Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - DigiPLACE (Constructii 4.0) sustine dezvoltarea afacerilor si inovarea in constructii
DigiPLACE (Constructii 4.0) sustine dezvoltarea afacerilor si inovarea in constructii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Cosmin Dincu 13 Sep 2019 07:17
La Bruxelles, in prima saptamana a lunii septembrie a.c., a avut loc prima intalnire oficiala in cadrul DigiPLACE, ce reprezinta un proiect finantat de UE, cu un buget de un milion de euro, care vizeaza crearea unei foi de parcurs pentru constituirea unei platforme digitale in constructii, la nivelul intregii Europe. Platforma digitala pentru industria constructiilor va fi astfel asimilata unui sistem de operare care integreaza diferite tehnologii si diverse aplicatii sau servicii, informeaza un comunicat al reprezentantilor Politehnicii din Milano – Italia, coordonatoarea proiectului.
„In economia moderna, digitalizarea este unul din principalele motoare ale cresterii productivitatii in industrie si servicii. Pentru a ramane competitiva pe o piata din ce in ce mai globalizata, economia UE trebuie sa se transforme digital. Sectorul constructiilor se caracterizeaza printr-o prezenta ridicata a IMM-urilor, dar si printr-o capitalizare scazuta, o rata redusa a angajatilor cu studii superioare, prin investitii nesemnificative in inovatie si printr-un lant de aprovizionare lung. Mai mult, pe piata UE, barierele lingvistice, cele de impozitare si cadrele legale (de reglementare) sunt tot atatea obstacole in calea sinergiilor. Insa, santurile valorice ale viitorului vor fi integrate si digitalizate. Cheia pentru modernizarea sectorului de constructiilor este constituita de digitalizarea mediului de afaceri si a procesului de inovare. Cel mai important concept pentru realizarea acestui demers sunt platformele, ca instrumente utile pentru modernizarea multor afaceri orientate catre consumator - atat din punct de vedere al business-ului, cat si din punct de vedere al inovatiei. Pentru afacerile si tehnologiile digitale, aceasta tranzitie a fost oarecum fireasca, dar in industriile traditionale, cum este si cea a constructiilor, implementarea digitalizarii este un proces dificil si lent, iar in acest sens DigiPLACE reprezinta proiectul-pilot care va da impuls digitalizarii constructiilor”, se arata in documentele-program ale proiectului.
Inovatie si pionierat pentru industria constructiilor
DigiPLACE va aborda toate problemele identificate anterior, ce stau in calea implementarii digitalizarii in constructii, urmand sa fructifice valoarea adaugata si know-how-ul specifice in intreaga UE. Intr-adevar, proiectul se bazeaza pe un grafic de modernizare a industriei constructiilor europene sub titlul Constructii 4.0. Dupa cum afirma unul dintre coordonatorii proiectului, „conceptul de Constructii 4.0 defineste, pentru acest sector, tot ceea ce inseamna de fapt Industrie 4.0, acest termen fiind folosit pentru a ne referi la digitalizarea in constructiilor. In plus, arhitectura BIM este fundamentala pentru Constructii 4.0, dar nu reprezinta singurul element vital”. Acest proiect este prima propunere care vizeaza transformarea digitala a industriei constructiilor, care a primit finantare UE de la Directia generala pentru retele de comunicatii, continut si tehnologie (DG CONNECT).
DigiPLACE este un cadru care permite dezvoltarea viitoarelor platforme digitale, cum ar fi ecosistemele comune ale serviciilor digitale care vor sprijini inovatia, comertul, partile interesate etc. Totodata, se va crea o foaie strategica de parcurs pentru implementarea cu succes a acestei viziuni. Programat sa se finalizeze la data de 28 februarie 2021, proiectul se va baza pe un set relevant de parteneri, terti asociati si un consiliu consultativ. Consiliul, format din experti, care au acceptat sa se reuneasca intr-o colaborare fara precedent printre reprezentantii industriei constructiilor din UE, impreuna cu parteneri reputati din mediul academic, beneficiind de sprijinul autoritatilor din trei state membre ale ue, vor lucra intens pentru a crea foaia de parcurs (Reference Architecture Framework - RAF), timp de 18 luni. Din septembrie 2019, partenerii proiectului vor colabora pentru crearea cadrului pentru platforma digitala. Cei 19 parteneri din 11 tari, condusi de experti ai institutului Politecnico di Milano, vor deschide calea catre viitoarele proiecte din domeniul digitalizarii constructiilor. Un calendar cu diverse evenimente publice, de comunicare si promovare, va fi definite in curand, pornind de la prima conferinta a DigiPLACE, organizata in cadrul Digital & BIM – Italia, ce va avea loc in Bologna, in perioada 21-22 noiembrie 2018, la care accesul publicului este gratuit. Pentru informatii suplimentare, www.digiplaceproject.eu
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ACADTeraSteelALLBIM
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere