Agenda Constructiilor
Vineri, 25 Septembrie 2020
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BIM - o schimbare fundamentala in practica proiectarii
BIM - o schimbare fundamentala in practica proiectarii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 28 Feb 2018 07:05
BIM (Building Information Modeling) reprezinta un proces de proiectare colaborativa a unei cladiri, utilizand un sistem coerent de modele computerizate 3D, care inlocuiesc modul de lucru separat pe specialitati, utilizat pana in prezent. Rolul BIM este de a facilita monitorizarea performantelor unei cladiri, atat ca intreg, cat si pe componente. Prin generarea, partial automatizata, a modelelor cladirilor la nivel de detalii de executie, BIM redistribuie alocarea efortului, punand accent pe designul conceptual. Alte beneficii directe includ existenta unor metode mai usoare care garanteaza consecventa in planuri si rapoarte, automatizand verificarea interferentelor spatiale intre sisteme. BIM constituie o baza solida pentru interconectarea aplicatiilor de analiza/simulare/cost si imbogatirea vizualizarii si comunicarii la toate scarile si fazele unui proiect.
BIM reprezinta, in esenta, o planificare digitala a proiectelor de constructii, in care toate partile interesate au acces la aceeasi baza de date. Desi sistemul a fost folosit sub diverse nume in ultimele doua decenii, abia recent a fost recunoscut ca o tehnologie care revolutioneaza sectorul constructiilor, o industrie renumita pentru nivelul scazut al productivitatii, gradul mare de fragmentare si slaba colaborare intre furnizori si contractori. Pentru o intelegere cu acuratete a BIM, este importanta deosebirea de predecesorul acestuia, reprezentat de software-ul digital de proiectare asistata pe calculator - CAD. Inginerii si designerii au utilizat aplicatii CAD de la inceputul anilor '60 ai secolului trecut. Spre deosebire de CAD, continutul BIM poate fi manipulat in diverse moduri, pentru a genera imagini 3D instantanee. Cu ajutorul BIM, utilizatorii creeaza reprezentari digitale ale locurilor si obiectelor fizice si le pot impartasi pentru o colaborare mai buna. In acelasi timp, platforma ajuta utilizatorii sa partajeze informatii despre proiect pe intreaga durata de executie a acestuia, pentru o planificare mai eficienta si construirea unei infrastructuri fizice a proiectului. Potrivit concluziilor unui studiu specializat, realizat de firma de consultanta strategica Roland Berger, utilizarea la scara larga a instrumentelor BIM va duce la o revolutie in domeniul constructiilor.
Domeniile de aplicare ale modelului BIM pot fi extinse cu adaugarea de informatii despre costuri, timpii de executie si alte dimensiuni ale unui proiect, cum ar fi sustenabilitatea. Toate obiectele dintr-un santier sunt interconectate, astfel incat modificarile propuse intr-o vizualizare duc la ajustarea automata a celorlalte componente conectate. BIM include, de asemenea, informatii referitoare la aspecte conexe constructiilor, cum ar fi rezistenta la compresiune si conductivitatea termica. Aplicatia integreaza intregul lant valoric implicat de o constructie, astfel incat poate fi folosita si dupa finalizarea proiectului, pentru administrarea sau gestionarea acestuia.
 
Obiectele BIM sunt "inteligente"
In BIM, elementele proiectate sunt create conectate, ca modele multidimensionale. Numite obiecte, acestea sunt generate de trei tipuri de surse: software BIM (obiecte BIM predefinite), biblioteci online de obiecte (de tipul "building SMART") si...

Pentru a continua lectura articolului in format complet
va rugam sa optati pentru
AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI

Va multumim! 

 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19Elmas 375ALLBIMAUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
Acvatot 2019
hilti
ssab ag antrepriza generala
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere