Agenda Constructiilor
Sambata, 30 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - LAFARGEHOLCIM va realiza structuri din beton cu tehnologia de imprimare 3D
LAFARGEHOLCIM va realiza structuri din beton cu tehnologia de imprimare 3D
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 21 Sep 2016 14:48
Producatorul franco-elvetian de ciment LafargeHolcim si-a anuntat planurile de a utiliza tehnologia de imprimare 3D pentru dezvoltarea de solutii specifice sectorului de constructii. Grupul a intrat intr-un parteneriat cu compania franceza de tip start up XtreeE, specializata in dezvoltarea de sisteme de imprimare 3D de scara larga. Aceasta colaborare a facut posibila, pentru prima data in Europa, lansarea pe piata a unei structuri din ciment create prin utilizarea unei imprimante 3D.
Aducand revolutia digitala mai aproape de sectorul constructiilor, tehnologia de imprimare 3D permite crearea de structuri geometrice complexe la costuri rezonabile si intr-un timp mai scurt comparativ cu tehnologiile traditionale. LafargeHolcim a identificat trei piete potentiale pentru utilizarea noii tehnologii: arhitectura ce genereaza valoare adaugata, constructia individuala de locuinte accesibile si productia robotizata a elementelor prefabricate pentru cladiri.
In centrul propriu de cercetare-dezvoltare din L'Isle d'Abeau (in apropierea orasului francez Lyon), echipele LafargeHolcim si-au folosit expertiza stiintifica si tehnologica pentru a proiecta o gama variata de amestecuri experimentale de ciment, potrivite pentru imprimarea 3D. Astfel, producatorul a dezvoltat si a livrat materialele necesare pentru crearea a doua structuri 3D diferite, prin utilizarea noii tehnologii. Prima dintre acestea este un stalp portant imprimat de XtreeE si asamblat de Fehr Architectural, cu o inaltime de 4 metri (folosit pentru a sprijini acoperisul unui loc de joaca intr-o scoala din localitatea franceza Aix-en-Provence). Acesta este primul element structural din beton imprimat care urmeaza sa fie comercializat in Europa, potrivit datelor producatorului. Cea de-a doua structura este reprezentata de un pavilion creat pentru autoritatile regionale din Ile-de-France, pentru realizarea caruia a fost folosind un sistem revolutionar de proiectare, creat prin colaborarea dintre XtreeE, Dassault Systèmes, ABB si LafargeHolcim.
Producatorul franco-elvetian de ciment detine, la L'Isle d'Abeau, cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare din domeniul materialelor de constructii, la nivel global, avand 1.750 de patente si mai mult de 200 de specialisti angajati.
 
 
VideoConfAC-iulALLBIMALLBIMhiltiman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
rigips
grundfos
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
noark
Ubitech
strabag nivel 1
MAKITA
FRONTALE
leviatan
viarom
BALTIC

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
BA 2023
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica