privind „Securitatea cibernetica: este plasa dumneavoastra de siguranta suficient de puternica?”. Conform unei cercetari desfasurate in randul a peste 1.000 de lideri C-suite din intreaga lume, in prezent, securitatea cibernetica reprezinta o preocupare majora a companiilor. Apararea cibernetica eficienta a devenit un exercitiu de echilibru delicat pentru multe organizatii; existenta unei plase de siguranta puternice, care sa amortizeze orice eventuala cadere, este deosebit de importanta.
Robert Kastenschmidt, Partener si Head of Consulting la Mazars, a mentionat: „Suntem inconjurati de pericole cibernetice. Nu este vorba de paranoia, ci de o realitate nefericita: in fiecare zi apar noi modalitati de hacking, noi scurgeri de date, noi situatii compromitatoare - si noi costuri, atat financiare, cat si comerciale. Nimeni nu scapa. In ansamblu, am devenit mai buni in ceea ce priveste prevenirea si detectarea atacurilor cibernetice si limitarea pagubelor produse de acestea, insa niciun sistem nu este infailibil. Progresul tehnologic care ne poate proteja pe noi, totodata, le ofera si infractorilor instrumente mai avansate, inclusiv inteligenta artificiala, ceea ce le permite acestora sa aiba un avantaj major in fata organizatiilor pe care le vizeaza.”
 
O abordare serioasa a cresterii riscurilor cibernetice
Cercetarile noastre arata ca liderii de afaceri considera ca numarul amenintarilor cibernetice este in crestere; mai mult de unul din trei se pregateste pentru un atac semnificativ undeva in organizatia sa in urmatoarele 12 luni.
Schimbarea este sesizata cel mai mult in Statele Unite si Europa, unde peste 60% dintre respondenti observa o crestere a amenintarilor cibernetice. Companiile mari, cu un venit anual de peste 1 miliard de dolari, par sa fie cele mai ingrijorate, insa infractorii nu discrimineaza, cautand vulnerabilitati in toate organizatiile, indiferent de dimensiunea acestora.
Atunci cand vorbim despre riscurile atacurilor cibernetice, nicio companie nu este suficient de in siguranta, indiferent de dimensiunea acesteia. Intr-adevar, putem spune ca intreprinderile mici sunt mai expuse riscurilor deoarece nu investesc la fel de mult ca organizatiile mari in oameni si in tehnologie. Nu este imposibil ca acestea sa se protejeze, insa este nevoie de mult efort.
 
Sa trecem la treaba: masurarea gradului de pregatire pentru securitatea cibernetica
In ciuda ingrijorarilor cu privire la riscurile cibernetice, majoritatea companiilor se declara increzatoare in capacitatea lor de a se proteja in cazul unui atac. Mai mult de doua treimi dintre liderii de afaceri (68%), au declarat ca datele organizatiei lor sunt "complet protejate". Participantii din Statele Unite sunt cei mai increzatori, 80% dintre acestia simtindu-se complet protejati.
Pentru liderii C-suite din intreaga lume, riscurile cibernetice se transpun, in mare masura, in teama de riscuri financiare. Peste jumatate (56%) dintre respondenti au plasat pierderile financiare in varful listei celor mai mari riscuri pentru organizatia lor in ceea ce priveste securitatea cibernetica si protectia datelor.
 
Incredere sau complacere?
Multe companii, in special din sectoarele cele mai expuse, cum ar fi servicii bancare si retail, au dobandit o intelegere cuprinzatoare atat a riscurilor, cat si a strategiilor de interventie si recuperare la nivelul intregii organizatii, necesare pentru a face fata in mod eficient amenintarilor cibernetice. Insa, uneori, exista un decalaj intre realitatea IT si increderea managerilor cu privire la gradul de protectie.
Sectorul de retail, de exemplu, este mereu supus riscurilor. Atunci cand gestionezi datele private ale clientilor, inclusiv carduri bancare, trebuie sa fii in siguranta. Iar operatorii din sfera de retail trateaza riscurile cibernetice cu seriozitate - si o fac de ani de zile. De aceea par increzatori.
 
Nu daca, ci cand: cinci piloni de aparare
O defensiva puternica impotriva atacurilor cibernetice depinde de abilitatea de identificare, prevenire si detectare a atacurilor. Reactia si redresarea dupa un atac trebuie sa fie planificate minutios si testate intensiv. In studiul nostru, am explorat acesti cinci piloni de aparare inteligenta impotriva amenintarilor cibernetice: identificare, prevenire, detectie, reactie si redresare.
 
Consolidarea plasei de siguranta cibernetice
Amenintarile cibernetice sunt o realitate - si nu vor face decat sa se inrautateasca. Aceasta este realitatea sumbra a perspectivei C-suite, asa cum o reflecta barometrul nostru anual. Liderii companiilor nu au decat sa accepte aceasta realitate si sa o gestioneze cat de bine pot. Multi sunt increzatori ca pot rezista in fata unor atacuri semnificative, dar de ce sa nu fii sigur? Cele sase concluzii cheie ale Mazars pentru a supravietui si prospera intr-o lume cibernetica infricosatoare sunt menite sa stimuleze actiunea, fiind relevante nu doar pentru liderii companiilor si echipele IT, ci si pentru toti angajatii.
 
Liderii C-suite din Romania, ingrijorati de protectia datelor lor
Asa cum era de asteptat, riscul privind atacurile cibernetice este in crestere. Un factor important al acestei cresteri este reprezentat de conflictele si amenintarile geopolitice, care pot determina atacuri, sponsorizare de catre state, asupra infrastructurilor si serviciilor esentiale.
Cresterea increderii companiilor in tehnologie, ca instrument decizional in afaceri, prin includerea inteligentei artificiale si prelucrarea unor volume mari de date, genereaza de asemenea investitii in protectia datelor si in sisteme de identificare si raspuns la atacurile cibernetice. In strategiile sustenabile de dezvoltare a companiilor, va exista intotdeauna o relatie intre investitiile de dezvoltare a afacerilor si masurile de protectie la atacurile cibernetice.
„Recent, cu ajutorul barometrului nostru anual C-suite, am aflat ca, in Romania, numai 31% lideri C-suite simt ca datele lor sunt „complet” protejate, fata de 68% la nivel global. Doua treimi considera ca este probabil sa aiba o incalcare a datelor anul viitor, fata de aproximativ o treime la nivel global. Pentru majoritatea companiilor, nu se pune problema daca vor suferi un atac cibernetic, ci cand se va intampla acest lucru. Un astfel de atac poate provoca daune uriase, nu doar reputationale, ci si comerciale si financiare. Companiile trebuie sa se asigure ca sunt cat mai robuste si rezistente posibil pentru a combate amenintarilor cibernetice.”, a mentionat Horatiu Nistor, Senior Manager, IT Audit & Advisory, Mazars Romania.
 
Puteti descarca studiul complet, aici.
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
leviatan
viarom
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
ness project
CDS
theda mar
FRONTALE
noark
CONCEPT STRUCTURE
concelex
rigips
Ubitech

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander